Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můžeš, ale chce se to obrnit a ignorovat její citové výlevy a dělat si věci podle sebe. Nejlepší je ovšem odstěhovat se.
Kamarádka třeba při vejšce chodila na brigády, našla si sdílený byt a zvládala to úplně v pohodě bez větší finanční pomoci rodičů.
Příspěvek upraven 15.04.22 v 16:11
Ty se nechováš podle jejich představ, oni s nechovají podle tvých.
Pokud je tvoje matka taková, jakou ji popisuješ, tak ji do odborné péče vážně nedostaneš, natož aby k tomu byla motivovaná.
Co měnit a ideálně za podpory psychoterapeuta (spíš muže, pokud klíčový zádrhel máš s matkou) je měnit svůj postoj jak k sobě, tak k tvé rodině - pak pro tebe bude jednodušší ohlídat si vlastní hranice, nebo si nenechat ubližovat.
Rozhodně je čas začít se věnovat sobě a péči o svoje vlastní duševní zdraví, než lejt energii někam, kde to nemá smysl.
Zkus si vybrat někoho tady z adresáře gestalt terapie, to na srovnání se s tím, že holt člověk dostal přidělené rodiče, co spíš škodí docela dobře funguje.
A teda především si najdi nějaké spolubydlení a odstěhuj se. Nebo alespoň odjeď na erasmus. Prostě se postav na vlastní nohy. A jo, jde to i třeba při studiu medicíny.
Ne nedá. Toxický člověk zůstane toxickým, pokud sám nepodstoupí detoxikační kůru. A to se nestane, dokud nebudete dlouho pryč, pak jí to MOŽNÁ dojde.
Radí ti tu dobře, odstěhuj se. To je pro tebe nejlepší řešení. Když studuješ, nejsi na kolejích nebo na privátu? To by pro tebe bylo nej. Ale ty asi do školy dojíždíš, co? Být tebou se zaměřím na to, jak se co nejrychleji osamostatnit. Ji nezměníš, ona si pojede furt to svoje. Psycholog ti pomůže, zaměř se sama na sebe, aby ses dala do pořádku. A nesnaž se tak moc řešit ji, jen ti to bude ubírat energii. Opravdu tebou dost manipuluje, nenech se. Aby nebyla z tebe ve 30 stará panna, co furt všude chodí s maminkou
ji k psychologovi nedostaneš, ona u sebe problém nevidí.
Je to tvoje matka, takže ji máš samozřejmě ráda…? Proč samozřejmě? Kdyby tě týrala, mlátila, přivazovala k posteli a nechávala ve výkalech a špíně, tak bys ji měla taky samozřejmě ráda, protože je to tvoje matka?
@Anonymní píše:
Je to tvoje matka, takže ji máš samozřejmě ráda…? Proč samozřejmě? Kdyby tě týrala, mlátila, přivazovala k posteli a nechávala ve výkalech a špíně, tak bys ji měla taky samozřejmě ráda, protože je to tvoje matka?
Protože to JE samozřejmý. Proč se ptáš, co tě žere?
Příspěvek upraven 15.04.22 v 14:01
Dokud budete žít s ní, nedá se dostat z toxického vztahu. A i poté to, až se odstěhujete, to bude těžké. Jinak za a) vysvětlování je na nic. b) ne, že nemůžete pryč. Můžete. Zůstávat (a, studovat za lepších podmínek) je vaše volba. Nejste bezmocná. Jen jste si zvolila zdánlivě lehčí cestu. Otázkou je, zda ty „benefity“ za to stojí.
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se z anonym, ale je to pro mě strašně citlivé téma.V rodině mám několik toxických osob, ale nejhorší je moje matka. Je to opravdu manipulativní člověk, pokud není po jejím je vždy špatně. Už to nezvládám, snažím se jí to každou chvíli vysvětlit (hezky), že by třeba měla navštívit odborníka. Neposlouchá mě, ignoruje to. Celé dětství mě psychicky vydírala (pokud neuděláš toto, nedostaneš toto atd.). Děje se to i teď, je mi 23 ale pořád žiji s rodiči. Každou chvíli slyším ať jdu s ní tam a tam a pokud nechci začne peklo. Začne vydírání, že ona vždycky udělá to co jí řeknu ale já nejsem schopná s ní někam jít. Nasadí falešný úsměv a řekne že už pro mě teda taky nikdy nic neudělá atd… Já se jí snažím v klidu říct, že mám svůj život, můžu se rozhodovat jak chci a že nechápu k čemu potřebuje abych s ní šla tam a tam. Je přece dospělá, může sama. Je to opravdu těžké protože na jednu stranu ji mám samozřejmě ráda je to moje matka, ale na druhou se už nemůžu dočkat dne kdy od ní odejdu pryč. Bohužel stále studuji a tak to nyní není finančně možné. Je to opravdu falešná osoba a vždy mě zamrzí jak se ke mě chová. Nejhorší je, že když máme nějaký konflikt, tak jsem to nakonec já kdo má potom výčitky, ne ona. Mám z ní psychické problémy, hlavně úzkosti, v noci nemohu spát, bojím se jí. Nevím jestli není čas i na to, abych si k psychologovi zašla i já sama. Zažil někdo něco podobného? Dá se z tohoto toxického vztahu dostat i když budu stále žít s ní? Nebo je jediným řešením se odstěhovat?
Buď se odstěhuj, nebo je tu taková zenová metoda pro pokročilé- jak začne vysírat, ignoruj to. Ignorování ale neznamená deptat se vnitřně a nic na to neříkat, to by ti spíš uškodilo. Ignorování znamená poslouchat, co říká a nic si o tom nemyslet, počkat, až s tím přestane a nikdy už na ro nereagovat, ani nahlas, ani v mysli. Tak si vyber. Možná, že by byla lepší kolej, nebo privát, když studuješ?
Určitě si zajdi za odborníkem popovídat, hodně se dozvíš. A co nejdřív se pak odstěhuj. Toxické lidi nezměníš.
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se z anonym, ale je to pro mě strašně citlivé téma.V rodině mám několik toxických osob, ale nejhorší je moje matka. Je to opravdu manipulativní člověk, pokud není po jejím je vždy špatně. Už to nezvládám, snažím se jí to každou chvíli vysvětlit (hezky), že by třeba měla navštívit odborníka. Neposlouchá mě, ignoruje to. Celé dětství mě psychicky vydírala (pokud neuděláš toto, nedostaneš toto atd.). Děje se to i teď, je mi 23 ale pořád žiji s rodiči. Každou chvíli slyším ať jdu s ní tam a tam a pokud nechci začne peklo. Začne vydírání, že ona vždycky udělá to co jí řeknu ale já nejsem schopná s ní někam jít. Nasadí falešný úsměv a řekne že už pro mě teda taky nikdy nic neudělá atd… Já se jí snažím v klidu říct, že mám svůj život, můžu se rozhodovat jak chci a že nechápu k čemu potřebuje abych s ní šla tam a tam. Je přece dospělá, může sama. Je to opravdu těžké protože na jednu stranu ji mám samozřejmě ráda je to moje matka, ale na druhou se už nemůžu dočkat dne kdy od ní odejdu pryč. Bohužel stále studuji a tak to nyní není finančně možné. Je to opravdu falešná osoba a vždy mě zamrzí jak se ke mě chová. Nejhorší je, že když máme nějaký konflikt, tak jsem to nakonec já kdo má potom výčitky, ne ona. Mám z ní psychické problémy, hlavně úzkosti, v noci nemohu spát, bojím se jí. Nevím jestli není čas i na to, abych si k psychologovi zašla i já sama. Zažil někdo něco podobného? Dá se z tohoto toxického vztahu dostat i když budu stále žít s ní? Nebo je jediným řešením se odstěhovat?
Ahoj, moc ráda bych tě podpořila. Mám to úplně, ale úplně stejné s mojí matkou. Jako by si psala o ní. Je to peklo a ten vztah dusí víc a víc. Rozhodně pomohlo se odstěhovat!!! Ale ani pak to úplně neskončilo. Šikanuje po telefonu, vydírá, píše zprávy, volá. Ale mnohem lepší než s ní bydlet!
Když se vidíme, taky nasadí ironický úsměv a její větu, že už pro mě nikdy nic neudělá znám od mala…. K psychologovi by též v životě nešla. Nedá se s tím nic jiného děkat, než odejít, ale připrav se, že ani pak to úplně neskončí, pokud jí totálně neodřízneš. ![]()
Ahoj, omlouvám se z anonym, ale je to pro mě strašně citlivé téma.
V rodině mám několik toxických osob, ale nejhorší je moje matka. Je to opravdu manipulativní člověk, pokud není po jejím je vždy špatně. Už to nezvládám, snažím se jí to každou chvíli vysvětlit (hezky), že by třeba měla navštívit odborníka. Neposlouchá mě, ignoruje to. Celé dětství mě psychicky vydírala (pokud neuděláš toto, nedostaneš toto atd.). Děje se to i teď, je mi 23 ale pořád žiji s rodiči. Každou chvíli slyším ať jdu s ní tam a tam a pokud nechci začne peklo. Začne vydírání, že ona vždycky udělá to co jí řeknu ale já nejsem schopná s ní někam jít. Nasadí falešný úsměv a řekne že už pro mě teda taky nikdy nic neudělá atd… Já se jí snažím v klidu říct, že mám svůj život, můžu se rozhodovat jak chci a že nechápu k čemu potřebuje abych s ní šla tam a tam. Je přece dospělá, může sama. Je to opravdu těžké protože na jednu stranu ji mám samozřejmě ráda je to moje matka, ale na druhou se už nemůžu dočkat dne kdy od ní odejdu pryč. Bohužel stále studuji a tak to nyní není finančně možné. Je to opravdu falešná osoba a vždy mě zamrzí jak se ke mě chová. Nejhorší je, že když máme nějaký konflikt, tak jsem to nakonec já kdo má potom výčitky, ne ona. Mám z ní psychické problémy, hlavně úzkosti, v noci nemohu spát, bojím se jí. Nevím jestli není čas i na to, abych si k psychologovi zašla i já sama. Zažil někdo něco podobného? Dá se z tohoto toxického vztahu dostat i když budu stále žít s ní? Nebo je jediným řešením se odstěhovat?