Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ne před operací to nikdo nekontroluje. Řeší se to při úrazu, zvlášť při úrazu venku
Před operací nutná není. Sice se hladina v rámci předoperačního vyšetření často kontroluje, ale max Ti řeknou, že je nízká.
Nevím sice, co máš za potíže, ale zrovna tetanovce se vyhýbat není úplně rozumné. Jsem celý život na chirurgii, takže vím, o čem mluvím…
@azaleila píše: Více
Mám dost rozjetou autoimunitu, teď akutně a přidávají se další autoimu lahůdky. plus najednou boule v podpaží, prsou a pod prsy, v třísle.. Žlučník, slinivka… Přidávají se nesnášenlivosti potravin jako vosa na lízátko. Malabsorpce, tedy mám nedostatek všech možných vitaminů i přes suplementaci. Déčko úplně v háji.
Neumím si představit to rozhašené tělo, které dostalo ránu Covidem, jak zareaguje na očkování. Když tady čtu, co se zdravým lidem po tetanovce děje…člověk si chce zachránit život a v podstatě se na druhou stranu má bát o život kvůli tetanu. Je to boj.
Tetanovka před operací většinou není nutná, pokud operace nesouvisí s rizikem infekce tetanem (např. u ran nebo úrazů). U plánovaných zákroků, jako je vyndání žlučníku, to lékaři většinou nepožadují, ale pro jistotu se zeptej přímo na předoperačním vyšetření. Hlavní je, aby ses cítila dobře a operace proběhla v klidu.
@Anonymní píše: Více
no, tak to dost couvám s názorem, že tetanovce bych se nevyhýbala… já mám tedy také problémy s imunitou a hromadu alergií, ale ne v takovém rozsahu, jako Ty… mně v rámci předoperačního moje MUDr. tetanovku píchla s tím, že to nevadí a já ji mám prošlou, měla jsem hroznou alergickou reakci - místní a následně jsem otěhotněla, což bylo žádoucí, měla jsem vysoké NK buňky, mám MTHFR… takže v mém případě to imunitu zblblo správným směrem, ale na Tvém místě bych se poradila s imunologem, co je pro Tebe lepší… takhle, pokud nejsi někde třeba u koní a nejsi vášnivý zahrádkář, asi bez očkování tetanu obejdeš… a kdyby se Ti (klepu, aby se to nestalo) stal nějaký úraz, dostaneš tetanovku na pohotovosti, např. při šití…
@azaleila píše: Více
To zní krásně - otěhotněla po tetanovce
Po dlouhé době něco tak zvláštně pozitivního.
Ale já tedy děkuji za příspěvek a přeji ti co nejpevnější zdraví tobě a tvé rodině!
Ahoj,
mám jít na vyndání žlučníku a mám už dávno prošlou tetanovku. Mám dost svých zdravotních problémů, tak jsem se jí vyhýbala. Je to nutné k operacím? Nějaká zkušenost?
(Hlavně ať se tu někdo nezačne pouštět do diskuzí jestli očkovat/neočkovat. Kdo má potíže a ví, jak reaguje jeho tělo, ten chápe. )
Jinak děkuju a všem přeji pevné zdraví!