Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pes není koncový hostitel, nevylučuje oocysty trusem. Od psa se nakazíš jedině tak, že ho sníš a to ještě musí být polosyrový.
Toxoplazmozu může výkaly přenášet pouze kočkovitá šelma, které se oocysty usazují ve střevech a společně s výkaly odcházejí, ostatním savcům se oocysty usazují do svalů.
Nicméně, pokud pes zrovna sežral infikovaný výkal od kočky a pořádně ti oslintal ústa, tak možné to asi je.
Ale ne, spíše si to chytla z masa, zeleniny, nebo ovoce.
Sousedka ji chytla ze záhonu, nemáte zahradu?
A jen tak na okraj, stenata se proti toxo neockuji… Na to zadne ockovani neni.
@Markéta188 píše: Více
to už s větší pravděpodobností vyhraje ve sportce ![]()
No a tys ty steneci bobky jedla? I kdyby to psi přenášeli, tak pokud by se to dalo chytit hlazením zvířete, neprodělali to 50 % dospělé populace, ale 99 % lidí už v dětství. A ne, psi to nepřenášejí a ne, pohlazením to fakt nechytnes.
@JancaS84 a prázdný nákupní vozík, co se musí prizvednout při najetí na obrubník. Mě fakt nepřestane fascinovat, že se lidstvo přes ty šílené nástrahy stále dokáže takovým tempem množit..
@ugluk nedivím se, že sem chodí takový vystraseny dotazy, kolikrát jsem četla nějaký diskuze a nestačím se divit, co některý ženský píšou za nesmysly, že se jim, známým, nebo sousedce stalo
a já se vždycky divila, že když jsem někomu řekla že jsem něco četla na emiminu, se mi všichni včetně dokotru smáli
neříkám, nějaký zkušenosti, rady a tipy jsou v pohodě, jen s nějakými zkušenostmi co se týče nemocí, infekcí atd, bych tady ty odpovědi brala trochu s rezervou
viz tady toxoplazmoza-z nějakých starších diskuzí si ženský stály za tím, že to 100% chytly ze psa, protože žádná jiná moznost prostě není…😂 (a tohle opravdu prenasi jen kočky, a ani to pořádně ne, spíš jak už se píše výše z masa, zeleniny…)
Ahoj, máte některá zkušenost s toxoplazmozou? Já žila v tom, že se dá chytit jen od vykalu koček(teď beru v potaz jen zvířata, vím že se může přenášet i ze zeleniny, z masa atd.) Já jen že jsme byli u známých, mají malé štěňátko, kterého čeká ještě nějaké ockovani, já si ho hladila, může být toxo z toho? Procitala jsem si staré diskuze, a je to tak 50 na 50… část tvrdí, že to ze psa nelze, a část že chytla toxoplazmozu ze psa
jsem v 6 měsíci, tak mám teď trochu brouka v hlavě…