Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, budoucí maminky a tatínkové. Naše dcera (10) už 3 roky intenzivně 3×týdně chodí na fotbal. trénink. Tento sport strašně miluje vybrala si ho sama, spontánně nikdo ji nenutil. Samozřejmě že má od nás veškerou podporu. Jsem na každém zápasu i tréninku taky mne to baví. No a moje otázka zní- jak dlouho ji to vydrží? Je tady nějaká máma co už má holku starší a taky odmalička hrála fotbal a už nehraje? Kdy se to láme? První kluk, puberta?
Podotýkám že je fakt talentovaná má hezké trofeje, je kapitankou "mužstva "
Sleduje Bundesligu, Premier ligue, španělskou, italskou ligu… Zná kompletní soupisky a číslo každého hráče největších týmů, dokonce i jména Head trenérů. Prostě tím žije.
Byl bych moc rád aby se jí splnil sen a jednou se tím živila, hrála profesionálně.
To asi ani nejde takhle říct - někdo se toho drží, u jiného se to časem změní z různých důvodů. Ono problém může nastat i z důvodu nějakého zranění (což ji samozřejmě nepřeju).
Nechala bych tomu volný průběh, uvidíte, jaká cesta ji čeká. Každopádně je super, že má takovou podporu rodiny ![]()
To se přece nedá vůbec říct. Jsou děti, které toho s pubertou nebo třeba změnou školy (přechod na osmiletý gympl) nechají, a jiným to vydrží do dospělosti. A je jedno, jaký je to sport, holka, kluk.
No ano to je fakt.. zranění. Tak už má za sebou nějaké incidenty ze zápasu rovnou na Bulovku. Ale je jak pittbull oklepe se a ani nechce vystřídat někdy 🙈
Ta otázka je úplně stejně hloupá, jako kdyby se někdo ptal, jak dlouho jeho syn asi tak vydrží hrát na klavír.
Jak to může někdo vědět?
Každé dítě je jiné a jestli u jakéhokoli koníčku vydrží, to ukáže až čas. Křišťálové koule jsou bohužel těžce podpultové zboží… ![]()
Jestli ten rádoby point byl v tom, že fotbal hraje holka a chceš rozvířit vášnivou diskusi, tak je to hodně trapný pokus
![]()
@Finisher píše: Více
náhodou má fajn koníček, jen ty víkendy na stadionech nic moc, co
holku to bavilo jen od 11-13, ve 14 s tím sekla a už se k tomu nikdy nevrátila, zrovna včera jsem prodala na vinted její zánovní kopačky Adidas
taky měla v pokojíku fotky různých týmů, ale že by to nějak extra žrala, to zas ne, spíš radši psala a píše básničky… v pubertě ji to může přejít a taky nemusí - nechala bych to na ní, je to rozhodně lepší, než aby ležela doma na mobilu ![]()
@BohunkaP píše: Více
Ne nepotřebuji tady nic vířit ![]()
„rádoby point“ byl v tom, že se ptám jestli tady je nějaká maminka co její dcera chodila na fotbal a proč s tím skončila…
@Lucy75 píše: VíceŠkoda že jsem to nenapsal včera bych si ty kopačky od Vás koupil
A proč by nemohla hrát na profi úrovni? Vždyť ženských týmů je dost, to víš asi nejlíp z nás tady.
@dedrichov píše: Více
Mohla by. Ptal jsem se jí zda by chtěla na sportovku (střední) a ona že jo. A osobně si myslím, že holky mají všeobecně větší šanci se uplatnit ve fotbale protože jich je min než kluků. I když jak sama píšeš ženských týmů je dost ale furt min než mužských.
Já dcerce přeju hodně štěstí bez úrazů a ať jí to vydrží co nejdýl
ženský fotbal je fajn, mám příbuzného, co holky trénuje
No i kdyby tu byla jiná maminka, která měla taky fotbalistku, tak nemá smysl v tom hledat paralelu s vaší dcerou. Támhle nějaká fotbalistka skončí v deseti, támhle ve třinácti a támhleta dvacetiletá ještě hraje… Já jsem byla dětská sportovkyně a skončila jsem v 10. Nenáviděla jsem to. Začala jsem chvíli před začátkem základní školy z velmi špatného důvodu. Nikdy jsem to vlastně dělat nechtěla. Vaše dcera to dělá ráda, takže jí to může klidně vydržet navždy. Anebo přijde puberta, změna hormonů a bude vymalováno. Tam se může hodně radikálně proměnit to, co ji baví… Já bych to asi neřešila a řídila se podle toho, co momentálně chce. Kam půjde na střední bych v jejích deseti letech neřešila vůbec. To tak nejdřív za tři roky…
@andiedvorakova píše: Více
Jasný rozumím. Však my ji do ničeho ani netlacime. A nijak vážně to ani neřeším, nehrotím. No a to s tou školou to byla taky jen otázka že jako čím by chtěla být..
@deniiina píše: Více
Děkuji
to je hezké že Váš příbuzný ma tento koníček. Není náhodou z Brandýse?