Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak dnes se kamarádce narodilo druhé dítě, tak proto toto téma.....
Mému chlapečkovi budou v létě tři roky, jako hodně dětem v okolí, ale jen já jediná snad nejsem těhotná a neplánuju v nejbližší době pořídit mu sourozence a to je právě to. Dnes to na mě nějak přišlo a je mi líto, že on bude jediný kdo nebude mít doma partáka na hraní atd. spíš než já nechce zatím druhé dítě přítel a to spíše z finančních důvodů. I já sama se těším do práce, jen doufám, že nějakou seženu, ale k věci…
Všichni ěti budou mít doma kamaráda a malej jen ve školce a co pak ? Se mu snažím věnovat dost, ale přestava, že přiju utahaná z práce a ještě zabavovat dítě no nevím nevím a přítel na vymýšlení blbin dvakrát neni. Bude opravdu chudák? Jak to mají Vaši děti co nemají sourozenci nebo vy sami jako ěti? J8 mám dva bráchové, sice o dost starší, ale zabavili jsme se spolu, no spíš mě využívali a já jim sloužila, ale jako malé mi to tak nevadilo ![]()
To jsme na tom úplně stejně, malý bude mít 3 roky v červenci a všude kolem jsou maminky se stejně starými dětmi a čekají druhé. Taky jsem to řešila (když každá chodila s tím, že je těhotná), ale já jsem říkala už od začátku, že dvě děti těsně po sobě nechci. Pokud to vyjde, tak druhé naplánujeme tak nějak, až bude malému 5-6, až už mě bude „míň potřebovat“ - bude víc schopný si pohrát, bude mít kamarády, školku, postupně školu, takže já zas víc času na miminko. Já to vidím z druhé strany - jsem jedináček (i když ne úplně, taťka měl z prvního manželství kluka a holku, ale jsme si věkově docela vzdálení, takže i když k nám na víkend brácha jezdil, nikdy jsme se neměli proč hádat, žárlit atd.).
Tohle je každého věc, kamarádka má dvouleťačku a za chvíli se jí narodí druhé - chce to mít „za sebou“ co nejdřív. Já zas naopak - zrovna jsme u doktora potkali mladou maminku s (odhadem) tříletou a 1,5letou holčičkou a maminka mohla být tak v 5. měsíci. Do toho bych osobně nešla. Maminka byla utahaná, obě holčičky nemocné, uplakané, chtěly chovat, do toho její bříško - no měla toho požehnaně. Za sebe se těším z toho, že malý je stále víc samostatný, a až jednou (jestli se nám podaří) mrně přijde, nebude to snad už takový záhul.
Ale pořád mluvím o sobě - co na to prcek? Já myslím, že ve školce si najde spoustu kamarádů a odpoledne vám nebude vadit ani jednomu, že jste jenom spolu doma. Vždyť se dá vždycky někam vyrazit, pokud by toho za celý den neměl dost ve školce.
Tak ja asi moc neporadim, mam deti ctyri
, ale jedinacka bych asi nechtela
.Stejne ti nikdo nerekne, jak to bude. Muzes mit jedno dite, ktery bude samotar a spolecnost ostatnich deti vyzadovat nebude, muzes mit dve deti, ktery se budou jen zlobit, takze si po praci taky neodpocines
, je tolik moznosti, ze rozhodnuti bude stejne na tobe, tak preju hodne stesti ![]()
ahojki, já mám teda bráchu, vyhráli jsme si dost, i se dost rvali,,, ale bylo to před sto lety
a na vesnici, no bylo to tenkrát zkrátka úplně jiné, je fakt, že dneska jsem ráda že ho mám, má už taky rodinu, určitě je dobrý někoho mít.
Nicméně moje dcera /6/ je a bude jedináček a navíc jsem s ní sama, nedá se nic dělat........ je v pohodě, chodily jsme hodně na písek apod., teď je ve školce, tak už pak doma tu společnost až tak nepotřebuje, v září do školy, zase jiný kolektiv, bude tam chodit do družiny, už mám pro ni vymyšlenej kroužek výtvarky a aerobicu,,,,, takže jako dítě si myslím, že to bude dobrý, horší v dospělosti, rodila jsem ji v 33, čili umřu tak nějak v jejích cca 40 letech
, to je dost brzo,,,, nezbyde jí nikdo,,,, ale snad už bude mít svoji rodinu ![]()
Zkrátka to druhé dítě bych doporučovala, nejvychytanější mi připadá mít miminko a prvňáčka, čili rozdíl šest let… prváci končí v poledne, nemuselo by do družiny, protože mamka je doma s mimčem:)
A.
cica, bud v klidu, ja myslim, ze nemusis po prichodu z prace dite zabavovat
Ja mela jedinacka az do predlonska (poridili jsme si druhe, kdyz starsimu bylo 13
). Nikdy jsem na nem nepozorovala, ze by nejak trpel, ze by mu neco chybelo, ani mne(nam) nic nechybelo. Chodila jsem do prace, malej do skolky, odkud jsem ho vyzvedavala pred 17h … stejne tak potom ze skolni druziny. Dite je „vyhrany“ z kolektivu dost, rado si pak na chvili samo sedne ke svym hrackam a taky ma klid …
Od 6ti hraje fotbal, takze ma v tydnu i treninky, no ja myslim, ze nestradal
a i my jsme si to s nim vsechno hezky uzili (napr. jezdeni po zapasech, turnajich apod). A ted to dame hezky v klidu cely znova ![]()
Jedine snad - kdy bych tedy rekla ze partak trochu chybel - bylo treba na dovolenych. Ze bysme si taky radi lehli na plazi do lehatek
a chvili jen tak cuceli, ale to moc neslo - mam ale stesti, manzelovi nikdy nedelalo problem si s nim hrat, od mala ho ucil ruzny sporty, takze se spolu vyradili azaz.
(a kdyz nekdy vidim kolem sebe, jak to vypada, kdyz je doma vic malych deti najednou ![]()
Delej to podle toho, co chces Ty (resp. jak to chcete doma Vy), ne podle toho, co maji ostatni ![]()
Jeste dodam - nic jsem v zivote nevedela tak jistojiste, jako to, ze nechci mit hned zas druhy dite. Prvni materska se mnou zamavala, jeji konec byl pro me vysvobozenim a z chozeni do prace jsem byla nadsena ![]()
a co pejsek?Podle mě jsou sourozenci fain.Ale je hodně dětí co jim rodiče pořídí sourozence až později.nevím - neřekla bych ale že je chudák.Možná je o něco ochuzen,ale i o něco obohacen.
rozhodně nemusí být rozmazlený, tatka byl jedináček a štědrejšího a obětavějšího..pracovitějšího člověka jsem nikdy ani z půlky nepotkala.
Lepší být jedináček než mít nervozní rodiče kteří si druhého pořídili jen kvůli tomu aby nebyl jedináček.Bude mít kamarády..
jizvíková píše:
jsem jedinacek a zuzo
Jsem jedinacek a DĚS(proto mam tolik deti)
![]()
Já osobně jsem zvolila děti dost po sobě.Ale udělala jsem to kvůli sobě a protože na ně máme.Takže si říkám na co čekat.Nemít třeba peníze tak nevím jak bych se rozhodla.
Žijeme normálně rodině.Péče o ně je náročná,ale krásná. ![]()
farska píše:jizvíková píše:Jsem jedinacek a DĚS(proto mam tolik deti)
jsem jedinacek a zuzo![]()
![]()
![]()
velky obdiv !
Holky díky, jasný, že když všichni skočej z mostu tak já s nima ne, tzn nedám na nátlak okolí, ale už mě to fakt s… a kdy bude druhý? Jééé to bude chudák a tak, bych to taky nechala až na dýl, ale to si pak spolu už nebudou rozumnět a doma to máme malé a to je další problém v jednom pidi pokoji se lépe srovnají sourozenci s menším věkovým rozdílem, než tam třeba desetiletému klukovi nastěhovat roční holčičku, to bude asi rád
Já už mám více dětí, ale vyrostla jsem jako jedináček. Nepřeji to nikomu. Ne že bych neměla relativně pěkné dětství. Ale naši na mě měli prostě moc času, soustředili na mě veškerá svá očekávání a navíc jsem si kolikrát neměla s kým popovídat na podobné úrovni. Kamarádi rodinu nenahradí. V určitém věku se k nám nastěhovala blízká příbuzná, která byla jen o pár let starší. Byla to nejhezčí doba mého dětství.
Takže jsem vlastně zažila toho jedináčka i to, že nějakého parťáka mám,a jsem toho názoru, že šance na fungující sourozenecký vtah je to nejhezčí, co můžou rodiče pro dítě udělat.
Tak tohle jsem si potřebovala přečíst.Měla jsem z toho docela strach,že malá bude sama,ale bohužel to jinak nejde druhé dítě se nám nějak nedaří tak už to pomalu vzdávám.Právě že brácha se sestrou mají po dvou dětech a já osobně jsem jedináček nebyla takže si ani nedovedu představit jaké to je.Ale mám kamarádky co mají stejně staré děti takže malá kamarády mít bude a pak pujde do školky a do školy a tam si snad taky najde kamarády.Každopádně se jí to budu snažit vynahradit aby jí sourozenec nechyběl.Zatím jí nechybí a vystačí si sama se sebou a se mnou.
Určitě sourozence ! A to nejen kvůli hraní. Lukymu jsme pořídili brášku z mnoha důvodů
Sourozenecká rivalita je dobře připraví do života, naučí se brát ohledy, rozdělit se,… a až my tady nebudem, bráchové budou rodina, budou si pomáhat… Sama to vidím, co pro mne znamená sestra a pro manžela bratr..