Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky
má 13 měsíční holčičku. V 7,5 měsících si sama sedla, zhruba od 10 měsíce chodí kolem nábytku. A zde je stop. Kolem nábytku ano, někdy vydrží stát sama i bez opory ale asi tak jen na max. 5 vteřin. Nejraději leze a to jako tryskomyš. Přes den občas ji vezmu za ručičky a chodíme po bytě nebo po venku, kopeme do balónku. Mám a jak často s ní chodit za ručičky? Když se jí prostě chodit nechce nebo je unavená, tak si klekne a chce lozit.
Ivulka
Ivulko já bych jí nechala, ona se sama rozchodí, až na to bude připravená. Zbytečně by to mohlo nadělat neplechu. Možná tak nějaké stabilní odrážedlo (nemyslím sedící, ale ty chodící).
Je spousta dětí, které začnou chodit později, jsou případy i kolem 16měsíců. Rozhodně se tím nenervuj a nenech se ani nikým stresovat. To, že to dítě nechodí, znamená, že na to ještě není připravené.
GaB
Ivulko,
nech malou, ať začne chodit, až na to bude sama připravená…nijak to chozením za ruce nebo přesvědčováním neuspěcháš, stejně nezačne dřív…Náš Ondra začal až v šestnácti měsících a rozhodně z toho nemá žádný handycap, naopak je fyzicky dost obratný. Třináct měsíců není nijak moc, prostě vydrž. A pokud chodíte za ruce, tak dej pozor, aby měla malá ručičky vždy před sebe a ne nahoru, a rozhodně nechoďte jen za jednu! Je to jeden z častých důvodů různých natažených vazů a vykloubených loktů…
Opravdu není kam spěchat
, ještě se za ní naběháš…
Sylva
Ahoj, určitě bych s ní za ruce nechodila. Udržení rovnováhy a správnou chůzi ji tím nenaučíš. Maximálně bych pořídila aktivní chodítko. Syn místo něj používal jídelní židličku s kolečky, hrazdičku,.. L.
Ahojky,
souhlasím s holkama - u každého dítka je to individuální a rozchodí se samo, až už je na to připravené. Taky podle mě záleží, jestli se pohybujete mezi dalšími dětmi. U nás byla téměř denně o pár měsíců starší neteř a malá ji prostě napodobovala, no a v 11.ti měsících lítala jako splašená.
Petra
Ivulko, jsme na tom absolutně stejně…Vše dělala naše holčička velmi brzo, ale pak také stop stav a stále jen chodí kolem nábytku případně po dvou - ale kolínkách…
Taky si všichni mysleli, jak bude brzy chodit a ono stále nic…Bude jí za týden 13m. Za ručky ji vodím minimálně. Ziza.
ahojky
Michal bude za dva dny mít 14 měsíců a začal sám chodit asi před 14 dny.. zpočátku pár kroků , ted už víc chodí než leze. Obchází nábytek od 9 měsíců… takže si dal načas… ale chodíme na neurologii a tam nám říkali, že rodiče svým dětem ubližují, když je vodí za ručičky, prý si mám zkusit představit sebe jak mě někdo vezme za ruce a chodí se mnou… automaticky se jakokdyby zakloníš a přesuneš pupík, prostě celkově blbé na páteř.
chodítka - ty vozící ne ty do kterých dítko po:,–(íš - jsou dobrá, ale stejně ho prý nemám nechat tlačit kočárky a ven máme jít až bude aspon 1 měsíc doma chodit.....
každopádně určitě nic neurychlíš… prostě dítko se jednoho dne rozhodne a půjde samo, zatím se odhodlává… takže jak už tu bylo psáno , nech to prostě volně plynout a vyčkávaj… já si taky myslela že už se nedočkám… ještě před týdnem víc lezl než chodil, ted už leze vyjímečně.
tak ahojky
Ahoj,
moje dcera delala vse s predstihem. Nikdy jsem nic neurychlovala a myslim, ze jsme o nic neprisli. Kolem nabytku chodila od 9 mesicu, ale poustet se zacala az po 14 mesicich a vice nez dva samostatne kroky zvladla v 15 mesicich. Nijak jsem se tim neznepokojovala. Po tydnu mi uz dokonce behala. Takze i kdyz jsme byli v chuzi opozdeni, tak potom to nabralo opet rychle tempo. Navic jsem slysela, ze dlouhe obchazeni nabytku znamena, ze jeste nema proste pevne svalstvo a zbytecne by potom mohly nastat problemy treba s drzenim tela, atd.
Terik, Charlie 16m a Zoe 38tt
Ahoj.
Radiimek začal poměrně brzo stát a chodit sám kolem nábytku - 8,5 měsíce. Pak se vývoj na nějakou dobu zastavil. Následující 4 měsíce chodil pořád kolem nábytku až se v 12,5 měsících sám postavil uprostřed místnosti. Do 14 dnů už chodil celkem jistě. Myslím, že trénovat chůzi není třeba. Jen je vývoj trochu skokový.
Beruška ![]()
Ahojky,tak my jsme na tom podobně,ikdyž jsme slavili teprve roček,ale Terezka už delší dobu chodí kolem nábytku,taky pár vteřin vydrží sama stát,je ale pravda, že když jsme ji něčím zaujali,tak vydržela stát i minutu,ale jinak sama udělala jednou 4 krůčky a dvakrát po dvou a taky už od té doby nic…babička od manžela byla kdysi zdrav.sestr na dětském a říkala, že má tu zkušenost, že které děti lezou po 4 dříve než se staví (mnoho dětí totiž lezení přeskočí),tak ty později chodí,jelikož moc dobře ví, že po 4 to mají rychlejší,tak proč se snažit po dvou, že jo. Terka je toho zářným příkladem,nalákáme ji na něco,ona se jakože kolem nábytku rozejde,pak se zarazí," propočítá si to"
v okamžiku je na 4 a hezky si pro to doleze..jinak chodit s ní taky chodíme,ale když prostě nechce,tak jde okamžitě do sedu nebo zvedá nožičky a nepřinutí ji nic.teď ale před sebou začala tlačit odrážedlo (autíčko),na kterém má sice sedět,ale pokud se nenajde někdo kdo by ji vozil,(jakožto, že se do toho fakt všichni hrnem),tak se na něm rozhodně sama neodráží,přece se nebude namáhat,ale stojí za ním,drží se ho za takové držadlo,které je shodou okolností dost vysoko,tak akorát pro ni,aby byla vzpřímená a tlačí ho před sebou a chodí,tak třeba jí i to pomůže…no ale neřeším to vyčkávám sice netrpělivě,ale tak snad se brzy dočkám ![]()
ahoj ivulko, rehabilitacni sestra mi rikala ze s mym malym nemam trenovat chodit,a hlavne ne za rucicky kdyz uz tak drzet pod pazima.pry dite ktere chodi dyl jhe lepsi-nenici si tak zada.nebo tak nejak by to melo byt.nas maly obchazi nabytek asi od 7 MESICU.ted uz mu bude 10 a je stale jen u toho.neni kam spechat.
Ahoj, tak náš Pepi patří k dětem, které dlouho stojí a obchází nábytek ale chodit se mu zatím nechce
Poprvé se postavil v 7,5 měsíci a od té doby nic. Když se zapomene a potřebuje na něco obě ruce tak krásně stojí sám, ale jak to zjistí, hned si radějš sedne
Přednedávnem měl svátek, poručila jsem si u našich aktivní chodítko s tím, že to pro něj bude akorát načasované a ono ouha, chodítko tlačí hrozně rád, ale chodit sám nebude a nebude… a já se tak těším na první botičky
Je vidět, že ho to zatím ani nenapadne, takže to nechám osudu…
věrka
souhlas souhlas souhlas. johanka začala pozdě lézt,pozdě se postavila a pozdě i začala chodit… záleží ale jak se to vezme a s jakým standardem do srovnáváš. každé mimčo má svůj rytmus a chodit začne každý človíček až je na to připravený (my začali ve 14měsících). není kam spěchat, naopak mám pocit že si je jistější a ani moc nepadá (a to musim zaťukat
hodně zdaru J.
Zdravím,
já bych byla v těžkém klidu - Dáda začal chodit až v 19. měsících (dříve neviděl důvod, když se všude dostal pomocí lezení
). Je naprosto zdravý, jen je na sebe opatrný (což mi, upřímně řečeno, velmi vyhovuje
). Zato pusa mu jede od ráda do večera už hóóóódně dlouho
. Zkrátka každé dítě je jiné a je-li jinak zdravé, vůbec bych to neřešila.