Totální robotická hysterektomie

Anonymní
29.9.22 19:36

Totální robotická hysterektomie

Zdravím všechny, za nedlouho mám podstoupit v nemocnici v Českých Budějovicích totální robotickou hysterektomii, budou brát i vaječníky a vejcovody z důvodu pozitivního histologického nálezu v děloze po kyretáži (dg. C541). Našla by se nějaká uživatelka, která podstoupila totéž a taky v ČB? Ráda bych nějaké podrobnější info o tom, jak to probíhá a tak. Děkuji a z důvodu citlivého tématu prosím ponechat anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
17.1.23 07:52

Dobry den, za mesic mne to ceka take. Muzete mi, prosim, dat info, jak to probihalo? Hlavne, za jak dlouho budu moct zase normalne fungovat? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.1.23 19:55

Jistě. Nakonec to nebylo tak strašné, jak jsem se bála.

Nastupovala jsem v neděli odpoledne, proběhlo ubytování (na předpříjmu u lékaře jsem byla už v pátek, tudíž jsem doktora vůbec neviděla, vše řešily jen sestry) a nějaké procedury (klystýr, desinfekce pupku, kontrola oholení - byla jsem úplně do hladka, jak to nejvíc šlo, až mezi půlky zadku a sestra mě pochválila, že je to bezva, že nemusí nic dodělávat). Navečer jsem dostala jen malinkou večeři a na noc prášek na spaní. Vše pořád vysvětlují, co má člověk kdy udělat. Od půlnoci se už nesmělo nic jíst a pít, já jsem jen ráno zapíjela léky na tlak, ale jenom opravdu trošičku.

Ráno v pondělí sprcha, převlečení do anděla, natáhnutí punčoch (v Budějovicích teda dávají erární, i když jsem s sebou měla svoje, chtěli, abych si vzala ty jejich, moc mi neseděly, ale nikdo to neřešil :nevim: ). Dostala jsem košík, do kterého jsem si měla dát věci, co chci vzít na JIP, hlavně mobil a nabíječku, hygienické potřeby, ručník, pantofle, já jsem k tomu dala i svůj anatomický polštář, nebyl to problém. Tak v půl osmé mi píchli nějakou injekci a už jsem nesměla z postele. Před osmou si pro mě přišli, i s postelí mě odvezli na sál. Poslední, co si pamatuju, bylo, že se mi představoval doktor, pak už nevím nic. Vzbudili mě ještě na sále, ale to mám dost v mlze, pořádně jsem se probudila až na jipce asi v půl druhé odpoledne. Ten zbytek dne a noc na JIP bylo to nejhorší z celého pobytu. Mě vždycky po narkóze šíleně bolí hlava a tentokrát to bylo extra výživné - on je člověk totiž při operaci trochu hlavou dolů, a to mi teda neudělalo dobře (ještě dneska mám krk dost zatuhlý). Hlava mi neskutečně třeštila až do rána, musela jsem si to protrpět, žádné kapačky nepomohly, bylo mi z těch dryáků spíš šoufl od žaludku. Břicho mě ale nebolelo vůbec (mám tam jeden vpich v pupíku a vždy dva z každé strany, celkem pět). Chvíli mě trochu pálila močová trubice, pořád jsem měla pocit, že se počurám, ale to nebylo možné, měla jsem cévku, takže ten nepříjemný pocit byl z ní. Ale pak přešel. Z levého boku jsem měla vyvedený drén, takže když jsem se chtěla obrátit na jeden či druhý bok, musela jsem si ty hadičky trochu hlídat, abych si to nevyškubla. Nejvíc mě rozčilovala manžeta na tlak, která se dost bolestivě nafukovala snad co 10 minut, i v noci, moc jsem nespala, čas se děsně vlekl, bylo tam příšerné vedro, takže jsem pak poprosila, aby mi místo peřiny dali jen prostěradlo, to bylo mnohem lepší. Pamatuju si, že mě nějaká sanitářka dvakrát umývala mezi nohama, že jsem krvácela, ale za pár hodin to téměř ustalo. No, abych to shrnula, byl to tak trochu děs, ale vydržet se to dalo a musí.

Ráno v úterý mi hlava konečně povolila, dovolili mi se posadit a pořádně se napít, proběhla nějaká ta hygiena obličeje a zubů, člověk se hned cítil líp. Pak přišli z rehabilitace a zvedli mě z postele a procházeli se se mnou, šlo to, takže mě kolem deváté ráno odvezli na vozíčku zpátky na normální pokoj. A to byla paráda, dala jsem si konečně sprchu, a fakt se mi o tisíc procent ulevilo. Cévku mi vyndali odpoledne, protože jsem v pytlíku měla dost, takže to bylo znamení, že to funguje, chtěli, abych se došla vyčurat na WC, což nebyl problém, jen jsem měla to ústí močové trubice trochu podrážděné pár dní, jako když má člověk pocit, že je nedočuraný. Ale to pak přešlo. Drén mi teda vyndali až ten další den, takže jsem si ho musela hlídat, ale to zas není takový problém. Břicho jsem měla nadmuté a honilo se mi to v něm (zbytky plynu, kterým nafukují při operaci), doporučuju si s sebou do nemocnice vzít Espumisan a brát ho po každém jídle, dost to pomáhalo. Ale ten pocit nadmutí jsem měla ještě dobrý týden po tom, co mě pustili domů, to tak prostě je. Na velkou se mi podařilo jít hned druhý den, měla jsem spíš průjem, asi z antibiotik, což bylo nakonec lepší, ono se nesmí nějak usilovně tlačit prvních pár týdnů po operaci. V nemocnici nabízeli čípky, na doma doporučuju koupit si laktulózu, ještě dneska si s ní občas pomůžu, když mám pocit, že to nejde lehce. ;) Bolesti jsem měla jen malé, když tak něco dají. Jídlo bylo první a druhý den jen kašovité, pak už celkem normál, ale s málo vlákniny, tzv. bezezbytková strava, dalo se to. Nediv se, kdyby tě škrábalo v krku a měla jsi trochu kašel, to je z intubace, pochrchlávaly jsme skoro všechny. Mě to teda drželo déle, od operace na krku jsem zvýšeně chronicky zahleněná a každý kašel se mě nechce pustit. Ale časem to polevilo.

Pustili mě v pátek dopoledne po prohlídce, dělali taky sono ledvin. Prohlídka byla opatrná, nebolela. Dostala jsem písemný letáček s pokyny, co dělat a nedělat, hlavně netahat, nezvedat nic nad 5 kg, šetřit se, chodit na procházky, posilovat pánevní dno (začala jsem kvůli tomu chodit na fyzioterapii, je to lepší, protože já jsem z těch jejich popisů a instruktážních videí stejně nebyla moc moudrá, jak to správně dělat), starat se o jizvy.

Já se cítím dobře, už v den návratu domů jsem byla schopná obstarat sebe i základní domácnost. Četla jsem zkušenosti více žen v různých fórech a některé tam pořád vzdychaly, jak jsou unavené, jak je bolí břicho, jak musejí jenom ležet - to já fakt neznám. Kdybych neměla ty jizvy na břiše, přijde mi, že mi nic nedělali. Každý den jsem se snažila jít na delší procházku, ono není dobré se jen válet, v domácnosti jsem normálně fungovala, obstarala i lehčí nákup, jen je třeba si fakt dát pozor na ty těžké věci. Jediné, co mě potrápilo, bylo přední šití, jak tahali dělohu pochvou ven, tak mě trochu natrhli u poševního vchodu, měla jsem tam dva stehy, které dost svědily a bolelo mě sedět na tvrdém, musela jsem si pod sebe dávat nafukovací kruh asi první tři týdny. Na noc jsem si 20 dní zaváděla čípky Cicatridina, poradili mi to v lékárně, a tu natrhnutou frndu mazala zvenku Cicatridina mastí. Teď si občas udělám výplach Rosalginem. Špinila jsem malinko asi první týden, pak v podstatě nic, pak asi jeden, dva dny zase trochu, ale to je prý normální, že se uvolňují stehy z vrcholu pochvy. Intimku jsem si teda dávala až do první prohlídky u gynekologa (na konci listopadu), ale asi bych ji většinu času vůbec nepotřebovala.

Marodila jsem asi dva a půl měsíce. Nyní už chodím normálně do práce. Pánevní dno pořád posiluju, ale jinak se už nijak zvlášť nehlídám a cítím se fyzicky dobře. Horší je to s psychikou, v menopauze se mi rozjely úzkosti a zhoršil spánek, tak se s tím tak nějak peru no.

Držím palce, ať vše dobře dopadne.

Příspěvek upraven 11.02.23 v 18:17

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.1.23 13:11

Moc dekuju za vycerpavajici informace. Ja chodim uz asi 7 let do onko poradny k dr. Valhovi pro stale se opakujici spatnou cytologii. Mam 2× po konizaci cipku a ted naposledy byl nalez uz hodne spatny, nebyla to tedy rakovina, ale prednadorove zmeny a mela jsem to v deloznim kanalku, ktery je pry hure dostupny, tak mi byla doporucena prave hysterektomie, ale dve deti uz mam a dalsi jsme stejne neplanovali, tak nebylo co resit. Me teda budou brat delohu a vejcovody, ale vajecniky mi nechaji, je mi 40.
Kdyz jsem si ten tvuj popis operace precetla, vubec nevim, co si myslet, ale asi se bojim… Je mi jasny, ze to nebude prochazka ruzovym sadem, ale vubec mi treba nikdo nerekl, ze budu mit dren.. Puvodne jsem mela jit na laparoskopicke odstraneni bez robota, pak mi moje gyn domluvila tuhle robotickou, rikala, ze je to setrnejsi a rychleji je clovek fit. Nejvic se asi bojim pak toho rezimu, mam 2 male deti, sest a dva a dceru kazde rano vodim do skolky a s malym pak chodim na prochazky kocarem, ale to asi kocar tahat do kopce moct nebudu..
Ja jdu na predprijem v nedeli a jeste pojedu domu a v pondeli se rano vratim a budou me operovat a v patek domu.
Dekuju moc za info, snad to dam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.1.23 18:26

S tím drénem nevím, jestli ho dávají všem. Asi jo. Ale třeba moje spolubydlící v pokoji ho měla jen chvilku, vytáhli jí ho ještě na JIP, mně až druhý den. Není to nic strašného, jen na něj člověk musí myslet, že tam je. Po operaci se budeš muset fakt šetřit, hlavně to menší dítě netahat, na těch prvních 6 týdnech hodně záleží, aby nenastaly komplikace. Té mé spolubydlící v nemocnici radili, ať si na ni manžel vezme OČR, taky měla malé dítě. Možná ani pomoc babiček by nebyla do začátku k zahození.

Určitě to dáš. A MUDr. Valha mě operoval. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.1.23 20:41

Prosim Te a je treba po operaci, myslim kdyz uz jsem doma dodrzovat nejakou dietu nebo to je jen v nemocnici kvuli tomu nadymani?
Kolik vas bylo na pokoji? Ten klidovej rezim bude narocnej, jednak jsem takovej ten typ, co proste neumi odpocivat a jednak dve male deti, to bude chtit opravdu pomoc babicek :dance: Jsem teda rada, ze pises, ze se muze chodit na prochazky, to je super.
Fakt Valha? To je kapacita, mam ho rada, je to profik, posledni dobou uz v copu moc nebyval, je tam ted takovej mladak za nej a jako doktor dobry, jako clovek mi moc nesedi. Tak uvidim, kdo bude operovat me 8o a toho robota jsi videla?
Jeste se zeptam, anestezie byla do masky nebo do zily?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.23 17:10

Doma jsem už jedla v podstatě vše. Ale zařadila jsem víc mléčných výrobků, hlavně kefír a Actimel. Jo a prvních asi 14 dní jsem se vyhýbala luštěninám a více česneku, protože vím, že mě to dost nadýmá. Ale žádné pokyny na dietu jsem při propouštění nedostala, to nikdo neřešil.

Na pokoji jsme byly tři. Je tam WC, sprcha i televize. Akorát elektricky polohovatelnou postel měla jen ta nejstarší paní, my mladší jsme musely z postele slézat a hýbat si s ní páčkama, to byla trochu otrava.

Jj Valha, pak mě i propouštěl. Robota jsem viděla koutkem oka v rohu místnosti, než mě uspali. Já jsem šla ráno první, byl ještě celý pod igelitem. Jejda, s tou anestézií úplně nevím, pamatuju si, že mě tam přivezli na posteli, pak takovou zdviží převezli přes okýnko na jiné lehátko, sundali anděla a přikryli mě takovou zelenou plachtou, popovezli někam dál pod světla, ptali se mě na jméno a datum narození, pak napíchli kanylu na obou rukách, nějaký mladík přivezl podpěry pod nohy a řekl mi, ať je do nich dám, jako na koze u gyndaře (ale neboj, hned mě i mezi nohama zase zakryli), pak přišel pan doktor a anesteziolog a představili se, no a nakonec mi na nos dali takovou malou masku, že si mám dýchat kyslík a prý jdeme na to, no a pak už nevím nic. :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.23 17:24

Na procházky určitě choď, je to dobré pro celkovou rekonvalescenci. Ono si to v břiše nějaký čas sedá, takže já jsem třeba asi 14 dní po operaci měla najednou pocit, že mám snad zánět močáku, že se mi chce pořád čurat, ale nic mě nepálilo, nesvědilo, jen ten pocit, že se mi pořád chce. Byla jsem i u praktika s močí na kontrolu i na kultivaci to posílal, nic se nezjistilo, za pár dní to zase přešlo a fyzioterapeutka mi pak potvrdila, že to bylo z toho, jak se v břiše to uspořádání orgánů změnilo, že bez dělohy to všechno trochu klesá směrem dolů a ten močák je pak tak trochu utlačený. Proto je důležité to pánevní dno posilovat a hýbat se. Hlavně si dej pozor na to zvedání těžkých věcí, já jsem třeba i prádlo na sušák nosila po částech, aby to nebylo tak těžké, větší nákupy si objednávala domů dovozem a pak to zase nosila do kuchyně po jednom, dvou kouskách. Taky by se nemělo natahovat do výšky, než se jizvy dostatečně zhojí, takže žádné mytí oken, věšení záclon atd. Ale to ti všechno řeknou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.1.23 17:27

Určitě doporučuju si domů koupit Lactulosu a Espumisan (ten bych si vzala i do nemocnice, oni ho sice na požádání dali, ale bylo lepší ho mít svůj u sebe, než se pořád dožadovat).

• Citovat
  • Upravit
537
10.2.23 17:22

Prosim Te jeste, co si mam vzit s sebou vsechno do nemocnice? Nocni kosili, zupan, pantofle, hygienu, spodni pradlo, ponozky, nabijecku a ten espumisan? Jeste neco?

Dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.23 18:16
@meloune píše:
Prosim Te jeste, co si mam vzit s sebou vsechno do nemocnice? Nocni kosili, zupan, pantofle, hygienu, spodni pradlo, ponozky, nabijecku a ten espumisan? Jeste neco?Dekuju

No hlavně mobil! Já jsem měla i tablet. Wifi je slušná a zdarma. Sluchátka. Nějakou knihu nebo časopis. Noční košile bych vzala dvě. Mně se třeba, ani nevím jak, vyškubla jedna kanyla, co jsem měla na hřbetu ruky, a pyžamo pak bylo trochu zacáknuté od krve, tak jsem byla ráda, že mám náhradní. Jo a taky možná nějakou vodu, minerálku, co máš ráda, ten jejich čaj se dá pít jen chvíli. ;) Radši bez bublinek. Voda tekla studená a chutnala docela ok, napouštěla jsem si ji pak do prázdné láhve. Držím moc palce! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
537
11.2.23 22:52

Dekuju moc, zitra nastupuju :,( vubec se mi tam nechce. Nocni kosili vlastne nemam, je to problem? Mam pyzamo v podobe kratasu a tricka :D a taky jsem si rikala, ze az tam pojedu, stavim se v lekarne a koupim si spunty do usi pro pripad chrapajici spolubydlici :roll:
Jinak moje gyn koukala na operacni plan a jdu az jako treti, takze v pondeli nekdy okolo 13 hod. Jak dlouho vubec trva ta operace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.23 15:57
@meloune píše:
Dekuju moc, zitra nastupuju :,( vubec se mi tam nechce. Nocni kosili vlastne nemam, je to problem? Mam pyzamo v podobe kratasu a tricka :D a taky jsem si rikala, ze az tam pojedu, stavim se v lekarne a koupim si spunty do usi pro pripad chrapajici spolubydlici :roll:
Jinak moje gyn koukala na operacni plan a jdu az jako treti, takze v pondeli nekdy okolo 13 hod. Jak dlouho vubec trva ta operace?
.
  • Citovat
  • Upravit
24621
12.2.23 15:59

Asi už s křížkem po funuse, ale… Já jsem měla taky tričko s kraťasy, v pohodě, spodek kontrolují až při odchodu. Hlavně něco s volnou gumou, aby ti to nedřelo ty jizvy na břiše. Vložky tam byly erární v neomezeném množství, určitě je dobré mít více spoďárů. Moje operace trvala asi hodinu a půl. Špunty do uší jsou dobrý nápad, ty já vozím všude. Už bydlíš? Zítra na tebe budu moc myslet, když tak se ozvi, jak to dopadlo, klidně do SZ. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2327
12.2.23 21:05

@meloune Přeji, ať operace dobře dopadne a pomůže. Po operaci můžeš jet do lázní, do tří měsíců po operaci. Pobyt je na čtyři týdny, jezdí se do Klimkovic nebo do Františkových Lázní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí