Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer, prosím o radu.Dnes jsem chtěla natrhat větvičky na věnce ale byla už tma a omylem jsem uthla asi jedovatý tis. Vystříkla asi z těch bobulí tekutina na ruce. A teď mám strach když čtu jak je prudce jedovatý, jestli i přes kůži na rukou může způsobit otravu
![]()
Z tisu jsou jedovaty ty zrnicka uvnitř bouli. Ty bobule ne, dělá se z nich i marmelada.
@sisisi potvrzuji, MILUJI bobule tisu, jsou slaďoučké
tis je jedovatý celý, jediná jedlá část je právě míšek, tedy ta bobulka, ale bacha - bez semínka. to je taky jedovaté. na marmeládu bych neměla odvahu. sama ji neudělám, na to jsem líná a vzhledem k jedovatosti semínek bych cizím marmeládám nevěřila.
Holky, ale toho je víc druhů že? Toto byl Tis červený v parku
@sisisi píše:
Holky, ale toho je víc druhů že? Toto byl Tis červený v parku
víc druhů je, jak moc jsou nebo nejsou jedovaté nevím, ale předpokládám, že to bude u všech stejný. každopádně já mám zkušenost právě s tím tisem červeným, který by u nás měl být jediný volně rostoucí.
@sagina Ok děkuji za info.Tak jsem ráda za uklidnění
ale chutnat raději nebudu
![]()
Jako děti jsme kuličky tisu jedli..bylo nám okolo 6 let. Věděli jsme, že je jedovatý, ale nevěděli jsme jak moc. Od záchranářů vím, že když pozře bobulí dítě, tak je malá pravděpodobnost, že se otráví. Je to tím, že detske zuby nemají dost silný skus na to, aby zrnicka rozkously. U dospělých je to jinak..bohužel. Jinak jak se píše výše..šťáva jedovatá není ![]()
@JancaS84 píše:
Z tisu jsou jedovaty ty zrnicka uvnitř bouli. Ty bobule ne, dělá se z nich i marmelada.
Je jedovaté celej, i větve a jehličí. Nejedovate jsou jen ty bobule. Pecky jedovaté.
Dobrý den, měli jsme na škole starého učitele Beneše na biologii a chemii. Jednoho dne nás vytáhl do přírody a navštívili jsme přírodní rezervaci „V horách“, kde je snad největší porost tisu červeného v ČR. Tak jsme okoukli tisy na stráni - některé velmi staré a zrovna měly ty červené bobulky, které NEJSOU jedovaté. Samozřejmě, že jsme je ochutnali. A to semínko je tvrdé, tak ho ani nemáte chuť rozkousat. V žaludku se nemá čas rozložit a ptáci ho žerou i s plodem a semeno po cestě zažívacím traktem je schopné vzklíčit a tak se díky tomu tis může rozšiřovat. Takže konzumaci plodů jsme přežili a semena jsme asi nejedli.
@sagina píše:
@sisisi potvrzuji, MILUJI bobule tisu, jsou slaďoučkétis je jedovatý celý, jediná jedlá část je právě míšek, tedy ta bobulka, ale bacha - bez semínka. to je taky jedovaté. na marmeládu bych neměla odvahu. sama ji neudělám, na to jsem líná a vzhledem k jedovatosti semínek bych cizím marmeládám nevěřila.
Tak, tak, kromě míšku je jedovatý celý. Tam je právě ta podlost, díky které se pár dětí otrávilo - snědly nejen míšek, ale i semínka.
Párkrát jsem se při prostřihávání drcnul o pahýl větvičky a nic vážného se mi nestalo, takže v klisu.
Akorát to našim králíkům zakrslíkům nikdo neřekl, tak vyhrabávali a při plném zdraví žrali kořínky.
![]()
@M_Vladim píše:
Tak, tak, kromě míšku je jedovatý celý. Tam je právě ta podlost, díky které se pár dětí otrávilo - snědly nejen míšek, ale i semínka.
Párkrát jsem se při prostřihávání drcnul o pahýl větvičky a nic vážného se mi nestalo, takže v klisu.
Akorát to našim králíkům zakrslíkům nikdo neřekl, tak vyhrabávali a při plném zdraví žrali kořínky.![]()
![]()
Králík snese neuvěřitelné množství i smrtelně jedovaté muchomůrky zelené (hlízovité). Na základě tohoto poznatku se v minulosti lékaři pokoušeli léčit pacienty s otravou pastou z rozemletých syrových králičích žaludků a jejich mozků. Léčba ovšem nezaznamenala velký úspěch, protože tak nechutnou směs v sobě nikdo neudržel po delší dobu, natož zesláblí pacienti. To jsem si kdysi dávno přečetl v malém Kapesním atlase hub od dvojice autorů Pilát-Ušák.
@M_Vladim píše:
Akorát to našim králíkům zakrslíkům nikdo neřekl, tak vyhrabávali a při plném zdraví žrali kořínky.![]()
![]()
Ještě dodám, že při prostřihávání tisu můžete být v klidu. Škrábance nevadí. Ale slyšel jsem od jednoho, který si vyráběl z čerstvé větve tisu luk, že ho při hoblování pálily ruce. Samozřejmě že přežil, protože mu to politicky myslelo. Jeho luk byl prý nejlepší ze všech.
@Křeček džungarský píše:
Ještě dodám, že při prostřihávání tisu můžete být v klidu. Škrábance nevadí. Ale slyšel jsem od jednoho, který si vyráběl z čerstvé větve tisu luk, že ho při hoblování pálily ruce. Samozřejmě že přežil, protože mu to politicky myslelo. Jeho luk byl prý nejlepší ze všech.
Jsem to trochu nerozklíčoval. ![]()
Ale… Tisu se říkalo královský strom. Existoval totiž královský edikt, kterým se, pod těžkým trestem, zakazovalo jeho kácení. Důvodem bylo právě to, že byl ve středověku považován za nejlepší ke stavbě luků. Král si ho tak vyhražoval pro svou armádu. A zároveň to bylo opatření proti rebélii.
Možná chtěl mít ten člověk repliku.
A pak měl svým způsobem pravdu. ![]()
Připomínám ovšem, že jako lesní porost je dnes tis také chráněný zákonem, ovšem kvůli vzácnému výskytu. ![]()