Dítě nechce podpůrná opatření, co dál?

Anonymní
16.10.25 15:40

Dítě nechce podpůrná opatření

Řeším věc, co jsem myslela, že se neděje. Mám syna s dyslexií, dysgrafií, dysortografií a ADHD. Od první třídy řešíme PPP, podpůrná opatření. Od první do třetí třídy to moc nefungovalo. Letos dostali novou učitelku a ta dodržuje velmi poctivě vše, co má ve zprávě z PPP, za mě naprosto super a jsem ráda, že to funguje. Syn to naopak nese velmi špatně, často se k tomu vrací a řeší to, v minulém týdnu dostal jedničku z diktátu a řekl mi, že si ji nezasloužil, protože měl jen půlku cvičení a víc času na kontrolu. Prý to bylo nespravedlivé. Už měl podobný zážitek s angličtinou, kdy mu učitelka nepočítala chyby, které měl v pravopisu.
Doma si o tom povídáme, ale dneska mi řekl, že by chtěl, aby žádné úlevy neměl, když jsem mu naposledy řekla, že má dysgrafii, tak mi odpověděl, že má zkažený celý den.
Uklidnete mě, že to podobně vnímaly i jiné děti a nakonec to přijaly.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2367
16.10.25 15:45

Neslysel to od spoluzaku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
16.10.25 15:47

Syn to tak vnímal taky, hlavně proto, že některé děti na to hodně poukazovali.
Potom jsem ho dala do speciální třídy, po domluvě s učitelkou i ředitelem, kde na tom všichni byli podobně a pak to bylo v pořádku. Byli si všichni rovni. Dneska je ve druháku na učňáku a zvládá učivo celkem bez problémů, nosí nejhůř trojky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.25 16:48

@KáťaKašpi on na speciální třídu není.

• Citovat
  • Upravit
16961
16.10.25 16:49
@Anonymní píše: Více

Poradte se s třídní - děláme to tak, že to dítě neví ani, že má podpůrné opatření - má svoji speciální písemku, kterou nijak nekomentujeme, apod.

Některé děti samy od sebe nechtějí a některé to „schytají“ od třídy a slyší to právě od nich, jak je to nefér. I zde by to chtělo ošetřit s třídní, aby o tom třeba ve třídě dětem řekla - vysvětlila jim to. Ony to nechápou. Sama ve školství pracuji, pracuji s dětmi, které mají podpůrná opatření a někdy to ty děti potřebují vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.25 16:55

@chs.jasmin je to u diktátů a učitelka tam vše píše, prý musí, že to je nařízení z PPP, má tam např. zkrácený diktát, prodloužený čas, nebo v té AJ nehodnoceny pravopis. Děti si toho všimnou, když po 7 větách řekne, že Pepa dál nepíše a jde kontrolovat.
Ve třídě jich je s PO několik.
On má i předmět se speciální pedagožkou. Což v té třídě už prý několikrát proběhlo, že někdo se potřebuje učit i jinde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.25 17:20

Mám na tom dítě stejně s tím rozdílem, že má navíc IQ jen lehce nad MR. Bála jsem se, aby ho děti nešikanovaly, že má úlevy, tak se snažíme zvládnout vše, co mají zvládnout zdravé děti. Ne vždy se to zdaří, ale zvládá natolik, že to ostatní děti nevnímají.
Neútočí kvůli tomu na tvého syna?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.25 17:31

On je doteď neměl, chodil jen na ten předmět.
Prý se mu nikdo nesměje, ale on je hodně citlivý na to, aby vše bylo spravedlivé. Naopak mi popisuje, jak Petr nemusí psát zápisy a nemusí psát diktáty, jen doplnovačky a je to dobré, protože mu to nejde a měl by pětky a bylo by mu to líto.

• Citovat
  • Upravit
1844
16.10.25 17:56

No já zírám, co se tu nedovím. Tak tahle inkluze (myslím s diagnózou zakladatelčinho synka) se mi líbí!
Chci dodat, zakladatelko, že můžeš být pyšná: máš empatického a inteligentního synka. Proto ho trápí, že má úlevy. Nebýt jedno z toho, je mu to „putna“. Poradit, co s tím, nevím. Ale v časopise Téma jsem četla, že se tyhle diagnózy umí tak „srovnat“, že děti vystudují VŠ a jsou úspěšné v životě.
(Tím nechci říct, že děti s učňovkou nejsou úspěšné: řemeslo má zlaté dno. A v budoucnu to bude platit ještě víc!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
16.10.25 18:01

Chce si to sám vybojovat. Jestli mu to vydrží, dál to dotáhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.25 18:05

@BeaL máme to v rodině. Manžel měl také vše a má 3 VŠ, je to jeden z nejchytřejších lidí, co znám (má měřené IQ a je v pásmu vyššiho nadprumeru, ale pravopis mu opravuji dodnes).
Neřekla bych, že jde u syna o inkluzi, už před 30 lety jsem měla ve třídě 3 spolužáky, co měli moderně řečeno podpůrná opatření. Nikdo nám to nevysvětlil, ale nepsali diktáty a ještě něco.
Je mi ho líto, protože loni nosil z diktátu 3-4 a trápil se tím taky. Měl samé jedničky a dvojku z češtiny, protože podle učitelky by vypadalo zvláštně, kdyby měl trojku a jinak jedničky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.25 18:09
@Okta píše: Více

On nebojoval, neřešil to, štvalo ho to a hlavně to nešlo. Nevím, jestli máš zkušenost s těmito problémy, ale jsou slova, co prostě nikdy nenapíše dobře. Zdůvodní, řekne a napíše špatně. Navíc dodnes si nepamatuje tvary psacího písma, takže se soustředí na to a zabere mu hodně energie vůbec psaní bez pravopisu.
Do toho má to ADHD, takže soustředění je úplně marné. Naštěstí letos učitelka netrvá na tom, že musí sedět a koukat, ale má dovolený popit a může si popat, nebo navrhovala ať si cvaká propiskou, což jsem nechtěla já, aby nerušil, ale má kapsu plnou silikonových nesmyslu, aby měl zaměstnané ruce. A nechce po nás medikaci, což je bomba.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.25 18:16

Muj syn je vysokofunkcni autista, od 2. stupne odmitl asistentku i podpurna opatreni.
Mela jsem ve tride na 2. st. dite s LMP, ktere ulevy neslo tezce, dokonce melo ve zprave osekane ucivo (minimalni vystupy), zruseny druhy cizi jazyk a chtelo se ucit vse. Nikdo mu ulevy nepredhazoval, spoluzaci byli empaticti, ale dite chtelo byt jako ostatni. Je pravda, ze nekteri spoluzaci papiry nemeli a jejich moznosti byly podobne.
Realny zivot je vzdy o srovnani a povazuju za projev zivotaschopnosti uvedomovat si a priznavat sve skutecne hranice.

• Citovat
  • Upravit
3913
16.10.25 18:16

Já jsem dysgrafik a dyskalkulik. Papír z PPP moje třídní hodila do šuplíku a už ho nikdy nikdo neviděl. Ve třídě jsem byla za de*ila co neumí psát ani počítat.
Moje matikářka ze mě dělala hlupačku nonstop, nakonec to v devítce završila tím, že jsem moc hloupá na to abych se dostala i na učňák.
Aneb když se hodnotí ryba podle její schopnosti vylézt na strom.
Nebudu komentovat co to ty roky dělalo s mou psychikou. Nakonec jsem se dostala na střední, kam nevzali učitelčinu dokonalou dceru a měla maturitu s vyznamenáním a následovala vysoká škola. Tu babu do dneška nesnáším.

Váš syn je naprosto úžasný, ale asi potřebuje více vysvětlit, že ty podpůrná opatření jsou tam proto, aby mu umožnily v klidu vstřebávat učivo. Ne proto aby to měl snazší a tím pádem „méně zasloužené.“ Řekla bych mu, že pokud bude šikovný a ukáže se, že zvládá všechno jako jeho spolužáci, tak časem se ty opatření zmírní a nebo úplně zruší. Ale nikdo teď nechce, aby se cítil špatně, protože by nezvládal věci stejně jako průměrný spolužák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3162
16.10.25 18:17

@BeaL Syn měl IVP od první třídy - normálně ho přijímal. Je velmi inteligentní a letos maturuje na střední škole a chystá se na VŠ.
To že někdo někdo nebojuje proti PO které má neznamená, že to nikam nedotáhne.
Naopak pochopil, že to je nabídnutá pomoc a prostor, jak se naučit s věcmi které ve vínku má pracovat a kompenzovat.
On má IVP i na SŠ. Známky má velmi dobré. A od obdborniku s SPU má i mmn a vysokou inteligenci.
Mít pětky není řešení.

Příspěvek upraven 16.10.25 v 18:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí