Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Zdravím, chci se zeptat na váš názor. Dcera má v domácnosti covid a mají roční batole. Samozřejmě všichni dodržují karanténu a byli posláni na pcr testy. Ohledně malého se hygiena vyjádřila tak, že i on musí test podstoupit. Dcera s tím nesouhlasí, protože:
1. Malý dodrží karanténu - sám ve svém věku skutečně nikam nechodí
2. Aby nenakazil někoho v domácnosti je blbost - protože jednak by batole těžko mohli izolovat a nasadit mu roušku, druhak už jsou nakažení.
3. Do kolektivu nechodí
Dcera ho nechce traumatizovat (samozřejmě víme, že to nic není, ale přeci jen je malej a podle nás není důvod, když je stejně v karanténě a bude po celou dobu). Bojí se ale, aby neměla nějaké problémy, nemusela platit pokutu atd. Hygiena už odeslala žádanku do odběrného místa..
Abych řekla pravdu, už mě pěkně lezou na nervy, a to patřím spíš k těm, kteří proti opatřením neremcají (pokud mají aspoň trochu logiku).
Předem děkuji za názory.
S pokutou nevím, ale trauma z toho mít nebude, dětem se to dela v krku a jenom je to polechta. U nás byla na testech celá školka od těch pidi 3 letych po předškoláky a nikomu to nevadilo, byla to záležitost půl minuty, přišli sme, vlezli dovnitř, syn otevřel pusu a ani ne za minutu sme byli venku.
Správný postup je takový, že hygiena zadanku vydat musí. Pak je na rodiči to konzultovat s pediatrem a pokud uzná za nevhodné jít na test, tak nemusíte. Je to ovšem na lékaři, nikoliv na rodiči. pak je karanténa 14 místo 10 dnů.
Jestli poslali žádanku do odběrového místa, tak bych rozhodně neriskovala tam nejít. Beztak tam půjde celá rodina, takže pravděpodobně batole půjde s nimi, že? To fakt není takový problém, traumatizovanej z toho určitě nebude. Dá se to podat i jako legrace.
Ja si myslim, ze pro ty batolata a kojence je lepsi vydrzet pul minuty na testech a zjistit jestli ze je pozitivni nebo ne, nez aby pak mel potize jako ostatni batolata a lecil se buh vi jak dlouho s onemocnenim, ktere ten sajrajt vyvovalava u tech malych drobecku.. zanet oči, oboustrany zapal plic atd… ten drobek stejne o tom za pet minut nebude vědět.. a kdyz bude pozitivni a po 2 mesicich onemocni s necim výše napsanym, tak lekari mohou okamzite nasadit lecbu a ne zjistovat co to je vlastně za nemoce…myslim, ze to testovani tech malych drobku k necemu taky je… zname dcerka tim prosla a verte tomu, ze tyden nevedeli co vsechno maji lecit… az kdyz udelali testy na protilatky tak zjistili, ze se jedno o selhani imunity…
Příspěvek upraven 28.01.21 v 09:02
@eva valoi píše:
Zdravím, chci se zeptat na váš názor. Dcera má v domácnosti covid a mají roční batole. Samozřejmě všichni dodržují karanténu a byli posláni na pcr testy. Ohledně malého se hygiena vyjádřila tak, že i on musí test podstoupit. Dcera s tím nesouhlasí, protože:
1. Malý dodrží karanténu - sám ve svém věku skutečně nikam nechodí
2. Aby nenakazil někoho v domácnosti je blbost - protože jednak by batole těžko mohli izolovat a nasadit mu roušku, druhak už jsou nakažení.
3. Do kolektivu nechodíDcera ho nechce traumatizovat (samozřejmě víme, že to nic není, ale přeci jen je malej a podle nás není důvod, když je stejně v karanténě a bude po celou dobu). Bojí se ale, aby neměla nějaké problémy, nemusela platit pokutu atd. Hygiena už odeslala žádanku do odběrného místa..
Abych řekla pravdu, už mě pěkně lezou na nervy, a to patřím spíš k těm, kteří proti opatřením neremcají (pokud mají aspoň trochu logiku).
Předem děkuji za názory.
Byli jsme včera, ja nervy… Kluk ani nepip, ta tyčka byla tlustá jako mezi zubní párátko. Důvod pro ano? Když ho má a bude mít následky nebo dokonce tu těžkou imunitní reakci, kdo ti bude zpětně věřit nebo řešit, že to možná měl
takže šla bych určitě. Mluvilo se například o preventivní kontrole plic atd. Pokud máte velké podezření, že covid má, tak určitě na test jděte.
@eva valoi já bych nikam nevolala a zbytečně do nezdůrazňovala, prostě nechte batole doma a neřešte to
S dítětem 9,5 měsíce jsem po dohodě s dětskou lékařkou nešla. Na testech však byly děti 6,5 a 3 roky, oba dospělí.
My jsme však neměli nemocného doma, avšak potkali jsme se s ním na návštěvě. V době, kdy by jsme šli na testy to bylo více než týden od posledního kontaktu s danou osobou. Já a kojenec jsme odjížděli z návštěvy ve středu dopoledne, manžel zbylé děti v sobotu ráno, kdy nakažená přišla o čich. Na testy jsme šli následující pátek.
Kojenec měl karanténu dva týdny, zbylí deset dnů. U nás v rodině jsme byli všichni negativní.
Pokud by byl pozitivní přímo v naší domácnosti, na testy by šel i kojenec. Právě proto, že by mohl být bez příznaků a mohla by po dvou měsících nastat silná imunitní reakce.
Nemusíš jít karanténa 14 dní. Já jsem tedy s malou šla neb jsem šla taky. Jak malá špatně snáší čištění zubů uši stříhání nehtů česání tak tohle byl takovej fofr že to ani nestihla. Hned potom jsem ji vrazila do ruky lízátko a to prebylo naprosto vše.
Kdyby mělo každé dítě úplně všechno traumatizovat, tak byste ho museli zabalit do bublinkovy fólie a nikdy nevybalit. Ten test sice není příjemný, ale trvá to pár chvilek a jak píšou ostatní, budete aspoň vědět a budete připraveni kdyby náhodou.
Testovat by se měli všichni. Nic to není. Náš tříletý to zvládl bez jakýchkoliv problémů
Našla jsem si odběrové místo, kde je odběr jen z krku. To už mi přijde snesitelné…
Myslim, ze to prehanite, dite o tom za minutu nebude vědět. Na ockovani s nim taky nechodí? To je teprve trauma, ale dostane injekci, minutku si poplace a je to pro jeho dobro. Radsi bych vedela, ze to dite prodelalo. Ten systémový syndrom sice co vim neni casty, ale kdyz se objevi, je treba zacit lecit a resit co nejdříve a v tom pripade bych osobne rada byla schopna hned lekari hlasit, ze od x do xx prodelal covid.
Tak vzhledem k tomu, že ty PCR testy tu mají kolikrát výsledky ála taháme to z klobouku (krom sebe znám i dost lidí, co měli i se ztrátou čichu a dalšími příznaky s pozitivním v jedné domácnosti test negativní), tak představa, že bude mít dítě nějaké následky (naprostá většna pozitivních batolat stejně žádné nemá) a doktoři nebudou brát v úvahu možnost prodělání covidu, mi přijde dost naivní. Prostě kdyby dítěti něco bylo, doktorům nahlásím, že v domácnosti byl před měsícem covid, ať dopadly testy jakkoliv.
Jinak já nechala testovat roční dítě a trauma z toho rozhodně nemělo (ale jo, bylo to nepříjemné a jo, dítě plakalo, za pár minut vše OK), ale když po mně chtěli test za dva dny zopakovat, taky jsem odmítla.