Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den mám výkon panelů 2.3 kWp. Z panelu leze cca 1500w. V bojleru je možnost zapojení na spirálu 1.7 kW nebo 2.3 kW. Je jedno na kterou to připojím nebo tak slabší bude topit víc když do ní půjde těch 1.5 kW. Předem děkuji za odpověď
Jakože to bude uzavřený okruh bez připojení na síť? No to v zimě doufej že máš malou spotřebu teplé vody ![]()
Ale jinak čím silnější, tím výkonnější.
Já bych dal tu slabší. Ale nejsem tak zkušený elektrikář zatim, abych ti rekl, jak se bude chovat silnější spirála na slabým proudu.
Ano je to ostrov. Má to i druhou spirálu na HDO. Takže tepla voda bude furt. Jde mi právě o to jestli bude 1.7 kW spirála topit víc když do ní půjde 1.5 kW nebo jestli bude topit víc 2.3 kW spirála když do ní půjde 1.5kw nebo jestli je to jedno ![]()
Lépe 1,5 kW FV do 1,7 kW spirály. Předpokládám, že 2,3 kWp FV panely nejsou k bojleru připojeny napřímo, ale přes měnič.
Je to DC spirála. Systém Dražice. Panely jsou napojeny přes MPPT. Víc nevím 🤕
Pokud je u spirály na AC HDO 230 V použit v obvodu bojleru klasický termostat, při použití DC z panelů by při prvním rozepnutí termostatu po dosažení požadované teploty vody pravděpodobně došlo ke vzniku oblouku a poškození termostatu.
Na AC HDO 230 V spirálu FV panely raději nezapojujte, ať už je technické řešení tohoto bojleru a měniče jakékoli.
@Vlasta1q píše:
Ano je to ostrov. Má to i druhou spirálu na HDO. Takže tepla voda bude furt…
Pokud je to ostrov, tak mi není jasné, kde se bera ta důvěra v TUV furt. On to asi spíš ostrov nebude… taky- kde by se na ostrově vzalo HDO. ![]()
1500W z panelu je lépe do spirály 1700W.
Jestli jsou to ty Dražice, co jsou dělané přímo na FVE, tak bych se tedy nějakého obloukování a jiskření nebál. Nedělá MPPT nějakou verzi skoro sínusu?
Ale řešit jen W a už nikoli V může být ošidné.
Je to ostrov. Bojler na dvě spirály jednu DC z panelů a pokud by to nestíhalo což bude asi přes zimu(zatím to jede jen na panely, HDO nebylo třeba😁) tak se sepne druhá spirála ze sítě HDO.
MPPT jen maximalizuje výkon panelů. Stále z toho leze stejnosměrný proud. Otázka zněla na jakou spirálu připojit výkon 1.5 kW, která z nich bude hřát víc. To jste sice zodpověděl, ale nezdůvodnil.
Určitě 1,5 kW výkonu FV na 1,7 kW spirálu. 2,3 kW spirála by měla problém se rozehřát na optimální teplotu.
Mimoto u DC dochází při ohřívání k nežádoucím jevům oproti AC-intenzivní koroze nevhodného topného tělesa.
Jedná se o tento systém
https://www.solar-eshop.cz/…abc-200-set/
@spetrs píše:
Určitě 1,5 kW výkonu FV na 1,7 kW spirálu. 2,3 kW spirála by měla problém se rozehřát na optimální teplotu.
Mimoto u DC dochází při ohřívání k nežádoucím jevům oproti AC-intenzivní koroze nevhodného topného tělesa.
Díky za odpověď.
Spirály jsou suché, tak snad tam ta koroze nebude tak hrozná ![]()
@spetrs píše:
Já si myslím, že to není o teplotách. Respektive je, ale obě spirály by měly být schopné nahřát bojler na 60-70°C. Akorát spirála 2,3kW to dokáže ohřát rychleji než spirála 1,7kW. Důvodem ale není vyšší teplota spirály, ale právě ten vyšší příkon a tedy spirála 2,3kW předá do vody ve stejném čase více energie než spirála 1,7kW.
Osobně si myslím, že je úplně jedno, jestli se to zapojí na 2,3kW nebo 1,7kW spirálu, když dodaný příkon bude pouze 1,5kW. Obě spirály pak ve stejném čase předají do vody stejné množství energie a tedy obě spirály při tomto příkonu nahřejí vodu za stejný čas.
@Petr-33 píše:
Já si myslím, že to není o teplotách. Respektive je, ale obě spirály by měly být schopné nahřát bojler na 60-70°C. Akorát spirála 2,3kW to dokáže ohřát rychleji než spirála 1,7kW. Důvodem ale není vyšší teplota spirály, ale právě ten vyšší příkon a tedy spirála 2,3kW předá do vody ve stejném čase více energie než spirála 1,7kW.
Osobně si myslím, že je úplně jedno, jestli se to zapojí na 2,3kW nebo 1,7kW spirálu, když dodaný příkon bude pouze 1,5kW. Obě spirály pak ve stejném čase předají do vody stejné množství energie a tedy obě spirály při tomto příkonu nahřejí vodu za stejný čas.
No a to je ten problém. Jeden říká tak druhý onak. Ale nikdo neřekne proč je to tak jak říká. Selský rozum říká, že slabší drát se při stejném proudu víc rozžhaví než ten silnější, ale… ![]()
Vždyť je to naprosto jedno, obě spirály propustí jen 1,5 kW. Za mě 2,3 kW, kdyby se časem přidával panel, tak aby tu 1,7 nespálil.
@Vlasta1q píše:
No a to je ten problém. Jeden říká tak druhý onak. Ale nikdo neřekne proč je to tak jak říká. Selský rozum říká, že slabší drát se při stejném proudu víc rozžhaví než ten silnější, ale…
@Vlasta1q píše:
No a to je ten problém. Jeden říká tak druhý onak. Ale nikdo neřekne proč je to tak jak říká. Selský rozum říká, že slabší drát se při stejném proudu víc rozžhaví než ten silnější, ale…
Slabší drát bude možná více „svítit“. Ale nemůže to víc hřát, protože pak by to logicky muselo mít vyšší výkon, než ta spirála s vyšším příkonem. A to si nemyslím. Stejně je to ve vodě a okolní voda tu spirálu ochlazuje. Spirála předává vodě nějakou energii. Spirála s vyšším příkonem dokáže vodě předat více energie, pokud ale na vstupu má dostatečný příkon. Čas pro ohřev vody jednou nebo druhou spirálou bude stejný, protože na vstupu je pro obě spirály stejný příkon.
Jinak ještě další argument je ten, že ačkoliv slabší drát bude více „svítit“, tak zase předává energii do vody menším povrchem. Hrubší drát sice „nesvítí“, ale povrch, kterým předává energii do vody je větší.