Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni, zajímalo by mě, jestli někdo máte zkušenost se třetím těhotenstvím. Mám nového přítele. Já sama mám dvě holčiny a přítel by chtěl také své dítě, tak se pokoušíme. Vím že porodné se mě už netýká, že to již dávají jen na první dítě, ale zajímalo by mě jestli je něco jinak co se týká rodičáku atd…Trochu se bojím jelikož jsem šla ze školy na mateřskou a hned pak na druhou mateřskou a tak nebudu mít mateřskou od zaměstnavatele jelikož pracuji na DPP.Tu díž mě bude vyplácet pracák. A co dál? Je něco jinak u třetího dítěte?
No pracák tě vyplácet nebude - na mateřskou nárok nemáš, tudíž až po porodu dostaneš rodičák ve výši 220tis. na 4 roky, pokud půjde volit přes partnera, tak si budeš moci zvolit délku rodičáku.
@ynax píše:
No pracák tě vyplácet nebude - na mateřskou nárok nemáš, tudíž až po porodu dostaneš rodičák ve výši 220tis. na 4 roky, pokud půjde volit přes partnera, tak si budeš moci zvolit délku rodičáku.
to je stará informace…
Mateřskou nedostaneš, to souhlasí.
Půjdeš rovnou na rodičák, to souhlasí.
Ale za jak dlouho vyčerpáš 220tis je čistě na tobě a kamuflovat na tatínka už se nemusí nic…Nebo se pletu?
@Lacenka píše:
to je stará informace…
Mateřskou nedostaneš, to souhlasí.
Půjdeš rovnou na rodičák, to souhlasí.
Ale za jak dlouho vyčerpáš 220tis je čistě na tobě a kamuflovat na tatínka už se nemusí nic…Nebo se pletu?
Kamuflovat se nemusí, ale tatínek musí doložit příjem, podle kterého je závislé (podle jeho výše), jakou výši rodičáku si může maminka zvolit, pokud sama na volbu nemá nárok
@Lacenka ale myslím, že otec musí pracovat, aby nemusela mít ten 4letej, ne?
@Lacenka tak to doplním - pokud matka nemá nárok na MD, může se hned při žádání o RD nechat vyplnit papír u otce v práci a pokud by on splňoval nárok na MD (tzn. musí mít odpracováno 270dní a být v pracovním poměru), tak stačí už jen tento papír a hned se může požádat o délku rodičáku, kterou si matka určí sama - prostě si určí jak dlouho bude dostávat rodičovský příspěvěk - rozpočítá si těch 220tis. S tím, že kdyby měl otec dostatečně vysoký příjem (teď fakt netuším tu částku), tak může dostávat měsíčně max. 11.500,–Kč.
Nevíte náhodou jak je to s vyčerpáním dovolené? Musím napřed vyčerpat řádnou dovolenou a až pak zažádat o rodičák, nebo to lze současně?
@Petrra já mám pocit, že dovolenou si můžeš nechat proplatit.
@Petrra píše:
Nevíte náhodou jak je to s vyčerpáním dovolené? Musím napřed vyčerpat řádnou dovolenou a až pak zažádat o rodičák, nebo to lze současně?
Může to jít současně, řádná dovolená a rodičák, akorát musiš o tu dovolenou se zaměstnání stihnout zažádat před ukončením MD, aby ti přímo na tu MD navazovala.
A měsíční příjem má docela hodně na poměry životního minima docela nadstandartní.
@horkam pokud je OSVČ, tak prvotní je, aby měl jakoby nárok na MD - to zjistíš snadno - pokud si platí nemocenské - které je u OSVČ dobrovolné - tudíž by se k němu musel přihlásit a platit ho určitý počet dní - a to bych kecala kolik to je - to si zjisti jinde, tak bys volbu mohla provést přes něj. Pokud si nemocenské neplatí - máte smůlu i kdyby měl kdovíjak vysoké příjmy a dostala bys 4letou.
Musi platit minimalne tech 270 dnu pred porodem. Taky jsme to tak meli ![]()
Martin si plati zdravku i social uz od zacatku podnikani.To uz je skoro 20let.