Toxické pracovní prostředí

Anonymní
13.12.22 10:11

Toxické pracovní prostředí

Čtyři roky pracuji v malé organizaci a postupem času jsem zjistila, že je tam velmi toxické prostředí, které evidentně vytváří šéf. Je nás málo, takže šéf je zároveň kolega všech, není to tak, že by měl pod sebou desítky lidí a středních manažerů.
Zajímalo by mě, jaký na tohle máte náhled, i třeba díky vlastní zkušenosti s něčím podobným.

Děje se tam to, že šéf zaprvé nedokáže s lidmi normálně komunikovat a delegovat úkoly. Vše dělá tak nějak nahodile, většinou zadává úkoly na poslední chvíli.
Nikdo nevíme, kam vlastně jako organizace směřujeme, protože on to mění doslova každý půl rok. Často si velmi protiřečí - jednou po vás chce A, druhý týden je z A najednou B.

Zapomíná i věci, které jsou dost podstatné, a z toho pak vyplývá, že pár z nás řeší věci, které by měl řešit on. Jeho zapomínání nám ale dost ztěžuje práci (x krát jsem byla v situaci, kdy jsem pak něco žehlila, protože on tu věc sdělil nepřesně nebo něco zapomněl).

Nejvíc mi v žaludku leží asi to, že na mě v jednu dobu navalil extrémní množství práce (celkem 9 projektů), a i přes opakované upozorňování mi nedokázal sehnat lidi. Odnesla jsem to zdravotně, osobní život mi to taky poznamenalo.

Další věc, která se děje, je to, že si přivlastňuje výsledky práce ostatních lidí - my na něčem rok dva děláme, on ani nedá odbornou radu, nechá nás v tom a pak vezme výsledky a prezentuje je. Začínám mít i podezření, že nechce, abychom byli dobří, protože ve chvíli, kdy má nějaký výstup okomentovat, přidat k němu vyjádření (a je to otázka třeba 2-3 hodin práce), tak na to najednou zapomene, nebo na to nemá čas. A to se často jedná o výstupy, které jsou stěžejní pro další fungování projektu.
tohle není všechno, ale vypisuji to, co mě teď napadlo narychlo.
Jo a velmi rád vypráví o sobě, až je to někdy trapné a taky jsem ho mnohokrát přistihla při lži, u které ani nemrkl.

Zajímalo by mě, jestli jste se s něčím podobným setkali a pokud ano, jak jste se s tím popasovali?
Já uvažuju o odchodu.

Příspěvek upraven 13.12.22 v 10:26

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
shadowbabe
13.12.22 10:20

Odešla bych 🤷🏻‍♀️ Zažila sem toho v životě v práci taky hodně.

• Citovat
  • Upravit
Dlouhá punčoška
13.12.22 10:36

To je psychopat jako z učebnice.
Před takovými jedině útěk. Žádnou změnu k lepšímu od něj nečekej.

Jedině se spojit všichni a komunikovat s jeho šéfem, aby se ho zbavil.
Pokud je to možné.

• Citovat
  • Upravit
4383
13.12.22 10:40

Ihned bych odešla. Nestojí Ti to za to. Takový šéf je postrach a kdoví, jak by to bylo s firmou dál, když nevíš kam směřuje. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.22 10:48

Jestli máš možnosti, odešla bych. V práci jsi minimálně 8h denně a ideálně bys tam měla být spokojená a mělo by tě to naplňovat - nebo aspoň ne z toho být úplně zdrchaná a vynervená.

Sama jsem (kancelářskou) práci v minulosti vystřídala relativně mnohokrát. Vodítkem pro mě byla otázka, jestli bych se tam viděla za dalších 5 let, ať už skrze šéfa, atmosféru nebo pracovní náplň. Ač si mí přátelé občas klepali na hlavu, mám teď geniální práci, ve které jsem se našla a opravdu se do ní těším. Ale já jsem celkem workoholik a práce pro mě hodně znamená, je mi jasné, že je to o povaze a momentální životní situaci.

Držím palce, ať se dobře rozhodneš! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.12.22 10:56

Odejdi a založ si vlastní firmu. Pak určitě budeš všechno dělat správně.

• Citovat
  • Upravit
80119
13.12.22 11:51

Tak odejdi, ne? S tvým talentem se o tebe jistě všechny firmy pobijí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
13.12.22 11:59

Odešla bych. Vlastně se divím, že jsi v tom 4 roky, co te tam drží? Peníze, kolegové?
Dívala jsi se na nabídky v okolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
13.12.22 12:03

Hehe, nejsi od nás z týmu? Jediné co se u nás neděje je asi to přivlastňování zásluh, jinak do puntíku. :mrgreen:
Radu nemám, půl roku zpět mě málem odvezli do Bohnic, nějakou formu vyhoření si prožívám už nějakou dobu. Na výhružky výpovědí (a už jsem fakt byla připravená ji dát, nebyly to plané řeči) mi alespoň najali dalšího člověka do týmu, ale tak nějak to uvnitř mě pořád je, hrozně jsem rezignovala. Práci udělám jak nejlíp můžu, jsem v tom co dělám fakt dobrá, ale uvnitř se mi čím dál tím víc kumuluje takové prázdno. Hrozně mě vytáčí celý ten aktuální (ne)systém, který způsobuje nás ne úplně schopný šéf. Lidsky je fajn, rozumíme si, ale po pracovní stránce je to děs. Zbytek týmu jsou naštěstí fakt schopní lidé, tak mě to celkem drží nad vodou.

Já zatím ve firmě zůstávám, protože tu práci fakt miluju, ale nevím jak dlouho to ještě vydržím.

Ale jinak pokud tě ta práce nijak ani přehnaně nenaplňuje, tak není co řešit, jdi dál.

Příspěvek upraven 13.12.22 v 12:05

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.12.22 12:05
@řeřicha píše:
Odešla bych. Vlastně se divím, že jsi v tom 4 roky, co te tam drží? Peníze, kolegové?
Dívala jsi se na nabídky v okolí?

Částečně peníze. Pak také to, že mi bylo blbé odejít a nechat po sobě spoustu nedodělané práce (i vůči klientům). Teď zpětně vidím, že ty nervy a zdraví mi nikdo nevrátí.
Bývalá kolegyně, která to taky nedávala, dala výpověď a neřešila, že po sobě nechává práci.
Po nabídkách se dívám, zrovna dneska budu posílat CV.

• Citovat
  • Upravit
2612
13.12.22 12:07

Zažila… šéf taky vytvářel toxické prostředí, někdy nevědomky, jindy záměrně. Po nástupu do nové práce se mi velmi ulevilo. 4 roky jsou optimální doba na posun. Zkušenosti z bývalé práce se mi velmi hodí. Jednak vidím že to jde jinak, a přitom mám v sobě pořád tu kreativitu a ostražitost - snáze se vymezuji vůči nesmyslným termínům, požadavkům a zároveň se nebojím nových výzev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.22 12:07
@Dlouhá punčoška píše:
To je psychopat jako z učebnice.
Před takovými jedině útěk. Žádnou změnu k lepšímu od něj nečekej.Jedině se spojit všichni a komunikovat s jeho šéfem, aby se ho zbavil.
Pokud je to možné.

On nad sebou už nikoho nemá.

• Citovat
  • Upravit
Dlouhá punčoška
13.12.22 16:00
@Anonymní píše:
On nad sebou už nikoho nemá.

Pak jedině rychlý útěk

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek