Syn, 4. třída se nechce učit co pomáhá u vás?

Anonymní
7.10.25 20:13

Syn, 4. třída se nechce učit co pomáhá u vás?

Ahoj holky, syn chodí do čtvrté třídy a již 14 dní s ním mám problémy. Potřebovala bych od vás rady, co pomáhá u vás? Momentálně přibylo učení a je zkrátka potřeba alespoň půl hodiny trénovat. Mám i různá doporučení od speciální pedagožky, která nám pomohla v předešlých ročnících. Je potřeba každý den alespoň půl hodiny. Teď ty poslední dny katastrofa. Syn vše bojkotuje, takže jsme toho moc neudělali a bohužel jde to znát na známkách. Už schytal dvě pětky a dvě čtyřky. Nejhorší je, že je mu to fuk. Když už trénuje, tak se vůbec nesnaží. Začínám to sama nesnášet a cítím, jak začínám být úplně vyhořelá. Připravím si vždy různé materiály, vyhledávám i na internetu zábavná cvičení. A ve většině případů to skončí u řvaní a slz. Co dělat dál? Většinou jsem zvyklá, že je unavený ke konci školního roku, ale hned takto v říjnu je to velmi brzy. Uvítám vaše zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.10.25 20:53

Mě připadá půl hodiny denně docela hodně. Nehrotila bych to, aby se mu to neznechutilo. Dala bych to dvakrát po deseti minutách. Nechala bych jeden den úplně volno. Nebo dva. Třeba pátek, sobota. Dělat to vždy ve stejný čas. Ne hned po příchodu ze školy. Ať si trochu nejprve odpočine, pohraje. Napadlo mě deset minut, pak si třeba zacvičit. Třeba říct, že to zas musíš ty pro zdraví. Trochu u toho si zablbnout. Nechat ho ať vymýšlí cviky. Jeden ty, jeden on. Ty můžeš nějaké zklidňující. Pak učení dodělat.

• Citovat
  • Upravit
17150
7.10.25 21:03

Můj syn byl a bohužel stále je, v tomto lenoch, i když on ty známky měl, protože mu to více méně stačilo už z výkladu ze školy.
Jinak, zkus to pojmout určitou formou hry. :P
My jsme třeba kolikrát k tomu procvičování nebo i doučování v době absence, pozvali k nám domů nějakého jeho dobrého kamaráda nebo kamarádku a probíhalo to všechno v pohodě. Nejdřív jsem jim to předčítala z učebnice no a pak jsem jim to nakonec podala svým polopatickým slovníkem. :lol:
Tím, že byli dva, tak je to i víc bavilo. Dávala jsem jim různé otázky nebo jsme procvičovali násobilku nebo vyjmenovaná slova a museli rychle odpovědět. Byla to jako taková hra a pro ně i soutěž, kdo odpoví rychle a dobře. Vždycky jsme se u toho i nasmáli… Řekla bych, že když ho do toho budeš nutit a případně mu zakazovat věci nebo činnosti, které má rád, tak v něm vzbudíš absolutní nechuť a averzi. Snaž se to brát trochu s humorem a nenásilnou formou. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9224
7.10.25 21:18

Krom prvnacku se snad zadny dite nechce učit. Ale holt nekdo musi. Domácí úkoly a učení na písemky nepočítám, to je bez diskuze. Ale takové to procvičování navíc to se snazim delat zábavně anebo tak mimoděk, po minutách… jeden syn dela češtinu na počítači, dělá to mnohem ochotneji nez na papíře nebo ústně. Druhej syn odmita jakékoliv formy, takze tam na to jdeme od lesa. Když po mně neco chce, tak nez mu to najdu, podám,…tak mu dám 3 příklady. Když dělám jídlo, dostane další příklady. Když večer čteme pohádku, cte zábavné vety nebo slova… proste minutu stokrát za den. A suverénně nejlepší je zkoušení sourozenců a rodicu. Sedíme u večeře a vzájemně si davame příklady, i/y apod. Oni ani nevi, ze se uci. A jeste se u toho naji a pobavi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21704
7.10.25 21:23

@Anonymní syn krom úkolů se nějak doma neučí, ale tím, že je často nemocný byl týden v září ve škole, dva týdny nemocný, týden ve škole a opět je druhý týden doma když už je pak schopný dělat úkoly je to boj a to už od první třídy nechce, odkládá, až potom, až potom když už začne dělat hned ho bolí ruka, záda, oči, u těch očí to mívá má brýle a i tak bývá unavenější, také nám psycholožka doporučovala pracovat max pět až deset min pak odpočinek také např deset min aby si v době odpočinku dělal, co má rád a pak zas, dodržovat pokud to půjde časy, nerozptylovat se puštěnou tv, aby neseděl proti oknu, které ho také ruší pozoruje, co se děje venku i jen oblohu, stromy, no ale i ve čtvrté třídě stále bojujem, ještě si nechává ve škole hodně pracovní sešity, učebnice na úkoly, tak to je také boj. Pokud motivacitak zkusit, pokud se něco naučí, něco splní v době odpočinku může dělat co má rád, může si dát něco dobrého co má rád.. ono to je hodně individuální také občas procvičujem venku že se tak různě ptám když vím, co probírají a on vzpomíná, různě se třeba střídáme v odpovědích, pořád mu opakuju, že je třeba když je nemocný každý den udělat něco, nejlépe se držet hodin, co mají ve škole, ale nechce se mu a pak se strašně rozčiluje, že když musí před nástupem po nemoci doškoly vše dohnat, že toho je hodně, že to učitelka nemyslí vážně, jak to má stihnout apod řečičky i křik, pláč, vztek takže věčný boj hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.25 22:11

Musí se naučí pravidelnost v přípravě na výuku. Na druhém stupni, jako když to najde. Ja jsem teď „rozdala“ devět pátek za písemku z dějepisu :zed: v sedmé třídě. Písemka byla ohlášená. Základní věci. Zápisy mají, učebnice mají. Není to jaderná fyzika. Chce to jen sednout a přečíst. A bohužel. Nechce se. Sami přiznali, že se doma neučí. Do ničeho. Tak snad je rodiče brzy vzpamatují… :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.10.25 23:15
Tak syn má soboty, neděle volné. Pokud to někde drhne, tak i o víkend mu dám vypočítat například jen 6 příkladů. Přesto stále poslouchám, jak se musí každý den učit a to i v případě, kdy se 4 dny netréneje. Například teď byl od pátku do neděle u babičky a v pondělí jsme kvůli mé práci nestíhali a nedělali nic. Já se spíš bojím toho, že přestože se snažím pravidelně trénovat, tak aby mi pak nepropadl. Hlavně mě štve ta hustá atmosféra, pokaždý, když máme něco dělat. Už nevím, co s tím. Pak se zas třeba na 14 dní sebere a spolupracuje a pak zas následný sešup dolů.
@Anonymní píše: Více

Takže jako pedagog doporučuješ přísnost a disciplínu? U nás ve třídě také netrénují děti, přestože plno dětem to doporučuje i učitelka. A syn se vždy brání, že ostatní se tolik neučí. Nám nestačí dát jen pět příkladů. Ta látka neustále nabývá a pak nestíháme.

• Citovat
  • Upravit
21704
7.10.25 23:24

Zakladatelko a syn má nějaké špatné známky na vysvědčení, že by měl propadnout? Má nějakou diagnozu -dys apod? tím samozřejmě nechci říci, aby jí měl, ale pokud jí má, tak zda má nějaké "úlevy "? Já si myslím, že se děti třeba i vychloubají, že se neučí, netrénují, ale třeba to doma dělají nebo holt jsou děti, kterým opravdu stačí vše ze školy a pamatují si, syn kolikrát ani neví, co ve škole probírali, i když to nacvičovali a pak doma fňuká, že tomu nerozumí, nedával ve škole pozor nebo se mu to ještě neusadilo do hlavy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.25 06:34

Určitě pravidelnost. To, co zažívám v té třídě, je absolutní rozklad. Třídní nad nimi láme hůl. Prý zadá domácí úkol, má ho jedno dítě ve třídě. Tak asi je to rodičům jedno :nevim: ale s tímto přístupem budou mít problém udělat a dokončit i učiliště…

• Citovat
  • Upravit
17105
8.10.25 06:47

U nás pomáhá finanční motivace - za každou jedničku z hlavních předmětů 5kc do prasátka, za každou čtyřku a pětku ( když víme, že se na to vybodl) 5kc odevzdá. Pokud něco zvrtá, i když se učil, je to bez trestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30445
8.10.25 07:14

Se čtvrťákem bych teda nediskutovala. Pokud je bez domácí přípravy na propadnutí a máš doporučení od spec.ped., předpokládám, že znáte příčinu. Rozhodně bych syna nenechala v nečinnosti - pokud se nebude učit, bude ho živit práce. Měl by poznat, že se bude buď učit nebo pracovat, ale rozhodně jedno z toho se musí stát součástí jeho každodenní rutiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
8.10.25 08:13

Ahoj, u nsá s dcerou jak přez kopírák. Má tedy dysfázii, ale je v běžné škole a nutnost neustále opakovat.

Jsem poměrně tvořivý typ, ale propašovat školu do žádné hry se mi nepodařilo, ihned vidí, že se po ní něco chce a staví se do opozice. Pamaztuji dny, kdy jsem do půlnoci připravovala zábavné pracovní listy, aby mi je druhý den hodila na hlavu, že tohle rozhodně dělat nebude.
Co bych řekla že pomáhá u nás: opravdu pravidelnost, každý den ve stejnou dobu a víceméně stejné věci, teď třeba: přečíst jednu stránku knihy, vypočítat deset příkladů, pět kartiček z logopedie a ortooptická cvičení. Někdy máme hotovo za 15 minut a někdy až za hodinu.
Motivace pozitivní i negativní. Ví, že když to neudělá je ten den bez mobilu. Když chce třeba koupit knihu, tak za peníze, které si „vydělá“ příklady navíc.

Zkouším i to co psali výše, když něco chce, tak nejdřív řekneme třeba anglická slovíčka, ale pak mám pocit, aby si nemyslela, že jsem zlá matka, co ji nikdy nepomůže aniž by si to zasloužila školou.

A mě pomáhá se na to povznést a říkat si, že za to vztekání nemůže a hodit se do klidu a jen opakovat čti, čti, počítej, počítej :-). Je to na budku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
8.10.25 08:24

Ono je to o tom, od začátku si to nastavit "správně ". Čtu tady, dítě nechce na nočník. Dítě se válí na zemi a neposlouchá. Dítě nechce do školky. Teď, že se nechce učit. Základem je, dítěte se neptat. Nechat ho po škole si pohrát a pak říct, "pojď jdeme si udělat školu, tečka. Mám dcery v šesté a druhé třídě a dělám to s oběma do teď. Ta starší, si teda školu už řeší sama. Jen když má před testem, tak to spolu projedeme aby měla jistotu, že to umí. Mladší si udělá úkoly, pak dostane diktát a pár příkladů na procvičení. Večer před spaním, čtou na střídačku pohádku a já poslouchám :) My chodíme do práce, oni mají školu, není třeba kolem debatovat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5284
8.10.25 08:26

Mám už šestáka, VD několik poruch učení.
Učíme se poctivě od první třídy
Nadšení rozhodně není, ale už v té čtvrté/ páté se to začalo lámat a pochopil, proč je důležité se připravovat. Hodně jsme se o tom bavili, proč mu některé věci nejsou jako ostatním, proč je to vzdělání důležité…taky vnímá tu nespravedlnost, kolik úsilí do toho dává.
Na prvním stupni tedy v týdnu jen ukoly do školy, nebo opakování před písemkou. Chodí už tak že školy dost unavený, takže potřebuje oddech a věnovat se tomu, kde hlava odpočívá, sport, tvoření, volný čas.
Učíme se intenzivně o víkendech dopoledne (odpoledne je už unavený).
Teď jsme to trochu překládali, v týdnu si vždy zopakuje, to co dělali v naukových předmětech ( zeměpis, dějepis, přírodopis, fyzika), češtinu, angličtinu a matiku necháváme na víkend.
Taky je to boj, poměrně psychicky náročné…
Uplatkovy systém by u nás nefungoval, prostě to brát jako povinnosti.
Hodně materiálu používám z Ucitelnice plus klasické pracovní sešity hlavně na češtinu.
Volný čas má opravdu tak, aby se věnoval koníčkům a věcem, které ho baví.
Sport, vyrábění, tvoření, modelářství, výtvarka…
Musíš najít tu hranici, aby nebyl přetížený a někde zažíval úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5284
8.10.25 08:28
@Pitřice píše: Více

Ono je krutý rozdíl mít zdravé dítě, nebo dítě s poruchami učení…
Většinou i ten vývoj v tom batolecím věku je jiný, takže se s tím dítětem musíš naučit fungovat jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí