Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme ve zprávě pro syna taky jen doporučení, jak mají pracovat ve škole. Ale tam se dá snadno odvodit, jak postupovat doma. Plus osobně do očí řekla, co doporučuje na přípravu doma. Syn má problém, když se má učit dlouhé texty. Takže mu pomáhám, že dělám myšlenkové mapy. Ve škole je vůbec nedělají a sám by je nezvládl, jak je třeba. Takže mu chystám mapy do předmětů, kde je hodně textů na učení, dlouhé zápisky. Plus teda říkala, ať mu najdeme na zpestření interaktivní edukativní programy a podcasty.
Ja mam vzdy z poradny jednu zprávu pro školu a druhou pro rodice, chodí mailem a ta školní přijde i do skoly. Nicmene zadne moc konkrétní doporučení tam stejne nikdy neni. Poradna je hlavne kvůli skole. Doma většinou kazdej uz ma vyzkoušeno, co funguje a co ne a taky se to dá odvodit z té zprávy pro školu.
Ve zprávě pro školu je většinou napsané i doporučení pro rodiče, nevím, jestli jsou ty zprávy odlišné (znám jen ty pro školu). Protože se doporučuje jednotný přístup doma i ve škole a hlavně, pokud rodiče nedodržují doporučení a nevěnují se přípravě doma, tak škola to nespasí.
Teď čtu, že jsou odlišné.
U nás je zpráva z PPP též dost bezzubá. Nezbývalo, než si stejně na všechno coby rodič přijít sám, včetně zajištění medikace na ADHD, které psycholožka z poradny tvrdila, že dítě „určitě nemá, protože se dokáže soustředit dvě hodiny v kuse“.
@Anonymní píše: Více
Tak ale to jsi snad necekala, ze dítěti v poradně napíšou léky… tam nic nediagnostikuji, neleci, tam jen napíšou návod pro školu, jak maji s dítětem pracovat. Ideální je tam přijít uz s diagnozou a zprávami od odborných lékařů. Jde to i bez toho, mají svoje psychology, ale ne klinicky, jen s nimi udělají ty testy pro školu. Poradna neni zadne odborné pracoviště. Bohužel teda ani ti odborníci často neposkytou zadne rady rodicum…ja jsem uz několikrát dostala do ruky zprávu s diagnozou a nazdar… jediný, kdo se mnou neco resil, byla doktorka na gastru. Celkově ty tělesné potíže doktoři resi mnohem lépe, nez potíže psychické.
@Midaku
Léky ani diagnózu jsem samozřejmě z PPP nečekala. Ale ujištění o tom, že dítě ADHD nemá, nás samozřejmě zmátlo a zpomalilo v dalším postupu.
@Anonymní píše: Více
Písemná doporučení bývala pro školu a byla psaná podle toho, co škola byla schopná nabídnout. Konkrétní věci, jako doporučené pomůcky nebo základ, co a jak můžeme očekávat, na co se při výuce soustředit, to nám řekli ústně, když s námi probírali výsledky vyšetření. Detailně to s námi potom nacvičovala učitelka ve škole. Vždycky podle toho, co se zrovna učili, co bylo potřeba doma trénovat.
Mozna zalezi na úrovni potíží?
Syn ve treti tride dostal obsáhlejší zpravu vc. Doporuceni pro rodiče i skolu, v seste pak jen doporučení pro školu. Stejna PPP ![]()
Koukala jsem se na poslední zaslané doporučení a taky je tam jen pro školu.
Máme za sebou PPP. Zprávu mám v ruce. Je tam doporučení pro školu, ale žádné doporučení pro rodice. Jedná se o 10lete dítě. Jaké máte zkušenosti? Čekala jsem, že mi něco doporučí.