Toxoplazmoza v těhotenství

3
15.2.06 23:29

Toxoplazmoza v těhotenství

Ahoj holky,

jsem v 9 tt a prave mi zjistili silne pozitivni toxoplasmozu. Vůbec nechápu kde jsem k ní přišla, napadá mě jedině veřejné pískoviště.

Asi měsíc nebo dva před otěhotněnim jsem si našla zduřené uzliny v tříslech. Nepřikládala jsem tomu moc pozornost a začala to řešit až před Vánoci. Než proběhla všechna vyšetření, která mi obvodní dr. doporučila než na:,–(í antibiotika, byly Vánoce a neplánovaně jsem otěhotněla. Krevní test na toxo mi moje obvoďačka neudělala, takže tuto info jsem dostala až dnes od gynekologa z kr. testů pro těh. průkazku.
Zítra jdu na genetiku, kde přesně zhodnotí moji situaci a rizika z ní vyplývající, ale až večer.
Snažila jsem se na netu o této problematice něco najít, ale nenašla jsem nic než povšechné informace typu většina těchto těhotenství je potracena, nebo hrozí vývojové vady. Zajímalo by mě, nevíte jestli existuje nějaká statistika jaká je pravděpodobnost vývojových vad a jakých? Popř. nemáte odkazy na stránky kde je tohle téma podrobněji rozebráno? Nebo netýkaly se tyto problémy něktěré z Vás? A jak jste to řešily v případě, že vám nebyl hned doporučený potrat? Měly jste sílu čekat?

Doufám že mě tu nikdo neodsoudí, není to pro mě lehká situace, ale snažím se na celou věc dívat racionálně, nic jiného mi nezbývá.

Díky za reakce,

Soneka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
319
15.2.06 23:40

Ahoj Soneko,
bohužel,asi Tě to moc neuklidní,je toxoplasmosa hrozná potvůrka hlavně v těhu a myslím-nejsem lékař,ani genetik-že to není moc dobrý :( .
Můžeš to chytit od koček a psů-já jsem se jich radši v těhu úplně vyhýbala.
Každopádně Ti strašně moc držím palečky,aby Ti zítra na genetice řekli jen ty nejlepší zprávy :wink: .
Určitě dej vědět.
Ahoj Lenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
15.2.06 23:53

Čau Leni,

že to neni zrovna hodobóžový je mi jasný, ale tonoucí se stébla chytá :?
Dík za podporu.

S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2107
15.2.06 23:58

ahoj,

nie je to uplne tvoj pripad, ale myslim, ze ta odpoved z poradne Dr. Kouckeho by ti mozno na nieco mohla byt :

http://www.porodnice.cz/poradny.asp?…

a mozno by si mu mohla napisat sama …

drzim ti palce, nech je vsetko ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
16.2.06 09:35

Ahoj,
mě u krevních testů taky zjistili, že mám protilátky na toxop., ale naštěstí pasivní, což znamená, že jsem ji prodělala, ale ne v posledních 4 měsících. Gynekolog mi k tomu řekl následující:

• že už toxo nemůžu dostat, když mám protilátky
  • že míru ovlivnění není schopen nikdo říct, takže žádné extra studie moc neexistují a z tohoto důvodu se prý už ani někde testy na toxo nedělají, protože akorát zbytečně stresují a může se narodit zcela zdravé dítě. Důležitější je prý genetika, protože tam jsou ti schopni říct, zda je těhotenství zdravé (už kolem 13tt) ,takže nejlepší bude jít pro radu tam.

Přeji hodně štěstí

Cami + 2prcci 20tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
16.2.06 10:34

nam na parazitologii rikali, ze kdyz se na to prijde vcas a na:,–(i antibiotika,toz to muze byt bez nasledku - kez je to tvuj pripad. D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
16.2.06 11:13

Ahoj, narazila jsem náhodou na rodině na odpověď na podobnou otázku, tak Ti to sem zkopíruji. Sama jsem měla v těhu taky z toxopl. strach a příště budu mít zase, protože moji rodiče mají tři kočky a já nemám dosud prodělanou toxo a tudíž protilátky.
Ať je léčba úspěšná a všechno dobře dopadne :lol: .

Meda

Toxoplasmosa v těhotenství patří mezi závažná onemocnění.
Zvýšené hladiny protilátek proti původci mohou přetrvávat po onemocnění prodělaném i dlouho před otěhotněním. Klinické příznaky toxoplasmosy jsou velmi podobné příznakům chřipky. V tomto případě je riziko poškození plodu velmi nízké.
Pro diagnostiku jsou nutné opakované odběry a hodnocení trendu změn (poklesy či vzestupy jednotlivých protilátek).
Při akutní infekci v těhotenství trvá několik týdnů, než původce onemocnění přestoupí z matky na plod a může způsobit jeho poškození. V této době je možno toxoplasmosu léčit podáváním antibiotik, nejčastěji Rovamycinu. Riziko poškození plodu u neléčeného (nebo pozdě léčeného) onemocnění klesá se
zvětšující se velikostí gravidity. Ve 20.týdnu těhotenství je asi 10%, po 28.týdnu asi 5%. Některé změny plodu lze diagnostikovat ultrazvukovým vyšetřením (některé změny v mozku, deformace skeletu, zvětšení jater, poruchy v cirkulaci plodové vody).
Pokud Vám však na odborném oddělení nenavrhli přerušení těhotenství pro vysoké riziko poškození plodu, bylo onemocnění pravděpodobně zachyceno včas a léčba by měla být úspěšná.

dr.A.Padrta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
16.2.06 13:46

Ahojky. Ráda bych připojila i svou zkušenost…toxo jsem nezažila na vlastní kůži, ale když jsem v mládí ležela na infekčním s mononukleozou, tak tam byly dvě nastávající maminky s toxoplazmozou a ani jedna (doufám, že nakonec porodily zdravé děti) nebyla donucena dát mimi pryč. Jedna (na té už bříško bylo vidět) a ta druhá v počátečním stadiu těhotenství. Obě měly tu nevýhodu, že navíc byly ve velmi stresujícím prostředí nemocnice. Tím chci jen říci, že bych důvěřovala doktorům, ale také hodně sobě. Jestli má mimi přijít na svět, tak dokáže přečkat kdejakou potíž své maminky. Chci se zastat koček a psů, protože jak obě ty mamky z té nemocnice, tak známá, která nedávno toxo onemocněla, ani jedna z nich neměla nemoc od kočky nebo psa. V lidech je zažité, že jak žena otěhotní, že se musí vyhýbat kočkám a psům a že jak si je pohladí, hned může onemocnět. Je to hloupost. Pokud si o té nemoci zjistíte více, tak uvidíte, že tuto nemoc lze chytit ze špatně tepelně upraveného masa, dokonce i ze špatně umyté zeleniny. Ta známá to měla ze špatně upraveného domácího králíka. Netvrdím, že by se těhotná měla muchlovat s pouličními číčami, to ne…jen mě trochu mrzí, když všude čtu, že za to můžou kočky. Každopádně držíme palce…dej vědět, jak jsi dopadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
16.2.06 14:24

Souhlasím s Faninkou,
pokud si před jídlem umyješ ruce, tak bys to neměla chytit, ani pokud sis předtím pohladila nakažené kotě (dospělé kočky to prý už většinou nepřenášejí). Nebezpečnější je ochutnávat např. vepřové maso, jestli už je dost udělané, nebo na něj sahat a pak si neumýt pořádně ruce, než člověk sáhne na jinou potravinu, kterou už tepelně tolik neupraví.
Jinak takhle v počátku to bývá hop nebo trop - postižené mimčo se většinou přestane vyvíjet samo, pokud přežije, bývá zdravé. Navíc jsem pochopila, že Ti na:,–(ili antibiotika - pokud zabírají proti toxoplazmoze, tak by to mělo být v klidu.
Držím palce, moc moc přeju zdravého mimíska!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
16.2.06 15:04

Ahoj Soneko,
jestli jsi z Prahy, tak se zkus dostat na na Bulovku, myslim, ze to bylo infekcni oddeleni. Tak jsem byla i ja, ikdyz „jen“ s toxou pred tehotenstvim. Jsou tam udajne nejlepsi…
Hodne stesti, at je vse o.k.!
 olsa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
16.2.06 19:12

Ahoj,

mojej sesternici zistili toxo v 2. mesiaci. Mala veľmi zlé výsledky, všetci jej tvrdili, že nie je možné, aby dieťa donosila, že potratí, bude poškodené, liečili ju silnými antibiotikami niekoľko týždňov a dnes má dcérku, ktorá končí základnú školu, ju mimoriadne nadaná hudobne i výtvarne a v škole patrí medzi najlepších žiakov.
Takže dúfam, že to bude aj tvoj prípad. Ja mám totiž niekedy pocit, že mnoho vecí sa preháňa, zveličuje. Netreba vždy dať na reči typu „jedna baba povedala“. Viem o čom hovorím, mám dve mačky, som tehotná a každý ma straší toxoplazmózou. Prvý test som mala negatívny a teraz čakám výsledky ďalšieho. A nemysli si, že som v kľude. Ale čo som mala tie svoje malé mačiatka vyhodiť na ulicu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
16.2.06 19:14

Ahoj,

mojej sesternici zistili toxo v 2. mesiaci. Mala veľmi zlé výsledky, všetci jej tvrdili, že nie je možné, aby dieťa donosila, že potratí, bude poškodené, liečili ju silnými antibiotikami niekoľko týždňov a dnes má dcérku, ktorá končí základnú školu, ju mimoriadne nadaná hudobne i výtvarne a v škole patrí medzi najlepších žiakov.
Takže dúfam, že to bude aj tvoj prípad. Ja mám totiž niekedy pocit, že mnoho vecí sa preháňa, zveličuje. Netreba vždy dať na reči typu „jedna baba povedala“. Viem o čom hovorím, mám dve mačky, som tehotná a každý ma straší toxoplazmózou. Prvý test som mala negatívny a teraz čakám výsledky ďalšieho. A nemysli si, že som v kľude. Ale čo som mala tie svoje malé mačiatka vyhodiť na ulicu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
27.2.06 11:51

Ahojky Soneka,

tiez som sa ako ty pred polrokom snazila otvorit podobnu diskusiu, zial vela som sa nedozvedela. Tak ako tebe mi v 2.mesiaci pri krvnych testoch zistili pozitivnu toxu…IgM, IgA-pozit., co znamenalo akutnu infekciu. Samozrejme som bola cela vyplasena, plakala som ako mala a zistovala, co sa dalo. Bola som nastvana na lekarov, pretoze vysledky testov mi oznamili az po 3.tyzdnoch, ked som prisla do poradne, keby som neprisla 3 mesiace, tak sa to mozno ani nedozviem. V kazdom pripade ma hned poslali na infekcne, kde mi na:,–(ili antibiotika, Rovamycine a robili dalsie testy, ktore boli rovnako pozitivne. Dr. na infekcnom ma utesovala, ze som toxu mohla prekonat tesne pred tehotenstvom a ze keby som mala akutnu infekciu, urcite by som potratila a vraj by poskodenie plodu bolo na utz vidiet. Na to ma moj gynekolog vysmial, ze odkial to pani dr. ma, ze na utz take nieco vidiet nie je a ze ci bude dieta zdrave uvidime, ked sa narodi…proste jeden citlivy ohladuplny dr. :roll: Nasledovali dalsie testy, pozitivita slabla a kazdym dalsim testom ma dr. uistovala, ze som urcite toxu prekonala tesne pred tehu a nemam sa coho bat. A poviem ti pravdu, ja som sa ukludnila tiez, povedala som si, ze moje mimino je zdrave a ja sa nebudem vecne stresovat, ale konecne si tehu zacnem uzivat, aj tak by som si Lindusu nedala nikdy vziat. A tak si ho uzivam, aj napriek tomu, ze vysledky este stale neboli uplne negativne, pred 2 mesiacmi boli hranicne. Som v 8.mesiaci a o tyzden ma cakaju posledne krvne testy a uz sa ani nebojim…
A este ta musim trosku povzbudit: po prve som pocula od vela mamiciek, ze mali pozitivnu toxu a maju zdrave deticky a po druhe mi dr. naposledy povedala, ze v tehotenstve sa kludne moze stat, ze sa skrizia protilatky a ze som tu toxu mozno ani nikdy nemala a napriek tomu mam pozit. vysledky. Takze never vsetkemu, co ti dr. povedia, medicina je nedokonala a vela testov, ktore sa v tehu robia, su zavadzajuce a zbytocne tehulky stresuju.
Prajem ti, aby vsetko dobre dopadlo, aby si mala krasneho zdraveho mimiska, dufam, ze to iste caka aj mna, dam ti vediet, ked sa narodi :wink:

Pohlad brusko a hlavu hore :lol:

Jessie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
27.2.06 12:46

ahoj Sonetko,

predevsim preji hodne sily.
Osobni zkusenost s toxo nemam,ale holcina od nas z denicku(Letni miminka 2004) toxo v tehotenstvi prodelala,zkus ji napsat SZ-nevim,jak cte diskuse…
JO,narodila se ji krasna zdrava holcicka! jeji nick je karolina2

Hodne stesti

Any

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
27.2.06 13:38

Ahoj holky,

diky moc za podporu, ale musim rict, ze pripady, ktere dopadly dobre se mi hrozne spatne ctou… Na genetice me totiz vubec neuklidnili, naopak, doc. mi doporucila potrat … Ja sama jsem z tohoto tehotenstvi uz od zacatku mela velmi spatny pocit, strach ze neco neni v poradku… a to jsem jeste nevedela o te toxopozitivite… Takze to shrnu, zitra rano nastupuju do nemocnice a snazim se vubec si nepripoustet, ze by nase detatko mohlo byt zdrave… ani se necitim tehotne, proste nijak…

To JessiePu - preju ti, at je vse v nejlepsim poradku a mas krasnou zdravou holcicku. Ja jsem vzhledem k priznakum prodelavala akutni toxo jeste v tehu, zvetsene uzliny (v trislech urco 3cm) se mi zmensuji az poslednich par tydnu a jeste to neni uplne v poho. Takze prave proto jsme se s manzelem po dohode rozhodli prave takto.

Vsem maminam preju, at se nikdy nemusi delat toto rozhodnuti, i kdyz, jsou mnohem horsi veci nez indikovany potrat na pocatku 12tt.
Jeste jednou dekuji vsem a preju hlavne zdravi pro vas i vsechny vase blizke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí