Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Medialni vychova, informace o dusledcich, sdilet ty nejhorsi a nejvic nechutny pribehy, aby deti mely predstavu. Co se da na internet, se uz nikdy nevymaze.
Jinak vedle duvery s rodici je dulezite, aby dite bylo sebevedome, melo se kde realizovat a v necem vynikalo. Potom nebude potrebovat berlicku a zviditelnovat se v tom, jak snupe skorici nebo ukazuje spodni pradlo.
Pokud se nepokryje predchozi, zadne prudeni sveta nepomuze, protoze dite si cesticku najde. To chytrejsi doma i pres vsechny filtry, to hloupejsi aspon pres media kamaradky s tolerantnejsimi rodici.
Asi bych měla upřesnit, že dcera to video netočila se záměrem dávat to někam na sítě a zviditelňovat se. Ony s kámoškama blbnou s filtry a třeba tančí a pak si to mezi sebou přeposílají, dávají na profilovky. Ale to, že je ona sama na TikToku, to netušila. Respektive ne do té míry, že je tam hlavní aktér. Taky jde vidět, že nešpulí zadek záměrně. Je to video, jak tančí a pak buď výřez nebo přiblížení na zadek. Je tam víc kámošek, záběry ze školy atd. Možná mnohé ty holky ani netuší, že někde visí na internetu. Hlavně jak dcera ten TikTok nemá, tak vůbec neví, jak obrovský to má dosah. Teď jsem to s ní probírala, že není vhodné někde dávat osobní info a jde vidět, že takhle malý mozeček si ty důsledky ještě neumí představit. Pro ni je to jen blbnutí s mobilem a sranda, to, že na to někdo kouká a komentuje to mimo její bublinu kámošek, si moc neuvědomuje.
Jinak mám ještě starší dceru a s tou taky problém není, do mobilu se jí koukat nemusím, s kámoškama si max domlouvá, kde se sejdou a na youtube si hledá návody na tvoření
Má jen pár kámošek a ty sítě nemají. Mladší je víc společenská a víc podléhající davu. Ale zas když s ní něco probírám, tak si to naštěstí vezme k srdci. Zatím ![]()
Příspěvek upraven 16.08.23 v 10:12
@Svetluska55 u nás jsou pravidelně nějaké přednášky, i byli nedávno v divadle na nějakém představení na tohle téma. Ale jestli to má efekt, to nevím. Když si vzpomenu na svá mladá léta, vždycky mě tyhle přednášky nudily a nebrala jsem je vážně. Za mě se věřilo informacím v Bravíčku a Top Dívce ![]()
@Anonymní píše:
@TomieAsi bych měla upřesnit, že dcera to video netočila se záměrem dávat to někam na sítě a zviditelňovat se. Ony s kámoškama blbnou s filtry a třeba tančí a pak si to mezi sebou přeposílají, dávají na profilovky. Ale to, že je ona sama na TikToku, to netušila. Respektive ne do té míry, že je tam hlavní aktér. Taky jde vidět, že nešpulí zadek záměrně. Je to video, jak tančí a pak buď výřez nebo přiblížení na zadek. Je tam víc kámošek, záběry ze školy atd. Možná mnohé ty holky ani netuší, že někde visí na internetu. Hlavně jak dcera ten TikTok nemá, tak vůbec neví, jak obrovský to má dosah. Teď jsem to s ní probírala, že není vhodné někde dávat osobní info a jde vidět, že takhle malý mozeček si ty důsledky ještě neumí představit. Pro ni je to jen blbnutí s mobilem a sranda, to, že na to někdo kouká a komentuje to mimo její bublinu kámošek, si moc neuvědomuje.
Jinak mám ještě starší dceru a s tou taky problém není, do mobilu se jí koukat nemusím, s kámoškama si max domlouvá, kde se sejdou a na youtube si hledá návody na tvoření
Příspěvek upraven 16.08.23 v 10:12Má jen pár kámošek a ty sítě nemají. Mladší je víc společenská a víc podléhající davu. Ale zas když s ní něco probírám, tak si to naštěstí vezme k srdci. Zatím
tohle bych resila s rodici holky, co to zverejnila a trvala na okamzitem odstraneni
Naše 10 léta má také všechny sítě. Na Tiktok může veřejně publikovat po mé akceptaci. Jinak ji nekontroluju, konverzace na jejich WA skupinách záměně nečtu (je to děs, ale vykázat ji z toho podle mě nemá výchovný účinek). Hodně mluvíme o těch rizicích.
Syn má Family Link, takže sleduji, kde a jak dlouho je. Konverzace mu nečtu, to mi přijde moc, ale často mu ukazujeme nástrahy internetu. Ať už se jedná o kyberšikanu, placené aplikace, podvody. V TV je toho dost, tak ho zavoláme a mluvíme o tom.
Znam kluka, nastoupil do prvni tridy, neum cist a psat, ale rodice mu pomohli zalozit instagram. A neni to vubec dobry, jeste ho v tom podporuji. Postupne se ostatnim detem zacal vysmivat, ze nemaji mobil nebo ze nemaji posledni model Iphonu. Asi 5 kluku si obcas pod dozorem rodicu, smi zavolat nebo posilat zpravy pres whatsap. Tohohle kluka tam jeden zaradil taky, zacal vsechny jen urazet. Kluci ho sami z okruhu vyradili a nevim, jak se s nim ted zacleni do 2. tridy (stalo se o prazdninach). Ta vekova hranice na socialnich sitich neni jen pro nic za nic.
Hlavně jí upozorní na to, že co se na sítě jednou dostane, tak už tam zůstane napořád. To může mazat kdo chce, co chce, vždycky tam ta stopa je. A nikdo neví, kam to ta kamarádka všude pošle. Proto bych si nikdy nedovolila na sítě dávat jakékoliv soukromé fotografie a informace. Nikomu. To kontrola je občas na místě, i když je fakt, že uhlídat se to nedá. Ale jak říkám, sociální sítě jsou dobrý sluha, ale zlý pán.
@Anonymní píše:
@Svetluska55 u nás jsou pravidelně nějaké přednášky, i byli nedávno v divadle na nějakém představení na tohle téma. Ale jestli to má efekt, to nevím. Když si vzpomenu na svá mladá léta, vždycky mě tyhle přednášky nudily a nebrala jsem je vážně. Za mě se věřilo informacím v Bravíčku a Top Dívce
na me v tom telecim veku zapusobily My, deti ze stanice Zoo, Requiem za sen a podobne filmy, tak bych zacala dokumentem V siti a pokracovala preposilanim nestesti, ktera se stala na zaklade ruznych dementnich vyzev atp. Podle odolnosti ditete, zase u nej nepestovat totalni paranoiu.
Jinak ja znam sestileteho chlapce, co uz ma svuj tiktok, kde postuje „zabavna“videa, humor umerny veku, ze. Ma opravdu hodne mlade rodice, kteri mnoho ohledne vychovy neresi, muj syn mu to dost zavidi
Jsem strasne rada, ze ja si v tom veku mohla leda nahravat audio na kazety ![]()
Vo vsetkych diskusiach tu rozpravate o tom ako chranit deti, co ak ich nahodou niekto uvidi na plazi a podobne a pritom toto je omnoho vacsi problem ktory si mozno ani nie kazdy dospelak uvedomuje. Par poznamok (viem ze neviem pisat strucne, ale prosim precitajte si):
Naucit deti:
Z mojho pohladu je toto omnoho vaznejsia situacia nez aky tomu prikladate vyznam.
Tohle je můj veliký strašák… Dcera má sice jenom 7 let a miluje spidermana, karate a podobně ale copak já vím kdy se zvencne.. Nemyslím si že by existoval návod jak tomu plně zabránit… Kolektiv nebo třeba první láska má velký vliv.. Když jsem byla ještě já před asi 15 lety na základce tak se jedna holka vyfotila nahá a poslala to svému příteli… Ten to rozeslal všude a bylo zle.. Holka se z toho nikdy nevzpamatovala a teď je z ní fetacka… A nebyla to žádná rodina na okraji.. Tatínek byl vážený právník.. Když jsem viděla co je na Tik Toku nebo na instagramu tak se jí od toho budu snažit držet co nejdál jak jen to půjde… Opravdu nic pro děti.. (vlastně ani pro mě)
@Jemako nechcem ti brat iluzie, ale „drzet dal“ podla mna nieje dobra taktika. Bude to robit poza tvoj chrbat, tajne na mobile spoluziacky… To chces? Nebolo by lepsie s nou popozerat co vsetko tam najde (a ano umyselne najst aj menej prijemne videa), oboznamit ju co to je ake to ma rizika a nechat si tam rodicovsky pristup aby si mala prehlad co robi, s kym si pise, co zverejnuje…
@IcePlanet7 píše:
@Jemako nechcem ti brat iluzie, ale „drzet dal“ podla mna nieje dobra taktika. Bude to robit poza tvoj chrbat, tajne na mobile spoluziacky… To chces? Nebolo by lepsie s nou popozerat co vsetko tam najde (a ano umyselne najst aj menej prijemne videa), oboznamit ju co to je ake to ma rizika a nechat si tam rodicovsky pristup aby si mala prehlad co robi, s kym si pise, co zverejnuje…
Dokud nebude mít věk na to aby měla legálně instagram a tik tok tak ho nebude mít… On je to stejne podvod… No nechápu proč zakladatelka tu holku nenahlasi že je na tik toku v 10 letech. A navíc dává cizí videa bez svolení na internet… Ono by to chtělo na holčinu udělat trochu bububu aby si uvědomila že to není sranda..
A dost se divím, že by škola minimálně neřešila prevenci..projekce filmu V síti s diskuzi, přednášky o internetové bezpečnosti…nedělají? U nás je to běžné..