Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak potom nechápu proč se vyrábí slabší varianty spirál když by vše pokryla ta nejsilnější spirála. Myslel jsem že to má třeba souvislost s odporem spirál…
Ale není to náhodou projektované na 230V? A výstup z toho MPPT bude proudově dost odlišný. Přímé napojení SS na bojlery se dělá, ale není to to samé, jako by to byl výstup sice ne pěkný sínus, ale pořád zhruba 230V.
@Vlasta1q píše:…která z nich bude hřát víc. To jste sice zodpověděl, ale nezdůvodnil.
Jsem si nevšiml, že jsme v placené FV sekci… Projektíček by se hodil?
Jinak také pozor, že případné odpojovače, jističe a tak se chovají jinak pod SS zátěží. A nejsou to úplné radosti.
Ale tohle by snad vyřešil projektant toho systému a případně montážní firma, ne?
@Vlasta1q píše:
Tak potom nechápu proč se vyrábí slabší varianty spirál když by vše pokryla ta nejsilnější spirála. Myslel jsem že to má třeba souvislost s odporem spirál…
Dělá se to třeba kvůli jističům, aby se nepřekročil určitý odběr celého domu,… Tohle by zodpověděl elektrikář, nebo projektant.
@Ivan PPZ píše:
Ale není to náhodou projektované na 230V? A výstup z toho MPPT bude proudově dost odlišný.
No, to je to, co tady neřekl. Provozní napětí spirály je 230V a tohle by se mělo dodržet. Jinak spirála je odporová zátěž a tedy účiník = 1, protože tam nedochází k fázovému posuvu jako třeba u elektromotoru. Odporovému drátu je jedno, jestli je připojený na střídavý nebo stejnosměrný proud. Bude fungovat tak jako tak. Problém je to zapojení, protože stejnosměrný proud při rozpojování kontaktů způsobuje oblouk. Pro stejnosměrný proud je tedy potřeba jiného termostatu, vypínače… Ale pokud je výstupem modifikovaný sinus a tedy dochází k přechodu přes nulu, dojde ke zhasnutí oblouku a lze použít prvky pro střídavý proud.
@Vlasta1q píše:
Ale být váma, tak to rozhodnutí nechám na někom, kdo se v tom vyzná, nebo nejlépe, kdo na to má razítko. Protože v případě nějakého problému to fakt nestojí za to. A to se nebavím o tom, že by ta spirála třeba shořela, ale třeba to, že ta FVE třeba probije skrz tu spirálu do bojleru,… Úrazy stejnosměrným elektrickým proudem (tento dává FVE) jsou s horšími následky, než u střídavého. Proto bych to nechal někoho udělat.
JJ, on při problémech je problém proud a ne napětí (tolik). A proudy při tom nižším SS napětí jsou vysoké. Oblouky na kontaktech se táhnou ne na mm, ale klidně cm. Na YT se tím SS napojením FVE na bojler pár lidí zabývá. A jsou to lidé znalí a kvalifikovaní a stejně to není úplně jednoduché. Nakonec to dopadá tak, že to sice levnější řešení SS přímo do bojleru vypadá hezky, ale stejně to končívává solidním měničem.
@Vlasta1q píše:
Jedná se o tento systém
https://www.solar-eshop.cz/…abc-200-set/
Ten bojler ma jednoznacne popisane AC a DC pripojenie. NIEJE mozne na DC spiralu pripajat AC a na AC spiralu pripajat DC (existuju vynimky, ale tie treba presne prepocitat).
Edit: Na zmienenom linku je mozne DC spiralu ‚prekablovat‘ na rozny vykon, osobne by som dal najmensi vyssi k max vykonu panelov (ktory ale treba presne prepocitat - zalezi od orientacie, parametrov MPPT a samozrejme panelov).
@IcePlanet7 píše:
Ten bojler ma jednoznacne popisane AC a DC pripojenie. NIEJE mozne na DC spiralu pripajat AC a na AC spiralu pripajat DC (existuju vynimky, ale tie treba presneTak to je snad jasný i mě😉
Ano a na to se celou dobu ptám. Panely 1.5kw, spirály 1.7 kW a 2.3 kW. Která z nich ohřeje 10 litrů vody rychleji, když do nich půjde max 1.5 kW???
Když do bojleru půjde 1500 W, tak by jeden řekl, že se prostě tohle využije na ohřev. Ta spirála 2300 W bude „méně“ zatěžovaná, bude se méně hřát a mohla by mít delší životnost. Ale pořád bude pracovat s 1500 W.
Stále mi není jasné, proč se toto neřeší s firmou, která ten systém dodala.
@Ivan PPZ píše:
Když do bojleru půjde 1500 W, tak by jeden řekl, že se prostě tohle využije na ohřev. Ta spirála 2300 W bude „méně“ zatěžovaná, bude se méně hřát a mohla by mít delší životnost. Ale pořád bude pracovat s 1500 W.
Stále mi není jasné, proč se toto neřeší s firmou, která ten systém dodala.
Firma řekla nechat zapojené na 2.3kw.
Ptám se protože jsem zvědavější. Jestli by z toho nešlo vydojit víc.
Pro ještě jednou:
Pokud do spirál 2.3kw a 1.7 kW půjde 1.5 kW, která z nich ohřeje dřív stejné množství vody??
Očekávám odpověď „silnější“, „slabší“ a nebo nevím.
Nic víc nic míň.
DĚKUJI ZA POCHOPENÍ
Já nevím, ale můj předchozí příspěvek nepomohl? Pošlu tam 1500 W. Slabší spirála bude „víc“ zatížená, silnější spirála bude mít „rezervu“. Ale obě spotřebují těch 1500 W.
Stále ale nerozumím tomu „boji“ proti doporučení dodavatele. Ani té neustálé potřebě z „nás“ vymámit tu jedinou správnou odpověď.
@Vlasta1q píše:Ano a na to se celou dobu ptám. Panely 1.5kw, spirály 1.7 kW a 2.3 kW. Která z nich ohřeje 10 litrů vody rychleji, když do nich půjde max 1.5 kW???
Při stejném příkonu nahřejí obě spirály objem vody z teploty A na teplotu B za stejnou dobu.
Spirála 1,7kW bude odebírat větší proud než je cca 7,5A při napětí 230V. Spirála 2,3kW nebude odebírat větší proud než je cca 10A při napětí 230V. V tomhle je ten rozdíl, že pokud tomu nic nebrání, tak spirála 2,3kW si ze sítě vezme větší proud a tím hřeje rychleji. Ale tobě ta síť nedá víc než cca 6,5A (při napětí 230V). Takže ta spirála nemůže hřát rychleji, protože její maximální výkon je 1,5kW (omezený FVE). Stejně ale omezuješ spirálu 1,7kW na 1,5kW.
Takže díky té FVE budeš jednou i druhou spirálou do vody předávat max 1,5kW.
Jiná situace by byla, kdybys měl FVE 2kW. Pak by spirála 2,3kW nahřála vodu rychleji než spirála 1,7kW, protože spirála 1,7kW si z FVE vezme právě jen těch 1,7kW, ale spirála 2,3kW by uměla využít celých 2kW příkonu. Ale při příkonu 1,5kW prostě budou stejný objem vody ze stejné na stejnou teplotu prostě ohřívat +- stejně dlouhou dobu.
@Ivan PPZ píše:
Já nevím, ale můj předchozí příspěvek nepomohl? Pošlu tam 1500 W. Slabší spirála bude „víc“ zatížená, silnější spirála bude mít „rezervu“. Ale obě spotřebují těch 1500 W.
Stále ale nerozumím tomu „boji“ proti doporučení dodavatele. Ani té neustálé potřebě z „nás“ vymámit tu jedinou správnou odpověď. [/citace👍
@Petr-33 píše:
Při stejném příkonu nahřejí obě spirály objem vody z teploty A na teplotu B za stejnou dobu.
Spirála 1,7kW bude odebírat větší proud než je cca 7,5A při napětí 230V. Spirála 2,3kW nebude odebírat větší proud než je cca 10A při napětí 230V. V tomhle je ten rozdíl, že pokud tomu nic nebrání, tak spirála 2,3kW si ze sítě vezme větší proud a tím hřeje rychleji. Ale tobě ta síť nedá víc než cca 6,5A (při napětí 230V). Takže ta spirála nemůže hřát rychleji, protože její maximální výkon je 1,5kW (omezený FVE). Stejně ale omezuješ spirálu 1,7kW na 1,5kW.
Takže díky té FVE budeš jednou i druhou spirálou do vody předávat max 1,5kW.Jiná situace by byla, kdybys měl FVE 2kW. Pak by spirála 2,3kW nahřála vodu rychleji než spirála 1,7kW, protože spirála 1,7kW si z FVE vezme právě jen těch 1,7kW, ale spirála 2,3kW by uměla využít celých 2kW příkonu. Ale při příkonu 1,5kW prostě budou stejný objem vody ze stejné na stejnou teplotu prostě ohřívat +- stejně dlouhou dobu.
Děkuji za vyčerpávající odpověď👍 👍 👍