Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PAN66 píše:
Je to dite, kope kolem sebe, nema z toho jeste rozum..ze to beres osobne..a vubec i tady v diskuzi se tom dost ohanis, davas ji zo nejak najevo, ze ty jsi nemocna a ze pro ni delas to a to a ze si toho nevazi?
ale je jí už 12let a nemyslím, že by nebyla schopna pochopit důsledky svého jednání. To jí má zakladatelka říct, ok, do školy nemusíš? nejen že by se ona sama vystavila trestnímu stíhání, ale holčině to může zničit zbytek života, ono, mít nedokončenou základku není na pracovním trhu zrovna terno…
@Keyllah píše:
ale je jí už 12let a nemyslím, že by nebyla schopna pochopit důsledky svého jednání. To jí má zakladatelka říct, ok, do školy nemusíš? nejen že by se ona sama vystavila trestnímu stíhání, ale holčině to může zničit zbytek života, ono, mít nedokončenou základku není na pracovním trhu zrovna terno…
To je jasny, ale nevidim nikde, ze by se snazila nejak pochopit co za tim je, kor kdyz uz vi, ze jednou sikanovana byla..nasilim ji oblect a dotahnout do skoly neni reseni..na psychiloga skolniho ceka dlouho, zkusila se obratit i jinam? Vsimla si, kdy to zacalo?
@Keyllah jo, mluvila jsem s několika odborníky, kteří potvrzuji, že prostě covid na určitou skupinu dětí včetně věku to mohlo mít obrovský vliv. Ona celkove i ta doba může být pro ty pubertaky na prd.
@PAN66 Bohužel to vidím tak, že mi přerůstá přes hlavu ![]()
Tak se budu modlit aby se co nejdřív našla příčina a kéž bych ji mohla nějak pomoci.
To si nemyslím, že hledám jen kam bych ji zavřela. Já mám jen jedno dítě a s něčím takovým jsem se nikdy předtím nesetkala a nevím si rady.
Jen jednou jedinkrát a to byla šikana.
Bylo to kvůli jejím názorům, že si stála za svým něco řekla jedny holce a ta byla o hlavu vyšší a o půlku těžší..Po zjištění jsem to hned řešila. Holka se jí omluvila a od té doby spolu kamarádí.
Ale je to jen její kamarádka ve škole. Ven spolu nechodí a tak to má s každým.
@Anonymní píše:
@Magda124
Menstruaci má už rok.
Víte ona mi dává zabrat celkově dost ve všem možném.
Vůbec mě nešetří a já jsem už bouchla jako kamna a když si přijde dost velká na to mi kolikrát říct tak hnusné věci, tak jsem s ní dnes taky nemluvila jak s malým dítětem, ale narovinu.
Jsi na ni měkká a ona to ví a proto to dělá, ví že s ní nehneš.
@Anonymní píše:
@PAN66 Bohužel to vidím tak, že mi přerůstá přes hlavu
Tak se budu modlit aby se co nejdřív našla příčina a kéž bych ji mohla nějak pomoci.
To si nemyslím, že hledám jen kam bych ji zavřela. Já mám jen jedno dítě a s něčím takovým jsem se nikdy předtím nesetkala a nevím si rady.
Bylo to kvůli jejím názorům, že si stála za svým něco řekla jedny holce a ta byla o hlavu vyšší a o půlku těžší..Po zjištění jsem to hned řešila. Holka se jí omluvila a od té doby spolu kamarádí.
No kazdopadne je to tezka situace, chapu, kor kdyz jsi na ni sama..jeji otec nefunguje?
@Anonymní píše:
A prarodiče, tetu, nebo jiné příbuzné nemá? Že by občas byla někde jinde, než jen doma? Jestli má jen tu jednu kamarádku, a ještě navíc ve škole, kam nechce chodit, tak jí ta samota taky asi leze na mozek. Vy dvě spolu něco podnikáte? Tak si s ní zkus udělat třeba holčičí večer, udělejte si masku, umyjte si vlasy, nalakujte nehty, pustte si k tomu nějakou komedii. V klidu si popovídejte. Možná budeš překvapená, co všechno má na srdci a chtěla by to dostat ven.
@PAN66 píše:
To je jasny, ale nevidim nikde, ze by se snazila nejak pochopit co za tim je, kor kdyz uz vi, ze jednou sikanovana byla..nasilim ji oblect a dotahnout do skoly neni reseni..na psychiloga skolniho ceka dlouho, zkusila se obratit i jinam? Vsimla si, kdy to zacalo?
ale i to zoufalí rodiče zkouší a musí zkusit, jinak by jim šlapala na krk sociálka s policií. Ona to opravdu nemůže nechat jen tak být a čekat až se někde u psychologa uvolní místo, nebo až to ten psycholog vyřeší. Já bych jí zkusila nabídnout změnu školy, podle mě, pokud by o tom uvažovala, je problém ve škole, pokud ne, tak to šikanou být nemusí a opravdu může jen zakladatelce přerůstat přes hlavu…
@kocourGarfield píše:
@Keyllah jo, mluvila jsem s několika odborníky, kteří potvrzuji, že prostě covid na určitou skupinu dětí včetně věku to mohlo mít obrovský vliv. Ona celkove i ta doba může být pro ty pubertaky na prd.
jako kombinace puberťák + covid+ neúplná či ne zcela fungující rodina a pohroma je na světě…
@Anonymní píše:
A té třídní učitelky jsi se ptala, jestli si něčeho nevšimla, co by se mohlo dít teď?
@Anna766 Učitel mi řekl: Ono se to těžko pozná, když je teď na druhém stupni, že se chodí na každou hodinu jinam a učitel tam s nima ve třídě není. Mimochodem šikana na prvním stupni byla učitelka ve třídě i o přestávkách a taky si ničeho nevšimla…
Řešila jsem podobnou situaci, dcera 12 let, introvert, sportovec. Prvotním důvodem byla opravdu šikana v 6 třídě, ne cílená jen na ní. Ale mezi dětmi ve třídě, kde se to zvrhlo až ve fyzický útok a skončilo to u PČR, na OSPOD a v psychologické terapii celé třídy. Agresoři odešli, takže by se zdálo, že bude už klid.
Jenže uzdravení trvá.
Dcera docházela celý rok k psycholožce.
V 7 třídě nastalo to co u vás. Nebyl týden abychom neřešili, že je jí špatně. Když do školy odešla, za hodinu nám volali, že je jí zle.
Dcera mi řekla, že neví proč. Ve třídě je relativně klid. Ale necítila se dobře, hodně plakala. Že je vlastně všechno jedno, že nikdo nebere vážně jak se cítí, a je jedno i když tu nebude. Ale chtěla pomoc. Já pro ni byla v tu dobu jediná opora, chtěla v těchto stavech být jen se mnou. Její kamarádky odešly na gymnázia a cítila se sama.
No zkrátím to, zalarmovala jsem v srpnu úplně všechny, dětskou doktorku, psychologa, krizové centrum a přes dětskou doktorku žádanku na psychiatrii do krizového centra FN Brno-Bohunice. Třídní, její trenéry a speciální pedagožku ve škole. Taky byly pochyby v širší rodině, že to dělá, že se jí do školy nechce a aby na sebe upozornila. Že by se měla zocelovat a ne ji ustupovat.
Diagnostikované má z FN panické ataky a depresi. Dostala antidepresiva a dochází na terapie do krizového centra.
Už je to dva měsíce a pomáhá to, cítí se lépe, do školy teď chodí, ale je to dlouhá cesta.
Dohodly jsme se, že když bude ráno vědět, že to nezvládne, rozhodne se že buď nepůjde nebo půjde později, třeba o hodinu. Třídní vyšla vstříc se zajištěním všeho k výuce i s ostatními učiteli. Trenéři nabídli pomoc v podobě komunikace, prostě se jí ptají jak se cítí a pokud ne dobře nechají ji, ať si nastaví svůj rytmus.
Mluvila jsem s rodiči spolužáků, všichni se známe. Problém byl i to, že když dostala ataku, tak všichni řešili, že už zase brečí a snažili se jí pomoci tím, že to zlehčovali. A ikdyž to mysleli dobře, nepomáhalo to.
Nejsme ojedinělí, těch dětí s psychickými problémy je teď hodně. Na CNN Prima News na téma zdraví jede seriál s názvem Generace deprese. Díly vycházejí postupně. Doporučuji, je tam řečeno hodně.
@Anonymní píše:
@Anna766 Učitel mi řekl: Ono se to těžko pozná, když je teď na druhém stupni, že se chodí na každou hodinu jinam a učitel tam s nima ve třídě není. Mimochodem šikana na prvním stupni byla učitelka ve třídě i o přestávkách a taky si ničeho nevšimla…
A jaka byla predtim, kdy to zacalo? Nestalo se neco v te dobe? Byly s ni nejake podobne problemy jiz driv? Prece to neni samoseblu, ze takhle prestane chtit chodit do skoly jako uplne..
@Anna766 píše:
Jsi na ni měkká a ona to ví a proto to dělá, ví že s ní nehneš.
prosím!???
Aničko, tos mne tedy poprvé asi na e-pipi Šokla! asi nějaké pozůstatky komančské výchovy?
ona zakladatelka na ni právě vůbec není měkká, naopak je jako matka zřejmě dost neemaptická a moc to s ní neumí,
puberta je šílená, taky si to vyžírám střídavě a je to soda obrovská, jako i sprostá slova a stěhování jedné k ex a takový jako hroty mezi holkama..
takže já vůbec nesoudím a nemám jednotné recepty, žádný pedagog ani rodič je nemá mít.. neexistuje totiž jednotné univerzální spásné řešení!
té „slabší“ dcerce třeba změna školy v 6.třídě nalila krev do žil, z dvojek má samé jedničky dosud a je tam šťastná, má spoustu koníčků, fotbal, zdravoťák, devět let zuška zpěv, je konečně oblíbená, zbavila se holt těžkého soupeře v podobě silnějšího dvojčete..
taky jsem to dlouho řešila, mluvila, i brečela, nepopírám, částečně s jednou i druhou, protože obě miluji a oběma chci pomoct…
na rok se to dalo a teď se zas ta „slabší“ nebaví s tou druhou, prostě jí to nemůže zapomenout…
a ta „silnější“ jí furt píše a volá a ta druhá jí to típe.. no puberta je peklo, kéž je to pryč…
dělat mediátora je strašně těžké…
tyhle věci prostě nemají jednotné řešení…
A ne každá škola umí řešit šikanu.
Edit mě šikanovali dceru, protože se nelíbila spolužákovi.
Důvod vlastně vůbec nevíme. Škola to začala řešit až ve chvíli kdy ji vzal zubama o podlahu ( ve škole).
Příspěvek upraven 28.11.23 v 11:51