Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ncc1701 jedne zname dite se bije uz od roka. Treba se bouchne do hlavy a chce pochovat, ona rekne, ze to nic nebylo a on jde a triskne se tam 5× tolik, aby ho teda uz pochovala. Toto prej delal v roce. Hlavou o zed bije normalne, kdyz se vzteka. Podle ni klidase mas ![]()
@Kapaz
ten výraz: schválně matko, c ted udeláš, to jsi nazvala přesně. Čeká, že NĚCO uděláš, čeká, že její chování bude mít odezvu - akce, reakce. Takže i plácnutí přes ruku je pro ní cv tu chvíli svým způsobem vítězství. Příště to zkusí znova, jestli přijde to stejné plácnutí. Stejně jako se člověk znovu opije, i když ví, že přijde kocovina
jediná učinná reakce je v tu chvíli manuálně zabránit oné činnosti. Tzn: to se nedělá, dítě odvedu, zavřu dveře na záchod. Znemožnim jí tu činnost vykonávat. Takže ona si zafixuje: ruka v záchodě = konec srandy (oproti tvojí situaci: ruka v záchodě = naseru mámu, adrenalin). Párkrát se před záchodovýma dveřma vztekne, ale když zjistí, že jí ignoruješ nechá toho. Mám 17ti měsíční dceru, nikdy jí nebiju a nikdy na ní nezvyšuju hlas (asi bych zvýšila samozřejmě, kdybych viděla, že se řítí třeba do silnice, ale to je jinej případ). To, že tě štípe, se naučila od tebe: nelíbí se mi, co děláš, ublížim ti. Moje dcera dělá jen malá (chudák na to trochu doplácí v hernách, kde chce každýho hladit a pak jednu chytne, ale od toho jsem tam já, abych agresora kdyžtak sejmula, ještě je čas, učit jí agresi, časem, až se jí bude dát víc vysvětlovat, tak samozřejmě musí vědět, že bránit se může, ale to prvotní bude mít zafixovaný - nikoho bezdůvodně nenapadat), nebije nikoho a nic, ani hračky, nemá pro bití ani žádné slovo zatím a to používá 64 slov, včera jsem to počítala
takže jednoduše, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, dítě je s trochou nadsázky nepopsaný list a je na nás, co na něj zvěčníme…
@randr Děkuju, krásně a srozumitelně napsané. Zkusím se tím řídit. Ještě jednou díky! ![]()
@randr já bych to nazvala spíš „psychologický kecy k ničemu“ Ale nic ve zlým, jestli se tím chce někdo řídit, proti gustu…
Jen by mě zajímalo, jestli máš nějakou zpětnou vazbu, kolik máš dětí a jak starých
Jinak fakt nic ve zlým ![]()
@krtek7489
Mam 17ti mesicni dceru, takze jako zakladatelka, hlavne proto jsem reagovala. Nevychovavam dceru timhle zpusobem, protoze bych byla nejaka zaryta pacifistka, odpurce telesnych trestu, kvetinova matka atd, ale proste a jednoduse proto, ze mi to funguje. Treba se to ukaze jako spatnej postup, az bude starsi, co ja vim, ale zatim jsem jedna z mala, kdo si tu nestezuje, ze ho dite stipe, mlati, ma co chvili hysterak, ze se vali po zemi a tak. Klidne svy deti mlatte, kdyz vam to prijde dobry, jsou to vase deti, mne jsou v podstate ukradeny
jen jsem tu zakladatelce napsala, co funguje mne. ![]()
@dani24687 píše:
@ncc1701 jedne zname dite se bije uz od roka. Treba se bouchne do hlavy a chce pochovat, ona rekne, ze to nic nebylo a on jde a triskne se tam 5× tolik, aby ho teda uz pochovala. Toto prej delal v roce. Hlavou o zed bije normalne, kdyz se vzteka. Podle ni klidase mas
Tak jsem si to myslela dobře, že je ještě v pohodě.
I když, dneska u našich chtěl třísknout dveřma, schválně, můj táta je stihl chytit, malej se vzteky zakousl do těch dveří, zadupal a pak se zase smál a byl v pohodě.
A tohle on dělá pořád… Akorát častěji se zakousne do mě nebo do sebe, než do dveří… ![]()
Stejný věk - mlátil se hlavou o zem, postýlku, skleněné dveře na balkón. Kouše se. Kouše i staršího, na mě to taky zkusil. Starší to nikdy nedělal. A teď to dělá taky, protože to vidí u mladšího. Bohužel radu nemám. Vysvětluju a čekám, že to přejde věkem.
22 mesicu