Cizí jazyky ve škole, jak to mají jiní?

4140
23.10.25 13:28

Cizí jazyky ve škole

Vrtá mi hlavou taková věc :think: Moje dcera má na základní škole úkol z angličtiny, kterému nerozumí. Já celkem anglicky umím, tak ji s tím můžu pomoct a látku se s ní doma doučit. Jak to dělají v jiných rodinách, kde nikdo s učením cizího jazyka pomoci nemůže? :nevim: Nedokážu si představit, že bych v tom dítě musela nechat se plácat a sbírat špatné známky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30975
23.10.25 13:33

@Pajka89 v lepším případě zaplatí doučování, v horším nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
23.10.25 13:43

Moji rodiče angličtinu neovládají, tak jsem se v tom občas dost plácala, ale mně pomohli čas od času kamarádky, kterým to šlo o dost lépe. Já ale na jazyky celkově nejsem, takže mě to bylo k ničemu vždy :lol: jinak by mělo jít doučování i s učitelem přímo ve škole, ale asi záleží, jestli je učitel ochotný pomoct nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
23.10.25 13:47

Tak v dnešní době není problém si dát úkol do překladače, nebo pomůže AI. Ono se to netýká jen jazyků. Mně doma třeba nikdo nepomohl s ničím kromě češtiny. Německy ani anglicky se rodiče neučili, na matiku mamka neměla nadání a taťka ji vysvětloval vysokoškolsky tak, že jsem z toho většinou nic nepochopila. Takže klasika - od spolužáků, počítala jsem, až jsem na to přišla a vyšlo mi to. Ale taky jsem se na to mohla vykašlat a mít pětky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
23.10.25 13:48
@Pajka89 píše: Více

Někteří rodiče se doučí, někteří najdou někoho kdo pomůže a zbytek na to dlabe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.25 14:08

Oproti nám mají děti spoustu pomůcek na internetu.
Včetně angličtiny, matriky…
Nedávno jsem se dívala na videa, kde se různými způsoby počítali, výrazy a rovnice a další. Kdyby mi tenkrát někdo ukázal víc způsobů jak dojít k výsledku tak bych nemusela propadat. Nikdy mi to nedávalo smysl. Až když jsem uviděla pár videí. Čímž ale netvrdím, že jsem matiku konečně pochopila.
Prostě je těch možností spousta. Jsou různé aplikace a a dokonce se tak může spojit s vysokoškolakem, který mu daný úkol vysvětlí a poradí přes sociální sítě. Mám kolegyně jejichž děti tuhle službu využívají když si nikdo neví rady.

• Citovat
  • Upravit
3458
23.10.25 14:53

Duolingo, spoluziaci, doucovanie - v takomto poradi to fungovalo u nas. Tie ulohy zase niesu tak zlozite (teda aspon co som zatial videl).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
23.10.25 14:55

Je to první stupeň ZŠ? Tam to učivo si asi rodiče nastudují, to zas není tak náročné. Anebo pomůže někdo ze známých, kamarádů, sousedů (klidně i za peníze). V dnešní době není problém najít někoho kdo zvládá základy angličtiny - i kdyby to měl být starší sourozenec nebo bratránek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.25 15:11

Doučování, Duolingo, AI?

Pokud se rodiče nesnaží, mají to děti v životě obecně těžší.

Domácí úkoly se znamkovat nesmějí, a to právě proto, že je to nefér vůči dětem, kterým rodiče nepomůžou. Ale on život prostě není fér. Každopádně AI to dnes jistí. I s vysvětlením příslušných gramatických jevů a slovíček :)

• Citovat
  • Upravit
3160
23.10.25 15:21

Vždy říkám, že není problém s úkolem pomoci, ale musí přijít včas. I látku jim dovysvětlím (já nebo asistentka). Případně pomůžu s projektem. Ale všechny úkoly z AJ si společně kontrolujeme, takže pokud má někdo něco špatně, vysvětlíme si to v hodině. 5. třída ZŠ. Většinou to není problém. Dnes učivo 5. třídy ovládá snad každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
23.10.25 15:37

Moje děti už jsou dospělé, tak možná tehdy byla jiná situace, ale nám učitelé přímo říkali, že kdo anglicky neumí, ať do to toho dětem doma radši nekecá a pokud děti nebudou něčemu rozumět, ať se obrátí(me) na ně. Jinak ani si nevzpomínám, že bych s nimi řešila nějaké úkoly z angličtiny (nebo němčiny). Což ale tedy může být i tím, že moje děti úkoly napráskaly po vyučování o přestávce, aby se jimi nemusely doma zabývat. Jinak kdyby měly problémy, tak bych to řešila dle situace. Buď by stačilo vysvětlení od spolužáka nebo internetu a pokud ne, musela bych jim zaplatit doučování nebo jazykový kroužek. Jo, teď si vzpomínám, že vlastně děti občas angličtinu doma dělaly, ale ne jako klasický úkol, ale jako nějakou prezentaci. Vzpomněla jsem si, jak se dcera fotila, aby si vytvořila plakát s denními rutinami (a při focení jí pomáhala spolužačka) a podobných akcí měla do angličtiny víc. U syna si nic takového nevybavuji, ale on býval salámista a tolik to učení neprožíval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2403
23.10.25 16:18

Já to vezmu zpětně, protože já když jsem se jazyky učila, tak rodiče ani jeden z nich neuměli a myslím, že to v jejich generaci je celkem běžné (že prostě měli jen ruštinu). A teda nikdo mi nepomáhal, nebyl důvod. Všechno nám vysvětlili ve škole. :lol: A umím AJ, FJ, NJ - teď kvůli práci dodělávám ŠJ. Takže nemyslím, že by mě to nějak zbrzdilo. A teda moje děti se mě taky na nic z cizích jazyků neptaly… Prostě měly učebnici a v ní všechno bylo, další hromadu materiálů na netu, stačilo použít Google - dneska i ChatGPT. To snad zvládne každý. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
23.10.25 16:21

Bohuzel je to jednoduche.
Prvni skupina rodicu je ochotna pomoci a i pomoci muze, ucivu rozumi a ma cas.
Druha skupina je ochotna pomoci, ale musi to zajistit jinak - plati napriklad doucovani (nemá casovou kapacitu nebo ucivo neuvlada)
Treti skupine je to jedno, i kdyby chteli pomoci, stejne nemuzou, protoze ucivu nerozumi.
Deti skupiny 3 potrebuji pomoct nejvic, bohuzel pokud se jich nechopi chytrejsi kamarad/ka, pozorna ucitelka ci pribuzny, maji smulu a tak system generuje dalsi a dalsi pologramotne jedince. Tyhle deti casto zazivaji frustraci z neuspechu dost brzy..a „prekvapive“ je to nemotivuje k uceni, ale naopak (proc hy se snazili, kdyz stejne nedopadnou dobre a doma je to kazdemu jedno) :zed:

• Citovat
  • Upravit
6255
23.10.25 16:22

Je to smutne, ale dost zalezi na tom, aky maju rodicia pristup ku vzdelaniu. A ako su schopni najst si niekoho, kto pomoze dietatu v tom, co potrebuje dovysvetlit, prehlbit a pod.
Myslim, ze aj ucitelia su schopni pomoct detom, ale musi ich o to ten rodic/dieta poziadat. Mal by tam byt nejaky pokus/zaujem o spolupracu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24918
23.10.25 16:29

Za mne - je to celé jinak - domácí úkol je pro dítě, ne pro rodiče!!
Ještě prvák, druhák občas asistenci potřebuje, neumí třeba pochopit zadání, ale Nikdy nemá rodič dávat řešení a nechápu, proč to tolik rodičů dělá - je to proti zájmu dítěte,
v pořádku je to zkontrolovat a odkázat na zdroje - dítě si má samo umět najít chybu
až pokud ne, tak pomoct více
není dobré s dětmi sedět nad úkoly, obzvláště ne třeba hodinu a více v kuse, čehož jsou někteří rodiče schopni…
Naše děti asi od 3.třídy uměly užívat google a nápovědy, řešení našly samy a asi od 5.třídy jsem ani netušila, zda nějaké úkoly mají - jejich boj… školní výsledky byly výborné - kdyby nebyly, přidala bych, ale fakt tou extrémní pomocí děláte svým dětem medvědí službu.
Znám matku, co to synovi dokonce psala sama :zed: bez chyby.. pak bylo trochu divné, že ve škole byl samá čtyřka, že.. od začátku do konce.. tím mu opravdu nepomohla, měla mu zaplatit doučování.

Příspěvek upraven 23.10.25 v 16:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie