Test na antidepresiva, zkušenosti?

434
8.11.25 23:02

Test na antidepresiva

Zdravím, máte někdo zkušenost s tím, že by vám psychiatr před nasazením antidepresiv nabídl farmakogenetický test? Teď jsem zjistila, že něco takového existuje a dost mě to zaujalo. Při výběru a nasazování antidepresiv by to hodně pomohlo. Když to doporučí lékař je to na pojišťovnu.
Prý to umí toto: pomocí genetické analýzy lze zjistit, jaký lék a v jaké dávce je právě pro vás vhodný, a jakým lékům se naopak raději vyhnout, čímž se může výrazně urychlit nasazení vhodné léčby a zvýšit její účinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9154
8.11.25 23:15
@cestovatelka 1 píše: Více

Ahoj o těchto testech vím, ale nikdy jsem na nich nebyla. Ony jsou docela drahé a lékařům se na ně asi moc nechce posílat. Určitě to může v léčbě napomoci, ale spíš to určuje, jak se který lék metabolizuje v daném organismu a tak. Já se léčím 18 let a už jsem vyzkoušela přes padesát druhů psychiatrických léků, možná jsem si mohla něco ušetřit, i když si myslím, že na tyhle testy zatím lékaři spíše posílají pacienty, kteří na léky špatně reagují, mají více nežádoucí účinky a tak. A díky finanční nákladnosti testů si i myslím, že prozatím nelze, aby se prostě každý psychiatrický pacient na vyšetření posílal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
9.11.25 04:38

@Lollitka teda přes 50 druhů lěků je hodně a žádný nevyhovuje nebo proč zkoušíte další? V takovém případě by test doktorka měla udělat nebo třeba dětem, která musí antidepresiva brát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová