Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@M_Vladim píše:
Jsem to trochu nerozklíčoval.
Ale… Tisu se říkalo královský strom. Existoval totiž královský edikt, kterým se, pod těžkým trestem, zakazovalo jeho kácení. Důvodem bylo právě to, že byl ve středověku považován za nejlepší ke stavbě luků. Král si ho tak vyhražoval pro svou armádu. A zároveň to bylo opatření proti rebélii.
Možná chtěl mít ten člověk repliku.A pak měl svým způsobem pravdu.
Připomínám ovšem, že jako lesní porost je dnes tis také chráněný zákonem, ovšem kvůli vzácnému výskytu.
Tisy byly chráněné odjakživa. Tu větev na ten luk kdysi odřezal jejich domácí, asi překážela. Moje teta byla kdysi vedoucí botanické zahrady v Rakovníku. Rád jsem tam chodil. Pamatuji si, jak v sekci Jižní amerika rostl i Rudodřev koka, který na konci sedmdesátých let orvali hipíci dohola. Pěstovala i bonsaje. Na zahrádce měla kaštan, která měl už asi 15 roků, ale byl vysoký tak půl metru a listy měl o velikosti pětikoruny. U našich na zahrádce bylo taky pár okrasných stromků (jalovec, buxus apodobně). Když jsem domek po rodičích prodával, tak mi odhadce je ocenil natolik, že kdybych to věděl, tak bych je byl vlastnoručně porazil, protože odhad byl velmi vysoký, tenkrát se platila daň 5% z prodeje.