Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, je normální, že naše mimi tak málo kope? Jsem ve 26 týdnu, všechno je prý v pohodě, ale pořád slyším maminy jak se chlubí, jak to jejich pořád kope a to naše je skoro pořád v klidu, ozve se na chvíli večer a občas během dne. Prý mám být ráda… Asi je mu u mě dobře…Ale byla bych radši, kdybych o něm víc věděla…
Teď jsem zase slyšela, že to má něco společného s plodovou vodou (tu jsem ale měli na ultrazvuku normální).
Záleží, jak jsi cítila pohyby dosud, záleží, jak je velké mimi, může tam mít hodně místa a být v poloze, která ti nedá vědět, že se hýbe, záleží, jakou máš postavu a citlivost.
Pokud vím, říká se, že bys měla alespoň myslím 1× za 12hodin cítit? Ale nechci lhát.
No, nevím, jak dlouho to trvá, ale pokud by to trvalo déle nebo pokud máš prostě divný pocit, radši bych minimálně zavolala dr. Ne plašit, ale zas ne podcenit.
Badyno,neboj.ono to prijde.
ja mela prvni mimco hodne aktivni v tomhle obdobi,ale tohle druhy bylo taky klidnejsi.ted si to pekne vynahrazuje,dloube me do boku a rukama me hrabe dospod.
taky je dulezity,kde mas placentu,kdyz je na predni stene,tak pohyby dovnitr moc citit nejsou.
Ahoj,
to je tazke …
1. kazde mimi je inak aktivne
2. zavisi, aku „hrubu“ mas brusnu stenu
3. ako mas umiestnenu placentu - vzadu/vpredu
4. ako je mimi otocene (moze ta kopat „do chrbta“ a to ty necitis)
5. ake je velke - „silne“ … atd.
takze ak ti Dr. na kontrole potvrdil, ze je vsetko ok, a ty ho citis stale rovnako (aj ked tebe sa to zda v porovnani s inymi tehulkami malo) - teda jeho aktivita neustava, tak s tym proste nic nenarobis ![]()
Samozrejme ak by si mala pocit, ze ho citis zrazu menej ako doteraz, treba tomu pre istotu venovat pozornost.
Dik, holky ![]()
no, ono to nase nekopalo moc ani pred tim, takze asi to bude stejny…
Jo, placentu mam na predni strane, tak to by mohlo byt. Dik za typ.
To víte, je to první a když člověk pořád slyší, jak se ty maminky předhání kdo má to mimčo aktivnější…
A postavu mam slovanskou -siroke boky, brisko pekne do kulata a svaly taky nejaky jsou. Kazdopadne se dokturka na kotrola zeptam. ![]()
Dik za odpovědi !
BADYNA určitě je vše v pořádku
píšeš,že kope večer i během dne.Já mám za sebou špatnou zkušenost dítě mě zemřelo v 36tt a zjistila jsem to tak,že celý den ani jeden kopaneček,ale jestli máš pochybnosti určitě o tom informovat doktora
Ahoj,Natálka kopala a dloubala jen,když jsem ji nějak omezovala,špatně jsem seděla,ležela,jinak jsem o ní nevěděla.Důležitý je aby se mimi ozvalo tuším 10krát za 12h a to i jemný dloubnutí se počítá,ale s tím počtem si nejsem stopro jistá.Přeju klidné prožití zbytku těhotenství a stejně pohodový,zdravý miminko.
Ahoj,
taky napíšu svoji zkušenost. Některé miminko je prostě klidnější, jako třeba to naše. Podle odborníků by mělo být 10 epizod během 12 hodin. Pokud tomu tak není, mělo by se konzultovat s lékařem. S naším Ondrášem to bylo tak, že když jsem něco dělala, chodila, uklízela, cokoliv, tak jsem o něm vůbec nevěděla. Musela jsem si vždycky sednout/lehnout a chvíli ho přemlouvat, aby mě čutnul. A to bylo spíš jen takové polechtání než kopanec. Přesně, taky mě znervózňovaly holky, co říkaly, že se jim dělaly boule na břiše od toho kopání, to se mi neudělalo nikdy! Vážně ani jednou. Nebo že je budí kopaní v noci - mě ani jednou, spala jsem jak Růža.
Pokaždé u doktorky jsem mlela dokola, že mimi se moc nehýbe, ona vždycky poslechla a řekla: „srdce jako zvon“. Tím mě uklidnila, ale asi jen tak na 10 min. pak jsem zase byla nejistá, jestli je mimi v pořádku. Asi to znáš… Myslím, že to není o tom, jak moc je žena vnímavá a citlivá na tyhle věci. Já jsem první kopaneček ucítila už v 17. týdnu (prvorodička), ale prostě Ondra byl strašně klidný.
Ale mám jednu dobrou zprávu pro Tebe. Říká se, že miminko se venku chová stejně, jako se chovalo v břiše. Já to tedy mohu jen potvrdit. Ondra je od malička zlaté miminko. Je moc hodný chlapeček, v noci pěkně spí, přes den se pořád směje, prostě strašný pohodář. Všichni mě strašili, ať se prý během těhotenství vyspím, že pak se dva roky nevyspím. Můžu upřímně říct, že jsem se vyspala zatím úplně každou noc, co Ondru máme a že to už je přes 5 měsíců.
Takže buď v klidu (i když samozřejmě konzultuj s lékařem, kdybys neměla těch 10 kopanců za 12 hodin) a těš se na milionové miminko.
Pett
badyno - neboj, jednak myslím, že mi dr. říkala, že ty pohyby mají být pravidelné až od 28 tt a jednak mě se malá taky ve dne moc nehýbe, prostě jak pořád někde poletuju, tak si spinká, ale když si lehnu, to je jak tornádo, ale já už jsem v 31 tt, takže si myslím , že u tebe to teprve přijde.
No, jestli jí vydrží režim, co má v bříšku a říká se, že jo, tak se můžu jít picnout ![]()
Nikka
Gábinko,
není to 1×za 12 hodin, ale 10× za 12 hodin. Tak to aspoň říkal můj dr. a četla jsem to i v nějaké knížce.
Mě se Máťa ozve pokaždé, když si tak nějak k jeho nepohodlí sednu na židli, nejlépe k emiminu
A většinou když přiložím ruce na bříško. Ale je fakt, že je dost velký a od začátku hodně aktivní. Placentu mám na zadní stěně a bříško jsem vždycky mívala hodně štíhlé, takže to bude i tím. Ale slyšela jsem, že ty míň aktivní miminka bývají zase hodnější, takže to má určitě výhody ![]()
Pokud je vše při kontrolách v pořádku a mimi se ti ozve alespoň 2-3× za den, tak bych si s tím hlavu moc nelámala.
Milli + Máťa
Já mám placentu také na přední straně a je to jak kdy. nědky se ozývá často a někdy míň. když něco dělám vůbec ho necítím ale když sedím u PC nebo ležím třeba na boku tak se ohlásí mohutně. ale taky jsem zažívala dny, kdy se skoro nepohnul a já trnula hrůzou že se něco děje.Pokud si ale nejsi čímkoliv jistá, řekni to na kontrole dr. je lepší aby vše zkontroloval, ikdyž to třeba bude zvytečné.
Ahoj,
já taky plašila.Kolikrát jsem se v noci vzbudila a když jsem slečnu necítila,tak jsem se jí snažila vzbudit.
Od 28tt. už jí kolikrát se slzami v očích prosím,ať spinká.Jenže naše mládě se vrtí i ze spaní.Od cca 36tt.už nemá místo,takže mám břicho samou bouli.
Já myslím,že si ještě ráda vzpomeneš na dobu,kdy jsi mrně tak nevnímala.Jenom si,jak už psaly holky,hlídej alespoň 10 pohybů za 12h.
Uvidíš,že to bude v pořádku
Novoborka 38tt.
Ahoj Badyno,
můj Andrýsek taky kopal jen tak aby se neřeklo. Ale na druhou stranu to mělo své výhody, v noci mě nebudil:-) Tenkrát jsem občas plašila, jestli je to normální, připadalo mi, že ostatní maminky mají v břiše snad fotbalisty. Musím říct, že jak byl Andrýsek v bříšku klidné miminko, které maminku moc neomezovalo, tak od narození je to pravý opak. O klidném miminku si můžu nechat zdát. Takže neboj, některá mimča prostě nejsou tak aktivní jako jiná nebo to každá maminka vnímá jinak intenzivně.
Ulrika
Ahoj,
ničeho bych se nebála, já měla hrozně klidný miminko. Asi ve 30tt se mi stalo, že jsem pohyby necítila 3 dny a doktor mě ujistil, že se nemam bát, že je vše v pořádku, a že malý leží v bříšku jako na dovolený
. A můžu říct, že malej je klidnej i co se narodil. Spinká celou noc a přes den je taky hodný.
Měj se
Verča a Kubík (13 měsíce)