Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chci znát jen váš názor, i když se bojím, že bude spíš negativní než pozitivní.
Náš malej hrozně rád skáče na návštěvě u mých rodičů na trampolíně - mají tu obrovskou - 3m průměr. Skáče tam už sám a řádí tak hodiny. Doma pak pořád vzpomíná na trampolínu a chce jet k babičce. Teď mu budou 2roky a tak bysme mu jí chtěli koupit, buď tu velkou nebo malou s ochrannou sítí. Jenže jde o to, že mě od toho odrazuje můj táta, kterej tvrdí, že to je hroznej nápor na to malý tělíčko a že mu tak zaděláme na problémy s páteří a kostma.
Tak jsem z toho taková dost zničená, hrozně bych tomu prďolkovi chtěla udělat radost, ale nevím abych mu spíš neublížila. Doma pořád skáče po posteli nebo po gauči a nejde mu to zakázat, každopádně tam se pořád bojím, že spadně a bouchne se do hlavy třeba o stůl.
Volat ortopedovi (když ani žádného nemáme) mi kvůli takovýmu dotazu přijde blbý…
Ahoj nykam,
dělám to nerada, ale v tomto případě bych souhlasila s tvým tatínkem. Prcek je fakt ještě malinkej a to věčné hopsání by mu mohlo uškodit. dopady na trampolínu nejsou zrovna měkké. Myslím, že trampolína u babičky mu zatím bohatě stačí ![]()
Ahojky - taky asi nepotěším
. Skákala jsem závodně na trampolíně a kolena trpí jako blázen
. Jako vybouření myslím super, ale domů bych to nekupovala. Zase se má aspoň na co těšit, ne
?
Mějte se ![]()
tak ja s tim nesouhlasim , trampolinu doma mame ale myslim ze je treba koupit tu co je do max. 35 kilo a ne tu velkou do 100 kg, jsou tvrdsi a myslim, ze tim ty deti vic trpi. Na te mensi se jednak lepe odrazeji a mohou se i drzet.
Pokud nebude skakat denne 2 hodiny tak mi to skodlive neprijde ba naopak.
mame tuhle :
http://www.ostrovpokladu.cz/…i-trampolina
Nat
Mně to přijde dobrý mít to právě u rodičů, aspoň se tam těší, chce tam jet a tak…koupíš mu to domů a nebude chtít nikam ![]()
A aspoň bys tolik neřešila, jestli je to zdravý nebo ne…
Delat zavodne jakykoliv sport je nejcasteji tak akorat vstupenka do sveta invalidu, takze timhle bych se neridila
(to jenom k nazoru Nikolaa)
Jeden clovek z nasi vzdalene rodiny se takhle oddelal na cyklistice (zavodne) a proto snad nebudeme detem kupvat kola?
(a pritom kdo z nas jako deti na nich nesedel i nekolik hodin denne
)
Jinak nas dracek (4roky) taky skace co muze, mame trampolinu doma (od 3let), nekdy denne i nekolik hodin (opravdu
), nekdy zase ne. Pohybove i jinak mu to pouze prospelo, zesilil a je v kondici, myslim ze si sam dokaze urcit kolik mu dela dobre.
Co o tom ctu clanky jsou ladeny pozitivne, skakanim se praveze vyrovnavaji zada, dokonce se nejak podporuje proudeni uz nevimceho
v tele, takze Mudri to vysovene doporucuji jako neco univerzalnoho co nemuze ublizit. Dopady jsou pry mnohem mekci nez treba beh takze se doporucuji i detem s nejakou formou drobnych vad.
Na druhe strane vidim na klukovi ze se mu to casem uz „prejida“, uz to ztratilo to kouzlo jako na zacatku a deti v tomhle veku radi stridaji aktivity, aby se toho rychle „neobjedl“, kdyz uz to ma u starych rodicu…Osobne bych mozna investovala do neceho jineho (u nas frcela treba ta elektronicka auticka co sama jezdi, nebo pekne kolo) aby mel ruznorode moznosti vyziti.
Nat, to vypadá zajímavě - a prosím tě, nevyrazí si o to madlo zuby? Díky.
Ahoj,
je to asi dva týždne, čo sme na záhrade postavili 4m trampolínu (s ochrannou sieťou). Ano, deti sú nadšené, ale už to opadáva, takže skákanie 2h v kuse fakt nehrozí. Skáču tak max. 10 min. Posilňuje to svaly, myslím, že s vrcholovým športom, ktorý samozrejme nie je v tomto veku vhodný, sa to porovnávať nedá.
Nykam - keď kúpite trampolínu, tak akurát u babičky nebude skákať dve hodiny, lebo to už nebude taká vzácnosť, ale akurát chvilku - mne to príde v pohode. Rovnako by sa predsa dalo argumentovať, že vytrvalostný beh je na kĺby škodlivý, a predsa deťom nezakazujeme behať…
Gabika
ahoj zuby si nevyrazil , je to v pohode vi ze se musi drzet jinak skakat nebude, ale je pravda ze to ztraci kouzlo kdyz to doma ma…ale nevadi ted ji mame venku v zime bude v pokojicku ![]()
n.
tak my máme trampolínu nafukovací, dětem ji nafukuji mín, když si chci zaskákat já, tak trochu přifouknu. Kluk má dva roky a skáče taky - rozhodně nemám pocit, že by mu to nejak škodilo. ochrannou sít nemáme, trampolína je na trávníku, žádný úraz se nekonal. většinou skáče tak, že se mě drží za ruce. Pětiletá dcera skáče sama. počáteční nadšení přešlo za tři dny - ted trampolínu vytáhnu tak 1-2krát do týdne. jo a je to super skokanský můstek v bazénu ![]()
eldqa
Ahoj holky,
téma této diskuse mě zaujalo, proto prosím o další názory - nemůžu se rozhodnout, potřebovala bych víc příspěvků
.
Tchýně nám chce pro malou (18 měsíců) koupit na zahradu trampolínu - klasickou velkou se sítí. Já jsem nadšená - těším se, až budu skákat taky ![]()
Ale manžel je proti - prý to skákání není pro tak malé děti dobré, že nemají ještě zpevněné svaly, kotníky, otřesy nepůsobí dobře, jsou to velké protinárazy atd atd.
Jaký na to máte názor? Myslíte, že je trampolína opravdu tak škodlivá?
@Dino Naopak. Je to pro děti prospěšné. Ono se to děcko zase tolik samo neodpéruje, takže žádný nárazy tam v podstatě nejsou. Svaly si tím zpevní. A působí to dobře na lymfatický systém.
My s dcerou skáčeme a je to fakt supr. Má slušný svaly na nohách a to se jí to pak jezdí na kole ![]()
Tak me ani nenapadlo,ze by mohla byt skodliva.Nase dcerka ji dostala ted ke druhym narozeninam.Opravdu velkou se siti,skaceme na ni cela rodina dohromady.
A dcerku z ni v pods tate nemuzeme dostat,skace denodenne ![]()
skákání po asfaltu je podle mě škodlivější, ta trampolka jak pruží, tak naopak je mnohem šetrnější k páteři
Já bych taky chtěla mít velkou zahradu, abych na ní mohla mít velkou trampolínu a skákat ![]()
My ji mame - dcerce je 21.mesicu a parada - spis si tam pohupsava nez skace - nedokazee se poradne odrazit - a nemam pocit ze by ji to skodilo - hezky se uci stabilitu. A vyblbne se tam a doma uz pak tolik neradi. ![]()
A ja se tam vyblbnu taky ![]()