Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
prosím o radu,při kojení mě dost bolí bradavky,mám je obě z boku trochu natržené,malá ranka,ale dost to bolí,mažu je bepanthenem,ale když je interval po 2,5-3 hod,tak se to nemá šanci zahojit,ještě jsem zkoušela jen tak potřít mlékem a nechat zaschnout,ale taky to nezabírá,musím asi vypilovat techniku,kojím styl fotbalista to bolí nejméně,radili mi i fialku tak nevím,díky za odpovědi J.
Ahoj Jani, pokud máš trhlinky, tak je to opravdu technikou… bohužel vím o čem píšu, prošla jsem si tím a nebyly to jen malé trhlinky, ale pořádné krátery. Na hojení mi opravdu nejvíc pomáhal bepanthrn a mazat pořád dokola, já mazala i víckrát mezi kojením, myslela jsem si , že se to nezahojí, ale zahojilo, ke konci šestinedělí už to nebylo skoro vidět. Taky si bradavky musí „zvyknout“ na to, že z nich miminko saje. Nevím, jak velká máš prsa, já jsem měla po porodu děsnej „rozměr“ E, laktační poradkyně mi poradila taky fotbalovky, že se tak maminkám s větším „objemem“
kojí líp a hlavně před každým kojením trochu odstříkat prso, aby povolil dvorec kolem bradavky (pokud jsou prsa hodně nalitá a napnutá) a miminko si mohlo pořádně prso chytnout, ne jen bradavku. No a pokud chytí málo, tak prostě honem vytáhnout pomocí malíčku a přiložit znovu, aby chytlo i dvorec.
Přeju, aby se vám brzo kojení dařilo na jedničku ![]()
ahoj jaanii?
tim si asi projde kazda kojicka… ![]()
ja jsem taky mazala bepanthenem a pouzivala klouboucek, ale vubec mi to nepomahalo, tak jsem se rozhodla zajit do porodnice k p. dr. Liskove a ta mi poradila nepouzivat kloboucek ani bepanthen mast jen mazat materskym mlekem a za 3 dny hura uz se to zahojilo!!! a to me bolelo dost dlouho a hlavne po kojeni i hodinu ![]()
no a co je nejdulezitejsi je VĚTRAT VĚTRAT A ZAS VĚTRAT!!!
Ahojky,
i já si tím prošla u obou dětí a nezdá se mi, že by to bylo technikou. Holt někdo je má citlivější někdo ne. U prvního dítětě jsem měla trhliny veliké a hodně to bolelo, mazala jsem to bepantenem, ale nepomáhalo. Kojila jsem tak 2 dny s kloboučky, ale moc to nešlo. Takže nakonec nezbývalo nic jiného než přetrpět tu bolest. U dcery jsem si koupila spec. krém od Aventu a ten byl opravdu skvělý. Mazala jsem bradavky už preventivně u porodnici, pak se občas nějaká trhlinka objevila, ale už ne tak bolestivá a rychle se hojila. Vyhodou Aventu je, že se bradavky nemusí omývat před kojením…Za 3 týdny bylo po trhlinkách a po bolesti.
Ahojky,
já měla 14 dní po porodu krvavé bradavky a každé kojení byla ukrutná bolest, mastičky nepomáhaly, v lékárně jsem koupila kloboučky NUK.
.....a bylo po bolesti!!!!!!!
Bradavky se zahojily a Markétce se z kloboučků lépe sálo. Kojila jsem s nimi po celou dobu kojení.
Mě hodně pomohlo, že jsem začala ještě v porodnici kojit vždy z jednoho prsa, to druhé mělo čas na menší zahojení.
Po propuštění z porodnice jsem teda týden odsávala a střídavě kojila a krmila z flašky MM, to mi pomohlo taky.
Jinak stačil Bepanthen, ani ten se nemusí mýt.
moc Vám děkuji za rady,dneska jsem mluvila s por.as. a ta radila,kloboučky a větrat a místo savých vložek,tak sběrné boxy do podprsenky,tak to vyzkouším a uvidíme mějte se hezky J.
ahoj , chtela jsem se zeptat, jeste nemam zkusenosti (teprve tehule). Kdyz bradavky natirate porad tim bepantenem, tak urcite zustane na bradavce a to ditedi nemuze uskodit, ze cuca i tu masticku ???
Simonitas, právě, že Bepanthen nevadí. Samozřejmě asi nebude fungovat, že si prsa namažeš vrstvou masti a hned půjdeš kojit. Já v porodnici dostala info, že nemusím chodit prsa mýt kvůli masti, takže po kojení jsem namazala a na další kojení jsem rovnou kojila.
me pomohl krem na bradavky od aventu,je tam sice napsane ze se nemusi omyvat pred kojenim,ale je nesmysl si ho davat pred kojenim,nybrz po,a je dobre prso utrit pred kazdym kojenim..omyvat jen prirodnim mydlem ktere nevysusuje pokozku.Ten krem od aventu jizvy hned zceli,je vyborny.. ![]()
Ahoj,jestli je to ještě aktuální,tak mě velmi pomohla tzv.„kalciovka“ mastička bez předpisu z lékárny a používám jí i na jiné drobné vyrážky a poranění jak u sebe,tak u malý.
A tomu,jestli to dítěti neuškodí,tak před každým kojením můžu bradavku opláchnout vodou.Mějte se. ![]()