Toxická kolegyně
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Toxická kolegyně
Ahoj, mám v práci jednu kolegyni, která je dost náladová, neohleduplna a zlá.
Já jsem spíš plachá, nemám ráda konflikty a zlé lidi, špatně snáším křivdy a jsem opravdu citlivá.
Nechci na její stupidní chování reagovat a dělat ze sebe před všemi v kanceláři blbku tím že se s ní budu hádat…
Jenže, ona i přesto občas zaútočí, a já i když na to nereaguju a vím že je to hloupost tak mé tělo reaguje jinak. Celá zrudnu a chce se mi v té chvíli brečet, i když bych měla mít spíš vztek a hodit to za hlavu.
Co mám v takové situaci dělat? Jde mi o to že v práci před dalšími 30 lidmi nechci brečet jako malá holka. Ale v tu chvíli je mi prostě do breku a myslím že to na mě jde opravdu poznat a dlouho trvá než se uklidním. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Naučit se zvládat svou úzkost a přijmout sebe sama tak, že nebudeš zaplavovaná studem za něco, co skutečně nemůžeš.
Nejspolehlivější cestou k tomu je psychoterapie.
Nebo pro začátek projdi alsepoň tohle
https://www.grada.cz/…-sobe-10465/
Až se ti povede být si jistější sama sebou, tak podobným agresorům nebudeš dávat to co hledjí v tom, že ubližují křehčím lidem a zároveň bude snazší ustát si konfrontaci a vymezit jí jasné hranice.
Rychlé řešení pak je najít si někoho v kanceláři kdo je sociálně zdatnější a popros ho/jí o pomoc, jestli by se tě při příštím výpadu nezastal/a.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym ys píše:
Ahoj, mám v práci jednu kolegyni, která je dost náladová, neohleduplna a zlá.
Já jsem spíš plachá, nemám ráda konflikty a zlé lidi, špatně snáším křivdy a jsem opravdu citlivá.
Nechci na její stupidní chování reagovat a dělat ze sebe před všemi v kanceláři blbku tím že se s ní budu hádat…Jenže, ona i přesto občas zaútočí, a já i když na to nereaguju a vím že je to hloupost tak mé tělo reaguje jinak. Celá zrudnu a chce se mi v té chvíli brečet, i když bych měla mít spíš vztek a hodit to za hlavu.
Co mám v takové situaci dělat? Jde mi o to že v práci před dalšími 30 lidmi nechci brečet jako malá holka. Ale v tu chvíli je mi prostě do breku a myslím že to na mě jde opravdu poznat a dlouho trvá než se uklidním.
A co dělá?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Takyjedna píše:
A co dělá?
No jak říkám, má poznámky ke mně a mé práci ( neodůvodněně, prostě využívá každé příležitosti aby byla zlá. Když má například hodně práce a já toho mám míň a jdu si pro kafe tak to okomentuje, přitom to neznamená že když nám kafe tak že nedělám svou práci, zabere mi to tak tři minuty pro něj dojít. Něco na styl,, Já se tady z toho můžu pos*at a ona si ještě chodí pro kafe"
Teprve se v práci zaučuju, jsem ve zkušební době a ona tam pracuje už pár let, samozřejmě s ostatními kolegy má taky někdy problém ale většina ji ignoruje a ví co je to za pi 🎶. Při poslední konfrontaci se mě hodně lidí zastalo. Ale i tak mi to prostě není příjemné. Já na ni nechci reagovat, ale mé tělo neovládnu.
Ještě chci dodat že ona má jinou práci než já, ano má toho víc a práce je náročnější než moje, ale to neznamená že mě bude shazovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ženské pracovní kolektivy jsou notoricky toxické, čest výjimkám. Toxicita je daná i tím, jak obtížně jsou schopné poradit si s podobnými sadistickými kazisvětkami. Jeden starší farář mi říkal: „Zlí lidé jsou jako jed ve vodě. Stačí ho pár kapek a celá studna je otrávená.“ Pokud jsi ještě ve zkušební době, docela klidně se zamysli nad tím, jestli máš podobné akvárium zapotřebí a jestli by to celé nestálo za hledání jiné práce. Přece jenom, je to TVOJE zdraví a TVOJE duševní pohoda, kdo jiný ohlídá tvé zdraví, když ne ty sama?
- Citovat
- Upravit
@Anonym ys píše:
No jak říkám, má poznámky ke mně a mé práci ( neodůvodněně, prostě využívá každé příležitosti aby byla zlá. Když má například hodně práce a já toho mám míň a jdu si pro kafe tak to okomentuje, přitom to neznamená že když nám kafe tak že nedělám svou práci, zabere mi to tak tři minuty pro něj dojít. Něco na styl,, Já se tady z toho můžu pos*at a ona si ještě chodí pro kafe"
Teprve se v práci zaučuju, jsem ve zkušební době a ona tam pracuje už pár let, samozřejmě s ostatními kolegy má taky někdy problém ale většina ji ignoruje a ví co je to za pi 🎶. Při poslední konfrontaci se mě hodně lidí zastalo. Ale i tak mi to prostě není příjemné. Já na ni nechci reagovat, ale mé tělo neovládnu.Ještě chci dodat že ona má jinou práci než já, ano má toho víc a práce je náročnější než moje, ale to neznamená že mě bude shazovat.
tak ji řekni, že misto, aby ser po.. by si měla dát radši to kafe taky, takové lidi musíš házet za hlavu, to se musíš naučit..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Farář Marcel píše: Ženské pracovní kolektivy jsou notoricky toxické, čest výjimkám. Toxicita je daná i tím, jak obtížně jsou schopné poradit si s podobnými sadistickými kazisvětkami. Jeden starší farář mi říkal: „Zlí lidé jsou jako jed ve vodě. Stačí ho pár kapek a celá studna je otrávená.“ Pokud jsi ještě ve zkušební době, docela klidně se zamysli nad tím, jestli máš podobné akvárium zapotřebí a jestli by to celé nestálo za hledání jiné práce. Přece jenom, je to TVOJE zdraví a TVOJE duševní pohoda, kdo jiný ohlídá tvé zdraví, když ne ty sama?
Moc pekne napsane!
Ale vis co je zajimave? Ze o zenach se pise, ze jsou spolecenske, harmonicke, ze nemaji rady konflikty a snazi se o nekonfliktni reseni reseni problemu, tak, aby nakonec byli vsichni spokojeni a ze jsou starostlive a pecujici, etc etc etc.
Pritom jak rikas, zenske kolektivy jsou notoricky toxicke. Nechapu to. Jak je to tedy mozne?
Za mne si zeny predevsim hraji na tu nekonfliktnost a doopravdy to je jenom pretvarka. Ja znam zeny spis jako odsuzujici, neprejici, falesne, moralisticke, pomlouvajici a kdyz se k tomu prida nedejboze jeste frustrace, tak je to uplne fatalni mix. A ano, staci jedna jedina osoba, z ktere pristi negativizmus, zakernost a pretvarka a uz to jede. Takova osoba s prehledem dokaze rozlozit cely kolektiv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonym ys Asi bych jí cestou nabídla, jestli taky nechce donést kafe. Příp. jestli toho má moc, že jí s tím můžu zkusit aspoň trochu pomoct, jestli by chtěla.
Možná to chce zkusit se na to podívat trochu z nadhledu a brát to jako hru. Ta paní ti umožňuje pracovat na sobě, můžeš díky ní trénovat ![]()
Ono je to těžké, taky jsem dřív zrudla při každé příležitosti a byla jsem nejistá. Ale teď ve 40 už se mi to moc neděje ![]()
Snaž se ji třeba i pochopit, třeba je nešťastná, práce ji nebaví, nemá odvahu hledat jinou, nemá muže, nebo má muže, ale nerozumí si spolu, hádají se, co já vím, prostě je zajetá ve svých negativních kolejích a vzorcích a nedokáže přestat. Je zlá, nemá kamarádky, a o to víc je zlá. Není to samozřejmě tvůj problém a ty to řešit nemáš, jen ti to píšu, že i do nepříjemných lidí se jde někdy trochu vcítit a tím zmírnit svou podrážděnou reakci.
- Citovat
- Upravit
@Farář Marcel píše: Ženské pracovní kolektivy jsou notoricky toxické, čest výjimkám. Toxicita je daná i tím, jak obtížně jsou schopné poradit si s podobnými sadistickými kazisvětkami. Jeden starší farář mi říkal: „Zlí lidé jsou jako jed ve vodě. Stačí ho pár kapek a celá studna je otrávená.“ Pokud jsi ještě ve zkušební době, docela klidně se zamysli nad tím, jestli máš podobné akvárium zapotřebí a jestli by to celé nestálo za hledání jiné práce. Přece jenom, je to TVOJE zdraví a TVOJE duševní pohoda, kdo jiný ohlídá tvé zdraví, když ne ty sama?
To je pravda, my máme mix, cca půl na půl chlapy a půl baby.
Práce je jinak skvělá, plat taky. Ostatní v kolektivu když že zrovna k ničemu nevyjadřuje jsou super a mám tam Dobrou náladu a dokážeme se celý Kancl bavit o jedné věci a smát se.
Já snesu když si ze mě kamarádi udělají srandu nebo když někdo potřebuje upustit páru, chápu že to od ostatních není nějak osobní. Ale ona je prostě zlá. Je taková osobnost. A já kvůli jedné pšundě nechci zahodit takovou práci..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anonym píše:
@Anonym ys Asi bych jí cestou nabídla, jestli taky nechce donést kafe. Příp. jestli toho má moc, že jí s tím můžu zkusit aspoň trochu pomoct, jestli by chtěla.
Možná to chce zkusit se na to podívat trochu z nadhledu a brát to jako hru. Ta paní ti umožňuje pracovat na sobě, můžeš díky ní trénovat
Ono je to těžké, taky jsem dřív zrudla při každé příležitosti a byla jsem nejistá. Ale teď ve 40 už se mi to moc neděje
Snaž se ji třeba i pochopit, třeba je nešťastná, práce ji nebaví, nemá odvahu hledat jinou, nemá muže, nebo má muže, ale nerozumí si spolu, hádají se, co já vím, prostě je zajetá ve svých negativních kolejích a vzorcích a nedokáže přestat. Je zlá, nemá kamarádky, a o to víc je zlá. Není to samozřejmě tvůj problém a ty to řešit nemáš, jen ti to píšu, že i do nepříjemných lidí se jde někdy trochu vcítit a tím zmírnit svou podrážděnou reakci.
Jak píšu, máme úplně jinou práci, nemám ji s tím jak pomoct. Chápu kdyby potřebovala trochu upustit, i na ostatní v kanclu je toho někdy moc, na mě občas taky. Ale ona na mě byla nepříjemná od první chvíle. Bohužel ona je typ osobnosti která si to neuvědomuje, kdybych jí nabídla jestli chce kafe taky tak mě pošle do řiti ještě horším způsobem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@warita píše:
Moc pekne napsane!Ale vis co je zajimave? Ze o zenach se pise, ze jsou spolecenske, harmonicke, ze nemaji rady konflikty a snazi se o nekonfliktni reseni reseni problemu, tak, aby nakonec byli vsichni spokojeni a ze jsou starostlive a pecujici, etc etc etc.
Pritom jak rikas, zenske kolektivy jsou notoricky toxicke. Nechapu to. Jak je to tedy mozne?
Za mne si zeny predevsim hraji na tu nekonfliktnost a doopravdy to je jenom pretvarka. Ja znam zeny spis jako odsuzujici, neprejici, falesne, moralisticke, pomlouvajici a kdyz se k tomu prida nedejboze jeste frustrace, tak je to uplne fatalni mix. A ano, staci jedna jedina osoba, z ktere pristi negativizmus, zakernost a pretvarka a uz to jede. Takova osoba s prehledem dokaze rozlozit cely kolektiv.
Nemám pro to moc vysvětlení, ale z vlastní zkušenosti vím, že se v ženských kolektivech úplně jinak pracuje s racionalitou. Racionální mi připadá udržovat dobrou a spravedlivou atmosféru v týmu a eliminovat zbytečné sráčovinky, protože pokud se tohle nevychytá, nakonec si nikdo nemůže být jist životem. Připadá mi, že sociální role ženy je dnes taková, že z toho různé patologičtější typy mohou dobře těžit. Toleruje se, že je žena náladová, emocionální, hysterická, iracionální a nasraná, zatímco za podobné manýry by chlap sklidil posměch, neúctu nebo i pár po hubě (proto si tyto věci hledíme pokud možno nedovolovat).
- Citovat
- Upravit
Vy, co pisete o toxicite zenskeho prostredi, pracovali jste nekdy v ciste muzskem prostredi? Ja delam v IT, je nas tu asi 160 na oddeleni a z toho tak max 10 zen, tam, kde jsem ja, jsem dokonce jedina zena (a k tomu cca 30 muzu) a to, co popisujete o zenskem kolektivu, se uplne stejne objevuje v tom nasem muzskem. Mame tu vysirace, bonzaky, pomlouvace ci neprejicne osoby.
- Citovat
- Upravit
Zalezi jak moc o tu praci stojis, ve zkusebce se da lecos vydrzet. Delala bych „sedou skalu“, vubec bych nereagovapa hodila to za hlavu. Jakoby ani nebyla…uplna ignorace. Az bych mela po zkusebce, tak bych uz reagovala ihned obrannym utokem. Na uvedenou poznamku bych ji medovym hlasem pozadala, at se mnou takhle sproste nemluvi, ze je to znacne neprofesionalni a nekolegialni. Na kazdou poznamku lze rict neco podobneho velmi slusne ale durazne. Dostatecne hlasite, aby ji to shodilo pred ostatnima. Az uvidi, ze se umis branit necha toho a vybete si jinou obet(bohuzel)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Farář Marcel píše:
Nemám pro to moc vysvětlení, ale z vlastní zkušenosti vím, že se v ženských kolektivech úplně jinak pracuje s racionalitou. Racionální mi připadá udržovat dobrou a spravedlivou atmosféru v týmu a eliminovat zbytečné sráčovinky, protože pokud se tohle nevychytá, nakonec si nikdo nemůže být jist životem. Připadá mi, že sociální role ženy je dnes taková, že z toho různé patologičtější typy mohou dobře těžit. Toleruje se, že je žena náladová, emocionální, hysterická, iracionální a nasraná, zatímco za podobné manýry by chlap sklidil posměch, neúctu nebo i pár po hubě (proto si tyto věci hledíme pokud možno nedovolovat).
moje mama pracuje v prevazne zenskem tymu a ty veci, co posloucham, ja bych to psychicky nedala. Vecne intrikareni proti sobe, pomlouvani na zady, pomlouvani u sefa, stale kristalizuji nejake aliance. Narok na vyssi plat nebo povyseni se neodviji od toho, jakou kdo odvadi praci, ale podle toho, jak si dana osoba mysli, ze by to bylo spravedlive, protoze ona sotva staci platit najem jako samozivitelka, tak jak je mozne, ze jina kolegyne, ktera zije v dome s velkou zahradou a ma dobre vydelavajiciho manzela, je povysena. Co na tom, ze ta kolegyne odvadi praci za 2 osoby a nedela zadne chyby, to jsou nepodstatne detaily. Takze je treba se spiknout s jinymi kolegynemi a chodit za sefem kydat na schopnou kolegyni spinu, jen aby nedostala pridano. Pak se je treba taky scuchnout s pani z uctarny, ktera pak podava informace o tom, kolik ma kdo na vyplatni pasce a kdo byl preci jenom povysen, i kdyz probehly snahy ho zdiskreditovat. Co na tom, ze to jsou citlive udaje, ktere ucetni nema co komu podavat. Pokud kydani spiny nepomuze, pomuze treba schovat sanon, kdyz je dana osoba na dovolene, nebo s nim delat nejake cachry machry, aby dane kolegyni co nejvic zavarily. Ze to poskodi v konecnem dusledku klienta, co na tom, vyzere si to ta kolegyne.
No a nezapominejme na VELMI DULEZITE DISKUZE o tom, kdo nechal spinavy hrnicek v drezu v kuchynce a JESTE DULEZITEJSI, zda byl pouzit sprej na zachode po velke potrebe, protoze nektere kolegyne malem vrhly savli. To je pak treba psat silne agresivni zpravy na papir, ktery visi na dverich zachoda. Protoze kakani evidentne neni normalni lidska aktivita a hovinka kolegyn voni po fialkach.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zvonielka píše:
Zalezi jak moc o tu praci stojis, ve zkusebce se da lecos vydrzet. Delala bych „sedou skalu“, vubec bych nereagovapa hodila to za hlavu. Jakoby ani nebyla…uplna ignorace. Az bych mela po zkusebce, tak bych uz reagovala ihned obrannym utokem. Na uvedenou poznamku bych ji medovym hlasem pozadala, at se mnou takhle sproste nemluvi, ze je to znacne neprofesionalni a nekolegialni. Na kazdou poznamku lze rict neco podobneho velmi slusne ale durazne. Dostatecne hlasite, aby ji to shodilo pred ostatnima. Az uvidi, ze se umis branit necha toho a vybete si jinou obet(bohuzel)
Nevím jestli jste četla původní příspěvek. Mně jde spíš o to jak zvládat projevy svého těla když to tak řeknu.
Já ji chci ignorovat, neumím se takto bránit, prostě nejsem ten typ, neumím někoho uzemnit, vyústilo by to jenom v to že bychom se hadaly před celou kanceláří a tím pádem by nebyla za pi… Jenom ona ale i já. A já nechci hádky.
Jenže i když to ignoruju tak prostě zrudnu a chce se mi brečet, a jsou chvíle kdy si nemůžu odskočit na záchod a vybrečet se, protože práce která mi přichází potřebuje vyřešit hned a když to odlozim tak se kupí a všechno by se mi sesypalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit