Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dotaz na rodiče čtenářů ![]()
Začínáme doma s prvním čtením a zajímalo by mě, co vám nejvíc pomohlo, aby děti začaly číst samy a s chutí?
Byly to nějaké konkrétní knihy, krátké texty, společné večerní čtení…? Nebo prostě přišel okamžik, kdy se to „zlomilo“?
Ale budu moc ráda za jakékoliv tipy – jaké knížky u vašich dětí fungovaly? Co je motivovalo? A co naopak vůbec nezabralo?
Díky všem za zkušenosti! ![]()
Nic
Jsem nadseny ctenar, doma knih na mensi obecni knihovnu, detem ctu vecer temer od narozeni doted (7 a 10let) a pro oba je cteni nekde na urovni trestu Boziho v kombinaci s mucenim CIA
![]()
Starsi teda vzal na milost nejaka manga v AJ…trochu.
Byla jsem teď na podzim na veletrhu FOR KIDS v Letňanech a narazila jsem tam na stánek Ella Max, kde měli k dispozici spoustu knížek, takže jsem mohla kouknout a vybrat osobně (což doporučuji!
). Vybrala jsem „Hurá do Kaktusova“, doma to má zatím úspěch - náš starší předčítá mladšímu na dobrou noc (má pocit důležitosti, takže motivace je jasná
). Takže za nás dobrý ![]()
Teď jsem koukala že mají víc titulů v rámci prvního čtení, tak koukni - https://ellamax.cz/…/prvni-cteni
Holka nebo kluk?
Jinak já jsem začala číst až v 15 letech. Dřív mě to nebavilo. Raději jsme litala po venku.
U nás pomohlo počkat do třetí třídy, až dítéti začalo jit podstatně líp.
A začít knižkama co mají málo textu a velká písmena.
Dál samozřejmě pomůže aby to bylo téma které dítě baví a je mu blízké.
Taky jsem musela hodně hodit za hlavu nároky na kvalitu výměnou za ochotu dítěte, takže jako první holt dcera četla o statečném létajícím koníkovi, knížku Školní strašidlo která pojednává o strastech prvňáčků
a věci z takového soudku.
U dcery fungovalo „čtení na přeskáčku“ - jednu větu ona, druhou já. Později to bylo po odstavcích a ještě později po celých stránkách. Občas jsme takhle četli ještě ve 4. třídě ![]()
Jinak segra detem koupila personalizovanou knihu, kde jsou hlavni hrdinové se jmény jejich deti a to se jim moc libi, kdyz jsou součástí příběhu
@Beruska999999 píše: Více
cteni nekde na urovni trestu Boziho v kombinaci s mucenim CIA
![]()
Mam rovnaku skusenost. Ale existuje moznost, ze sa to zmeni… Moj surodenec to mal podobne a zacal citat sam od seba v dospelosti.
S deckami (skoro tinedzeri) obcas aj teraz vecer citame - teda vacsinou ja, oni sa zapajaju minimalne. Ale chcem, aby mali moznost vytvarat si v hlave ten pribeh, ktory citam a prezivat ho.
Jako dítě jsem byla velký čtenář. Prelouskala jsem třeba i 12 knížek. Myslím, že v rodině zustanu jediná. Dcera už od miminka nesnáší čteny projev. Vždycky u toho ječí ať jsem zticha. Na druhou stranu ji baví obrázkové knížky a vypravování vymyšlených příběhu. Ráda ukazuje a vypráví.
@Beruska999999 píše: Více
Joo přesně.. dcera 9 let.. pořád mění v knihovně knížky… nebaví ji to Něco ji zaujme, ale nuda.. za chvíli nebaví
U nas nepomaha taky nic. To uz pujdpu radsi uklizet nez aby cetli, nechapu. Mame doma 2 knihovny, ja jsem cetla cely leto, ted neni tolik casu, ale s knizkou me i tak deti vidi casto. Cteme si vecer, ale to ctu ja. Jen prvnacka je zatim nadsena, „cte“ pismena, ktera uz zna, slozi jednoducha slova… starsi vubec, obcas cteme napreskacku, ale u nejstatsiho nepomuze nic, ctenarsky denik je mucici nastroj pani ucitelky. Snad se to nekdy zlomi. Ja jsem jako dite taky necetla, nesnasela jsem to. Dospela jsem k tomu az po tricitce.
U nás pomohlo, když dcera z logistickych důvodů musela čekat každý týden asi hodinu sama v knihovně. Nudila se tam, tak začala sama číst. Samozřejmě jsme do knihovny chodili i předtím, ale to nemělo takový efekt. Samozřejmě jsme roky denně četli. Ale myslím, že by to nefungovalo, kdyby měla s sebou mobil. Začala číst někdy ve druhé třídě, předtím to asi bylo ještě moc náročné. Začala v té knihovně ctyrlistakama.
Teď čte hrozně moc, ale furt to stejné dokola (Harry Potter), nebo jednoduchoucke knihy typu „Zatoulane štěňátko“ (ty si nosí po kupach z knihovny). Když jí chci nalákat na něco náročnějšího (Viking Vike, teď naposledy Hobit), začnu to číst nahlas jí i sourozencům a po pár večerech se chytne a dočte to sama. Čtvrtá třída.
Její mladší sestra (první třída, ale číst umí už nějakou dobu) zatím moc nečte, občas ty čtyřlístky nebo knihy typu „obrázek na celou stránku a pod tím čtyři věty“. Nakladatelství Thovt mělo něco takového (zkusím číst sám, myslím), to jsme měli z knihovny, nebo Portál vydává knihy tohohle typu, ilustrace Horáček. Klíčové je, že se musí nudit, aby si šla číst. A vždycky předtím zkusí, jestli by jí to někdo nepřečetl. Sama čte, až když je odmítnuta.
U mě to společné čtení po větách a pak po odstavcích taky fungovalo, takže potvrzuji
A myslím, že nejoblíbenější jsou takové ty knížky, které mají hezké velké obrázky a velká písmena. Chystám se letos k Vánocům synovcovi pořídit něco od Petra Horáčka, ten má skvělé knížky pro první čtení… A díky za tip na ten Kaktusov, také vypadá skvěle!
Dcera jako mala knizky milovala, snad od 7 mesicu jsme porad prohlizeli, pozdeji cetli. Ted (11) ji to moc nebavi, cte nekdy vecer pred spanim, ma obdobi kdy cte denne a rada, pak zas obdobi, kdy necte vubec. Ma ADHD takze si myslim, ze je to tim, ze nekdy ji nejde se soustredit, nebo nekdy ani nechce, jindy zas ji to bavi tak se soustredi hodiny… ![]()
Synovi (6) cteme, uci se cist a zacina cist i slozitejsi vety, teprve se uvidi jak ho bude bavit si cist sam.