Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky. Mam dotaz ohledne stitne zlazy. Jsem v posledni dobe extremne unavena, neumim usnout - taky mam male mimco. Byla jsem u zenskeho a delali mi test a vyslo tohle : T3 a T4 v norme ale ths 0,01. to je prece extremne nizke
Poslali ne k me obvodni, ona se na to podivala a jen rekla, ze udelame ultrazvuk. Jeste pred 4 mesice jsem mela vsechno perfektni! No a ted mam termin az za dva tydny a asi se zcvoknu. Vim, ze zvysenou funkci trpi hodne lidi ale ja mam celkove strach z nemoci a porad na to myslim! Co na tom ultrazvuku uvidi? Je mozne, ze se ty hodnoty porad meni? Mam 7 mesicni miminko a kojim. Je mozne, ze je to kvuli kojeni? Mam brat vitaminy pro kokici s jodem ale casto zapominam a ryb taky moc nenajim no, a cetla jsem, ze kojici matky potrebuji dvojitou davku.Moc dekuji za odpovedi ![]()
Ahoj tak predevsim jsi se mela spis objednat primo na endokrinologii, jinak hypofunkci stitne zlazy ma opravdu hodne lidi, ale je pravda ze po porodu muzou hodnoty hodne skakat, to uz ale musi vyresit endokrinolog
@gusica A dělali ti T3 a T4 nebo fT4 a fT3. Důležité jsou ty volné frakce, ne ty celkové. TSH máš nízké, ale to může být nízké i z toho že je organismus ve velké zátěži (např. to kojení a velká únava, pokud třeba kojením hodně hubneš tak to může být i tím - např. anorektičky mají TSH nízké i když nemají hyperfunkci ŠŽ). Nebo se může jednat o subklinickou hyperfunkci štítné žlázy. Takže bylo by dobré udělat ultrazvuk, určitě udělat protilátky (antiTPO, TRAK, antiTG) a určitě jsou nutné ty volné frakce hormonů - fT4 a event. fT3. S tím jodem bych byla opatrná do doby než se vyloučí ta hyperfunkce.
@Lucka1111 : ahoj, ano, byly to FT3 a 4… Takze rikas, ze mam jeste nadeji, ze to dopadne dobre jo? Jsem velmi vycerpana z nocniho vstavani, pred teho jsem naspala casto deset hodin v kuse a ted jsem rada, kdyz naspim 6 s prestavkama
a popravde toho moc nenajim, vim, ze kojici maji jist o hodne vic ale ja se k tomu nejak nedostanu… A mlecne vyrobky uz vubec ne. Takze snad to je z toho
ze strachu uz do sebe cpu lososy a piju mleko
dekuji vam za odpovedi
a ted jsem cetla o tom jodu… Jedeni potravin s jodem nema vliv na to tsh? Myslela jsem, ze kdyz ted budu dobre jist, tak se mi treba do toho ultrazvuku zlepsi vysledky ![]()
@gusica nedostatek jodu ale způsobuje sníženou funkci štítné žlázy a u té je TSH naopak vysoké. Podle toho co píšeš tak si myslím, že se bude jednat opravdu o nízké TSH z důvodu vyčerpání. A ty hodnoty fT4 a fT3 jsou kolik? norma je dost široká. Pokud by byly na horní hranici normy tak by se opravdu mohlo jednat o tu subklinickou hyperthyreozu (zvýšenou funkci). A tom případě by jod mohl způsobit vznik hyperfunkce. Pokud jsou spíš na dolní hranici nebo ve středu normy tak se spíš bude jednat o nízké TSH z jiného důvodu. Ale důležitý je ten odběr protilátek. Ono totiž poruchy štítné žlázy se často prvně projeví v době nějaké hormonální nerovnováhy a to jsou u žen období puberty, porodu, po porodu a v přechodu. Takže samozřejmě je nutné to vyšetřit. A ultrazvuk je správné vyšetření, ale určitě bych nabrala i ty protilátky. Pokud budou pozitivní tak určitě vyšetření u endokrinologa.
@Lucka1111 : FT3 - 3,7 a FT4 - 1,26. No uvidime, ale docela jsi me uklidnila. Uz jsem si myslela, ze to sto pro mam, treba to bude dobre. Nikdy jsem problemy se stitnou zlazou nemela, i kdyz pises, ze se to prvne muze objevit po porodu no. Zatim vim jen, ze obvodni udela ultrazvuk, ale tak kyvala hlavou, pochopila jsem to tak, ze se ji do toho moc nechce protoze si mysli, ze nic nemam ( dobre me zna a vi jakou unavou ted trpim ), no a jestli se prece jen neco najde, tak snad vi jak dal postupovat
ja myslela, ze poruchy stitne zlazy jsou vsechny kvuli nedostatku jodu
vidis, nic nevim a uz plasim ![]()
@gusica Předpokládám, že to fT4 je 12,6 a ne 1,26, to by bylo hodně nízké. Ty hodnoty jsou spíše u dolní hranice normy, takže to zvýšená funkce spíš nebude, můžeš být klidná. Začni pořádně jíst. Zkus spát i když spí dítě přes den. Pokud je to teda reálné, moje mladší spí jen v kočáře a to tak 30 minut v kuse, ale třeba se starší jsem se přes den i vyspala, ta spala i 2 hodiny v postýlce
A jak staré máš mimčo? Co třeba nějaká kaše na noc? Ne teda vždy pomůže, ale za zkoušku to stojí. A nebo zkusit v noci dudlík.
@Lucka1111 : nene 1,26, a vedle stoji, ze norma je 0,93 -1,70 ale je tam za tim ng/dl a u toho prvniho ml. Me dceri je 7 mesicu, a je to zive, porad musi neco delat, pres den naspi dohromady tak 1,5 hodiny. Dudlik ma v puse pri spani vzdycky. V noci usina kolem 20 a spi az do 1,ale ja zas neumim usnout, nekdy az do 3 hodin.. A pak casto bantuje, nebo se budi parkrat.:oops: myslim, ze jsem z ni rozdivocena, jsem unavena jak cert ale spis psychicky, fyzicky toho moc neudelam, krome prochazek a trochu uklizeni kdyz to jde. Mozna budu muset zacit sportovat
a odkud to vsechno vis, jestli se muzu zeptat?:)
@gusica Aha tak to jsou nějaké jiné jednotky než je obvyklé. Jinak jsem lékařka, internistka, takže proto to všechno znám.
A koukám, že máme stejně staré děti. Mojí mladší dceři bude za týden taky 7 měsíců a s tím spánkem je na tom podobně jako ta Tvoje. Přes den 3× půl hodiny, dnes 2× 40 minut. A v noci sice spí od 8 do 8:30, ale 2-3× jí kojím a několikrát podávám dudlíka. Starší (té je 27 měsíců) spala přes den o dost víc.