Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Zašla bych být tebou do PPP a nechala syna vyšetřit, třeba zjistí v čem je problém. Třeba za to vůbec nemůže.
Napadá me hned několik možností. Sehnat kontakt na alespoň par spolužáků, poprosit učitelku o dohled, zavést tresty za nezapsany nebo spatne zapsaný úkol… pokud je zcela zdrav, tak v 10 letech by měl byt schopen opsat z tabule strana/cvičení… Spousta dětí ale nedává pozor, nedělá co ma, bavi se, frajersky si nic nezapise…no a pak se diví.
No tak musi zapisovat pecliveji, zkontrolovat si to. Nebo si to přímo zakrouzkovat v pracáku, učebnici (tam tužkou, aby to slo vygumovat). Pripadne domluvit s učitelkou, ze si to na te tabuli třeba vyfoti, pokud nemají zakázané telefony.
A nemůže si to zadání nahrávat nebo fotit z tabule nebo od spolužáka?
Ve škole mobily nesmí. Syn ani mobil nemá, má hodinky a doma tablet.
U nás pomohlo poprosit učitelku, ať dítě posadí někam jinam. Seděla vedle kamarádky a s ní kecala. Teď sedí vedle nudnýho kluka a úkoly má napsané.
Pokud je čas to řešit (jakože neslízne za špatný úkol hned špatnou známku), tak bych možná nejdřív promluvila s učitelkou, jestli když zadává úkol třeba nevidí, že by se synek zrovna díval z okna nebo hrabal v aktovce apod… a jestli jí přijde, že se normálně soustředí, zkusit tu poradnu. A v loňských letech to měl v pořádku? Třeba má nová učitelka jiný systém a úplně to nepochytí…
Tak at odpoledne napíše n
spolužákovi a ujisti se, ze ma správný úkol. Dcera je v 5 třídě a je to na denním pořádku, ze nekomu píše co je za du. I kdyz je docela zvláštní, ze patak neni schopny si zapsat normálně úkol. Neco jineho je obcas zapomenout. Rekla bych, ze mysli na blbiny a nejaky ukol je mu šumák.
Priebezne by som ho ucil pozornosti. Stacia drobne hry - aku farbu malo auto ktore preslo okolo nas ako posledne? V akom obchode sme to boli vcera?
Moze mat vlastny svet, moze hrat frajera, moze sa mu zle pisat… dovodov mozu byt miliony, kazdopadne male cvicenie pamati este nikoho nezabilo
A okrem tych primitivizmov co som napisal vyssie samozrejme existuju aj regulerne cvicenia…
@Alušáček píše: Více
však píše, že loni měl AP a letos už nemá
@stinga píše: Více
no já pochopila, že ho neměl on. Jen byl ve třídě. A zřejmě na něj taky dohlídl/a.
@vokishka píše: Více
no však to je prý vždycky asistent pro třídu, a jo, určitě na něj dohlížela
@stinga píše: Více
On neměl AP, byla ve třídě u jiného žáka, ale pomáhala všem.
Řeším problém, kluk v páté třídě si nezvládá značit úkoly. Za poslední 3 týdny se mu nepovedlo odevzdat správný úkol ve správný den. Má ukolnicek a denně mi ho ukazuje, má tam něco napsané, uděláme to, ale buď udělá špatné cvičení, nebo třeba něco zapomene podtrhnout, nebo to udělá ve špatný den, případně zapomene sešit na stole. Teď měl za zapomínání úkol navic, ale běžný úkol zapomněl. Dneska jsem byla u učitelky to řešit. Přiznám, že nevím, jak synovi pomoct. Třídní skupinu nemají a já ve třídě nikoho neznám. Pomohlo něco konkrétního vašim dětem? Loni problém nebyl, ale mají novou učitelku a nemají ve třídě už AP.