Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Ivulko,
celkem chápu proč se ptáš
. Měli jsme to doma trochu podobné. Alešek si sám sedl v necelých 6m, v 7m už stál u nábytku, v 8m chodil kolem něj a stál sám bez držení a v 9,5m přišly první samostatné kroky. Pak ale stop stav a pořádně se rozchodil až v 11,5m spíš ale až teď o narozeninách.
Chodil s hracím stolkem nebo odrážedlem, se židlema, ale aby chodil sám, tak pro něj bylo rychlejší a pohodlnější lézt.
V těch 11,5m začal chodit víc než lézt a teď se fakt o víkend rozběhal a pomohl mu k tomu MÍČ!!!! Nafukovací míč, dostal ho od nás k narozeninám, protože má míče děsně rád. Vždycky si ho vezme do ruky a už šupajdí pryč. Od narozenin už vlastně ani neleze, jen když někde zakopne, ale krásně už zvládá i prahy a další překážky. Lítá už i venku, ale ta 100% jistota ještě přijde.
Chození za ruce nepomáhalo ani u nás. Ale my to ani moc nedělali, protože vím, že to není dobré a navíc mě z toho bolela záda
.
Můžeš teda zkusit ten nafukovací míč, třeba to pomůže i u vás ![]()
No a jinak si říkej, že ze zdravotního hlediska, je pro malou lepší, že ještě víc leze, já se tím uklidňovala taky (když jsem viděla,jak děti kolem nás, co začali první kroky dělat později už chodí víc než Alíš) ![]()
Zuzka