Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, mám problém s 18 měsíční dcerou. Když na ní zvýším hlas, že dělá něco co nemá. tak se začne bít pěstma do hlavy. Oběma rukama a dost intenzivně. Mluvím o výjimečných případech, rozhodně na ni nekřičíme za každou kravinu, ani toto bych nenazvala křičení, ale normálně většinu věcí vyřešíme domluvou, vysvětlováním stokrát dokola, atd, ale občas mi prostě ujedou nervy nebo ji potřebu rychle zastavit v nějaké činnosti a to pak huknu a ona takhle reaguje. Nevím co s tím, chytnu jí ruce a vysvětluju jí, že to nemá dělat, a že se dělá jen malá, tak se pohladí, což teda nevím, ve spojitosti s tím, že pár vteřin před touto epizodkou dělala něco, co neměla, jestli to není trochu kontraproduktivní.
Jinak dělá to asi poslední měsíc, max dva, do hlavy jsme jí nikdy nikdo neuhodil, po plíně nebo po ruce dostává taky výjimečně a jen, když dělá opravdu naschvály a čeká na reakci. (takový ten vyzývavý pohled, ruka po loket v záchodě s úsměvem ve stylu „schválně matko, co uděláš“ a člověk tisíckrát řekne fuj, nedělej to, vytáhni tu ruku, pojď sem se umýt a stejně nic z toho) Stýkáme se s ostatníma maminkama se stejně starýma dětma a nikdo toto neřeší a to bych řekla, že jsou možná přísnější, tak mě zajímá, jestli se tady najde někdo, kdo má zkušenost, Třeba dělám něco špatně nebo je to jen období. Ani nevím, jestli sama sebe opravdu trestá, že já se zlobím nebo jestli je to forma vzteku, že jí něco nechci dovolit.
Posledních pár dní začala být agresivní i vůči mně, když se nechce jít např dobrovolně přebalit, já ji chytnu do náruče (bez výčitek nebo zlobení se, jen se s ní prostě nechci 10 minut dohadovat) a nesu ji na přebalovák, tak mě štípne do tváře, ale fakt fest. I se zlým výrazem, normálně je nas*raná, takže rozhodně to není miminkovský omyl, že ještě nemá cit v rukách. Nevím, kde k tomu přišla, doma se taky nehádáme a rozhodně se nebijeme, ![]()
Nas parkrat dostal po ruce, kdyz bouchl jine dite. Snaha ho to odnaucit dopadla tak, ze bouchl jine dite a dal si po ruce a odesel.
Mám doma to samé, postupně to ustupovalo a teď ve 3,5 letech už se bije jenom do ruky, dokud ho to nebolí.
Přišlo mi, že v tu chvíli nezvládl ty emoce, a tak to řešil takhle.
Bála jsem se, kdy začne hlavou mlátit o zeď, o zem, to bych pak řešila u odborníka.
Agresivní vůči mě býval taky hodně a taky se to zlepšilo, domlouváním, domlouváním. Občas to pokazil otec, co mu to oplatil, no
Takže domlouvání trvalo možná 2× tak dlouho, než mohlo.
@dani24687 píše:
Nas parkrat dostal po ruce, kdyz bouchl jine dite. Snaha ho to odnaucit dopadla tak, ze bouchl jine dite a dal si po ruce a odesel.
@dani24687 píše:
tak to je usmevny
![]()
@dani24687 píše:
![]()
Promiň, ale přišlo mi to opravdu vtipné. Hlavně to, jak jsou ty děti v některých věcech „vynalézavé“ nebo jak to nazvat. ![]()
Zakladatelko radu bohužel nemám, ale asi to nebude zase tak vyjímečné, už jsem to častokrát slyšela, jak dítě ubližuje samo sobě. ![]()
@Kapaz Prostě máš doma vzteklouna. Naše to dělá taky a ještě taky bije hlavou o zem, když jí něco zakážeme, háže židlí, jídlem, zrovna v pátek přišla do kuchyně a praštila o zem borůvkovým jogurtem, asi měla chuť na jahodový, nevím
Nevěřila bych tomu, že budu mít jednou takového vzteknouna, co bude bušit těma pěstma a takhle si všechno vynucovat. Řeším to tak, že si jí nevšímám. Když se to týká házení nábytkem, nebo jídlem, dostane přes zadek nebo ruku. Uvidíme, jestli se to bude stupňovat, nebo naopak ustupovat. Teď jí je 17 měsíců. Nijak bych to ale nehrotila, jinak je to zlatíčko ![]()
Ten můj zmeťourek, zas když ví, že dělá nějakou lumpárnu, tak se praští přes zadek, oznámí mi, že si dal už na zadek a jde v dané činnosti pokračovat
![]()
a když mu něco zakážu dostane amok ale že by praštil sebe? to ne, jde si vybít zlost na psech, což já úplně šílím, řvu tady
a nevím jak ho to odnaučit…
asi je to období, jen bych jí chytla ruce a počkala až to přejde, malej takhle občas ve vzteku mlátil hlavou do země, tak jsemmu tam dala vždycky polštář nebo nějaký hadr aby si neublížil a nechala ho
…tak po půl roce ho to přešlo ![]()
@dani24687 píše:
To je jak náš špunt - dělá, co nemá, řeknu nech toho, nebo bude lepanec na zadeček, on si dá na zadek sám a jde pryč
. I s plácnutím po ručce to dělá.
Kluk to občas dělá taky, když ho zrovna rychle nenapadá do čeho by praštil tak se plácá rukama po hlavě… Ale nepřipadá mi, že by do toho dával extra sílu, asi si nechce udělat bebí
Jinak když mu něco zakážu tak se buď hodí na zem a kope nožičkama nebo si jde praštit do zdi nebo do nábytku, mně to vždy připadá hrozně vtipné tak se musím přemáhat abych se mu nesmála
Naštěstí ho to vždy tak po deseti vteřinách přejde a s úsměvem jakoby nic se žene ke mně dělat malá.
Řekla bych, že je to vztek. Mladší si na slovo NE lehne na břicho a buší pěstma do podlahy, zkusila to už i hlavou, ale to jí bolelo. Já s tím nedělám nic, maximálně odnesu na koberec, když to předvádí na dlažbě. Jen se děsím, opravdu děsím, co bude až na ní přijde ten pravý vzdor.
Mám to podobné, nemlátí se teda, ale kouše se.
A to po něm nic moc nechci, naštve ho třeba to, že mu odmítnu podat třeba louh na odpad nebo chci, aby se šel vykoupat.
Myslela jsem si přesto, že mám doma kliďase, ale jak to tu tak čtu, bude to asi pěknej nervák oproti jiným dětem. ![]()
@catherine100 píše:
Ten můj zmeťourek, zas když ví, že dělá nějakou lumpárnu, tak se praští přes zadek, oznámí mi, že si dal už na zadek a jde v dané činnosti pokračovat![]()