Trampoty se psy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Larr
8.9.12 19:44

Co je to za psa, japonský plemeno neaportuje (neví někdo podrobnosti :?: :?: ) a další plemena také ne :lol:

Naši známí měli boxera s pitbulem a ten se taky tvářil - no, když sis to tam hodil, tak si pro to běž :mrgreen: :mrgreen:

Máme labradora, ten nedělá celý den nic jiného, než shání někoho na házení balónů :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A couvat umí.

@spiky01 píše:
Mě se teda nedaří jediný, naučit psa aportovat-o míčky ani klacky naprosto nejeví zájem. snahu jsme už vzdala, prostě ji to nebaví tak to nelámu přes koleno. a vzhledem k tomu že je dost velkej stresař tak se mi ji nedaří naučit couvat
  • Citovat
  • Upravit
2230
8.9.12 20:04
@Larr píše:
Co je to za psa, japonský plemeno neaportuje (neví někdo podrobnosti :?: :?: ) a další plemena také ne :lol:

Naši známí měli boxera s pitbulem a ten se taky tvářil - no, když sis to tam hodil, tak si pro to běž :mrgreen: :mrgreen:

Máme labradora, ten nedělá celý den nic jiného, než shání někoho na házení balónů :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A couvat umí.

fenka berňáka,5let. je dost velkej stresař takže ve chvíli kdy si ji postavim těsně vedle zdi s povelem k noze a jemnym tahem za obojek ji za opakování povelu couvej „nutim“ couvat tak stahne ocas, rozklepe se nebo se začne děsně zmítat div mi nevylomí ruku. a to aportování jsme už fakt vzdala, když vidí aportovat jinýho psa tak za ablonkem utika s níma le to ej všechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
12.9.12 14:41
@spiky01 píše:
fenka berňáka,5let. je dost velkej stresař takže ve chvíli kdy si ji postavim těsně vedle zdi s povelem k noze a jemnym tahem za obojek ji za opakování povelu couvej „nutim“ couvat tak stahne ocas, rozklepe se nebo se začne děsně zmítat div mi nevylomí ruku. a to aportování jsme už fakt vzdala, když vidí aportovat jinýho psa tak za ablonkem utika s níma le to ej všechno

Tak to zkus jinak. Vadí jí tahání za obojek? Tak to zkus bez obojku. Proč dáváš ještě další povel na to, abys ji dostala do nějaké pozice? Pomož si jinak. Jsme lidi, říkáme, že jsme na vyšší úrovni než zvířata a přesto jim neumíme říct, co po nich chceme :(
Hele, návod, jak jsem učila couvání já (ale učím na klikr, ale podle mě klik můžeš nahradit prostě pochvalou).
A) buď si 100% jistá, že motivace, kterou fence nebízíš je správná = musíte z toho OBĚ mít radost
B) odměna je pro ni lákavá (pamlsky nebo hračky, dle založení psa)
C) ty si to rozfázuj - couvání vem jako jeden velký složitý cvik a uvědom si, jak chceš, aby to vypadalo, až to budete umět…a rozděl si to do menších kroků
D) začínej vždy tím nejjednodušším
E) odměňuj i za snahu a malé pokroky a kritéria zvedej pomalu a teprve, až si budeš jistá, že pes pochopil krok, který ho učíš
F) nebuzeruj jen tím jedním cvikem, prokládej to už něčím, co fenka umí a konči cvikem, který vždy zvládá a hodně odměň, aby jste zakončili pozitivně

Takže třeba: Jdu na procházku (vyvenčit), vezmu si sebou pamlsky (a klikr). A jak tak kluci běhají, sem tam si je volám. Přiběhnou = odměna. Tak a k tomu couvání. Pes přiběhnul = odměna, je ke mně stále čelem. Udělám krok k němu (klidně zvedni výš koleno, aby musel uhnout). Jakmile se mi pohne směrem odemně (takže i náznak couvnutí) = odměna. Některému psovi to může trvat dlouho, jiný tenhle krok pochopí za chvilku. Nespěchej. Takže přivoláš, odměníš, krok proti psovi bez sahání na něj, pohyb od tebe = odměna. Můžeš to zkusit klidně i 3× za sebou jít proti němu, ale vždy vycházej stejnou nohou. Pak ji nech ať si zase běhá nebo přejdi k jinému cviku (sedni, pac…cokoliv, co už umí). Teprve, až když bude bezpečně dělat krok dozadu, když uvidí, že vykračuješ proti ní, přidej krok i druhou nohou…a zase procvičuj…a takhle postupně.
Pomohlo to? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
12.9.12 14:42
@spiky01 píše: .........ve chvíli kdy si ji postavim těsně vedle zdi s povelem k noze a jemnym tahem za obojek ji za opakování povelu couvej „nutim“ couvat ...............

tak zatím bez zdi, bez doteků a dalších povelů…jen se na ni usmívej a chval :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
12.9.12 16:16

@Kissie9 mužu zkusit až s evrátíme z dovči, on ej problém že jak se bojí tak udělkáš krok k ní a odskočí několik metrů, zkusim s hrstí piškotu v ruce :-) zítra jedem an dovču tak pak dám vědět jak sjme pokročili. a díky za ardy :-) jinak základ jako končit cvikem který umí atd dělám, neni to muj první pes ale je to první takovejle posera-spíš jsme měla hodně temperamentní psy (a jednoho agresivního-týranej utulkáč) a s tim si rady vím. ale zvedat sebevědomí a povzbuzovat psa je mnohem náročnější než ho trichu zklidnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
13.9.12 07:57
@spiky01 píše:
@Kissie9 mužu zkusit až s evrátíme z dovči, on ej problém že jak se bojí tak udělkáš krok k ní a odskočí několik metrů, zkusim s hrstí piškotu v ruce :-) zítra jedem an dovču tak pak dám vědět jak sjme pokročili. a díky za ardy :-) jinak základ jako končit cvikem který umí atd dělám, neni to muj první pes ale je to první takovejle posera-spíš jsme měla hodně temperamentní psy (a jednoho agresivního-týranej utulkáč) a s tim si rady vím. ale zvedat sebevědomí a povzbuzovat psa je mnohem náročnější než ho trichu zklidnit

Tak se zatím vybodni na couvání a azměř se na to zvedání seběvědomí. Blbněte spolu, hodně…já když učila ridgebacka, aby mi procházel mezi nohama, tak to bylo taky na dlouho a bylo to po 10 cm…ale dneska mi mastí slalom mezi nohama v pohodě…šlo o to, že se bál kontaktu, teď natěšeně čeká, co bude dál. Hodně mazlit, hodně srandy, málo povelů a buzerace :)
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3540
13.9.12 08:19

Ahoj můžu se mezi vás taky vmísit? Mám 5ti měsíčního bernáška pravidelně každý den chodíme na procházku buď na pole nebo do lesa. Na zahradě přivolání zvládá bezvadně, v lese taky. příběhne dám pamlsek, chválím, mazlím problém je když jsme ve volném prostoru třeba na té louce. Pustím ho jdu, on si lítá přivolám, přiběhne dostane pamlsek a jde se dál, pokaždé to ale udělá asi tři krát a pak konec. Odběhne, zavolám tak se otočí sedne si a fertig. A teď mám dvě možnosti buď se otočím a jdu jinam a on přiletí nebo jdu směrem k němu a to buď sedí a čeká nebo jde pryč. Mám z něj radost baví ho něco dělat, chodit, běhat ale občas má takové jakoby pubertální skraty. A teď otázka takže postupuju správně? když neposlechne jak se mám zachovat? já ho odchytnu a jde na vodítko, bezeslova.. podle mě 5ti měsíční má ještě „nárok“ občas zblbnout nebo..? já bych nerada aby se z toho stal zvyk @Kissie9

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
13.9.12 09:28

@Kissie9 no ym necvičíme an žádný soutěže a tak, je to prostě mazel ale když jezdím vlakem tak by se občas to couvání hodilo :-D on je problém dost i v čase, se dvěma amlýma dětma ho moc není a když procvičujem něco an zahradě tak se tam holyk pletou a cess se nemuže soustředit. včera jsme jen tak zkusila tvoji radu ohledně couvání, jak udělkám krok tak uzskočí, aler pokud držim v ruce piškot tak že ona ej do něj zakousnutá a současně ji drbu an boku tak se nechá pulkrok „odtlačit“ tak s tim zkusim něco udělat až se vrátíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
13.9.12 10:23
@spiky01
Kdyžtak mi hoď na sebe mail do SZ, ať to vezmeme konkrétně fakt krok po kroku. Nevím, jestli by to ostatní zajímalo.
Pokud jde o vlak a potřebu z tohodle pramenící, napadlo mě ještě něco jiného než klasické couvání, na co mě náhodou přivedl jeden z mých hafanů. Možná by to pro tebe byla alternativa.
Ale ani jedno ani druhé není o tom, že to pes bude umět za 14 dnů. Počítej minimálně s měsícem při každodenním procivčování (a to procvičování míním třeba 2× denně 2 minuty nebo 2× denně max 10 minut i s ostatními věcmi). Lepší tahle frekvence než 1× týdně 30 minut :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
13.9.12 10:32
@evick2 píše:
Ahoj můžu se mezi vás taky vmísit? Mám 5ti měsíčního bernáška pravidelně každý den chodíme na procházku buď na pole nebo do lesa. Na zahradě přivolání zvládá bezvadně, v lese taky. příběhne dám pamlsek, chválím, mazlím problém je když jsme ve volném prostoru třeba na té louce. Pustím ho jdu, on si lítá přivolám, přiběhne dostane pamlsek a jde se dál, pokaždé to ale udělá asi tři krát a pak konec. Odběhne, zavolám tak se otočí sedne si a fertig. A teď mám dvě možnosti buď se otočím a jdu jinam a on přiletí nebo jdu směrem k němu a to buď sedí a čeká nebo jde pryč. Mám z něj radost baví ho něco dělat, chodit, běhat ale občas má takové jakoby pubertální skraty. A teď otázka takže postupuju správně? když neposlechne jak se mám zachovat? já ho odchytnu a jde na vodítko, bezeslova.. podle mě 5ti měsíční má ještě „nárok“ občas zblbnout nebo..? já bych nerada aby se z toho stal zvyk @Kissie9

Evčo, jestli chceš, taky písni SZ.
Je fajn, že štěndo netrestáš. Za co bys ho chtěla potrestat? Za to že k němu dojdeš? To nejde. Pesan evidentně nemá ten povel zvládnutý = nemůžu ho trestat za něco, co jsem ho nenaučila :think:
Potřebovala bych malinko víc info, abych mohla popřemýšlet o nejvhodnějším postupu. Momentálně mě napadají otázky:

1. jak dlouho trvá tvoje procházka na problémové louce
  2. kolikrát za procházku ho přivoláváš
  3. děje se ještě něco jiného kromě pamlsku a pomazlení po přiběhnutí psa
  4. je na té louce ještě jiný pes/člověk, který by ho mohl rozptylovat
  5. zkusila jsi nějaké prvky jak mít psa pod kontrolou i dál od tebe?
  6. používáš stále stejný „povel“, stejnou intonaci…(upřímně, ze mě si přítel dělal srandu, že na svého 3letého psa nadšeně volám „Štěně! Štěňátko moje!“…přestal ve chvíli, kdy ho tak odvolal sám z krizovky a zjistil, že nadšení v hlase, hra a pozitivita na ty psy funguje…pak jsme to aplikovali na „jeho“ ridgebacka a konečně, po půl roce snažení k nám přibíhá!!! nadšeně)
  7. prokládáš procházky i jinými povely, činnostmi, aktivitami, kdy na tebe musí dávat pesan pozor

To asi tak jen na začátek…a to sednutí…to by se taky dalo využít. Popřemýšlím o tom :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
19.4.13 13:02

Holky mohla bych se vás zeptat jak jste to zvládli kyž jste měli štěnátko malinké (3 měsíce) chodil za váma taky každý jak je krásný a že si ho chce pohladit a nebo se ani nezeptal a hned začal drbat a mazlit mě už to popravdě začíná lézt krkem protože za námi odmíta chodit a chce za každým jiným a taky když je i ten člověk pejskař tak ji vůbec nezajímá ten pas ona se zajímá o ty lidi okolo jak ji každý drbe. Nechci aby mi z ní vyrost pejsek který půjde se všema i když vím že u labradoru je to težké :) myslíte že dělám dobře když těm lidem říkám at mi na ni nesahal že chci aby poslechla obvzlášt když ji volám k sobé a oni si ji vemou a drbkají ji když siji někdo nevšímá tak aji trochu poslechne. co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
875
19.4.13 13:22
@brouček123 píše:
Holky mohla bych se vás zeptat jak jste to zvládli kyž jste měli štěnátko malinké (3 měsíce) chodil za váma taky každý jak je krásný a že si ho chce pohladit a nebo se ani nezeptal a hned začal drbat a mazlit mě už to popravdě začíná lézt krkem protože za námi odmíta chodit a chce za každým jiným a taky když je i ten člověk pejskař tak ji vůbec nezajímá ten pas ona se zajímá o ty lidi okolo jak ji každý drbe. Nechci aby mi z ní vyrost pejsek který půjde se všema i když vím že u labradoru je to težké :) myslíte že dělám dobře když těm lidem říkám at mi na ni nesahal že chci aby poslechla obvzlášt když ji volám k sobé a oni si ji vemou a drbkají ji když siji někdo nevšímá tak aji trochu poslechne. co myslíte?

normálně jim to řekni, nemají co sahat na cizího psa pak dej nedej bože agresivnější pes a hned je průser. mám flat coated retriever a nemá rád děti skrz sousedovic vnuka ( :pocitac: ) a ač má náhubek venku tak jim dokážu i nadat že jim taky na jejich mazlíčky nešahám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
19.4.13 13:23
@brouček123

já mám taky pejska, sice už dospělýho, ale když byl malej, tak jsem teda razantně říkala, ať ho nemuchlají, že chci, aby poslouchal… je to tvůj pes a je potřeba, aby poslouchal tebe
:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
19.4.13 13:37

Já jim to říkam ale oni nereagují někteří to ani neslyší mají sluchátka a někteří mi pak říkaj že ten pejsek je ještě malinkej na to aby poslouchal a co po něm chci že je to ještě mimino :evil: Nějaká paní byla dokonce tak drzá že si ji chtěla fotit na mobil a to jsme zakázali a ona po nás začala hystericky ječet a nadávat nám sprostě a nebo jsem stála s mojí mámou venku povídali jsme si když jsem čekala na tramvaj a Keisinku jsem držela v náručí to je asi 3týdny zpět a ony přišla a začala ji hladit já nevím jestli dělám něco špatně nebo jestli působím jako tyran ale když psovi říkám nesmíš tak mám někdy pocit že to spíš říkám těm lidem začím už stoho být celá otrávená a mít vůbec chuť vylíst na procházku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný