Trhání vlasů a vztekání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.12.21 13:44

Trhání vlasů

Zdravím.
Tříletá dcera chodí měsíc do školky. Během toho si dvakrát vyškubla trochu vlasů. Jednoduše učitelka po ní něco chtěla ať udělá, začala se vztekat, že nechce to ji nepomohlo tak si vyškubla vlasy. Chce to čas u ní? Někdo podobnou zkušenost? Doma tohle nikdy neudělala.
Ze začátku se schválně před učitelkou pocuravala aby nemusela například uklidit. Byla naucena, že se nemá bavit s cizima lidma a najednou po ní cízi člověk něco chce. Navíc se tam ty učitelky co chvíli střídají během nemoci.
Učitelka říká, že tohle je sebepoškozování, že ji mám najít odbornou pomoc… Já si zas myslím, že zkouší jestli ji něco projde aby nemusela nic dělat. :nevim:
Protože u mě ví, že jen trošku zabreci a já ji vždycky ustoupim.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35531
4.12.21 13:50

No chyba je nejspíš u tebe protože ji ustupujes, tak to zkouší i na ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.12.21 13:52

Hele - především se zbav představy že to dělá schválě a že to může ovlivnit a rozhodnout se to nedělat.

To tříleté dítě prostě neumí.

Tvoje dcera má evidetntně silný temperament a když ji zaplaví nějaká emoce, tak se v ní utopí. V tom okamžiku má prostě vypnuté to co může nebo nemůže ovlivnit a je na dospělých, aby ji postupně učili emoce zvládat konstruktivněji a především předcházeli situacím, aby se v emocích utopila.

Možná by to chtělo ještě ji pár měsíců nechat doma, aby o fous dozrála - je to u vás možné?

Docela fajn přístup mí třeba montessori - mrkni sem

https://obchod.portal.cz/…etske-emoce/

A přímo na povídání z dcerou je fajn třeba tohle

https://obchod.portal.cz/…a-o-emocich/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
4.12.21 13:58

A proč ji rozmazluješ, že ve všem ustoupíš? Nemá hranice. Místo vysvětlování, že po sobě si bude uklízet. Tak ji ustoupíš, aby se chovala, jak se chová. Jestli nepřestaneš, tak přeroste tobě přes hlavu. Bude mít v hlavě větší zmatek. Pak bude každá uč. zlá, protože si dovolí tu hrůzu, že po holce něco bude chtít. Přitom se holku pouze snaží naučit, že si po sobě uklidí. Když doma jí to mamka nenaučila. Neuč ji, že se kolem princezny tancuje, jak píská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.21 14:06

@Ou
Ona takhle učitelka ji chválí, že je šikovná ve všem, funguje už hezky, uklízí normálně když se ji řekne. Ale je chvilku předtím než se má jít spát, ona je už unavená, protivná a učitelka ji něco řekla a udělala tohle když nepomohlo brečet.
Jsem na ni sama a musím chodit do práce a z něčeho platit nájem, takže si ji doma fakt nechat nemůžu.

• Citovat
  • Upravit
37124
4.12.21 14:08

To sis udělala sama, rozmazlilas ji. Schválně vyzkoušej jednou neustoupit, když jen trochu zabreci, bude ti dělat scénu i doma. Učitelka ji holt nebude ustupovat, ty si ji musíš srovnat doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.12.21 15:05
@Anonymní píše:
@Ou
Ona takhle učitelka ji chválí, že je šikovná ve všem, funguje už hezky, uklízí normálně když se ji řekne. Ale je chvilku předtím než se má jít spát, ona je už unavená, protivná a učitelka ji něco řekla a udělala tohle když nepomohlo brečet.
Jsem na ni sama a musím chodit do práce a z něčeho platit nájem, takže si ji doma fakt nechat nemůžu.

jasně no - takže domluvit se s učitelkou a společně najít cestu, jak dceru naučit zacházet se svým termperamentem… Jako i kdyby si byla anna freudová nakřížená s marií montessori, primárně potřebuje najít cestu jak s ní pracovat ta učitelka, protože cokoliv si vysvětlíte a natrénujete o víkendu či odpoledne, tak ráno a v emoci není něco, co by v tříleté hlavě zůstalo. Doputuje to tam časem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
4.12.21 15:28

Asi bych popremyslela o svém stylu výchovy.
Přijde mi teda dost na hlavu dítěte pod tři roky meldovat, že s cizími se nemá bavit (a pak tím omlouvat jeho chování ve školce).
Stejně tak doma dítěti ustupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9079
4.12.21 15:36
@Anonymní píše:
Zdravím.
Tříletá dcera chodí měsíc do školky. Během toho si dvakrát vyškubla trochu vlasů. Jednoduše učitelka po ní něco chtěla ať udělá, začala se vztekat, že nechce to ji nepomohlo tak si vyškubla vlasy. Chce to čas u ní? Někdo podobnou zkušenost? Doma tohle nikdy neudělala.
Ze začátku se schválně před učitelkou pocuravala aby nemusela například uklidit. Byla naucena, že se nemá bavit s cizima lidma a najednou po ní cízi člověk něco chce. Navíc se tam ty učitelky co chvíli střídají během nemoci.
Učitelka říká, že tohle je sebepoškozování, že ji mám najít odbornou pomoc… Já si zas myslím, že zkouší jestli ji něco projde aby nemusela nic dělat. :nevim:
Protože u mě ví, že jen trošku zabreci a já ji vždycky ustoupim.

Ahoj, trhání vlasů se neřadí pod sebepoškozování (i když někdo to tak vnímá), ale je to návyková a impulzivní porucha. Já tím třeba trpím od svých 10ti let, kdy jsem zažívala šikanu na ZŠ. Už je mi přes 30 let a nemůžu se toho pořád zbavit. Ale mám dojem, že tvoje dcera to spíš dělá, aby si vynucovala pozornost a dosáhla svého. Já to vždycky tajila, trhala jsem, i jako dítě, převážně v noci, nosila jsem pak šátky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.21 16:41

@Lollitka nedělá to pořád. Doma tohle nikdy neudělala jen dvakrát ve školce když se po ní něco chtělo když zrovna nechtěla.
Kdyby to dělala běžné doma jen tak nebo často tak bych přemýšlela nad návštěvou někde u odborníka. Ale když si chce prosadit svoje nevidím důvod aby mě ta učitelka hned hnala..

• Citovat
  • Upravit
33018
4.12.21 16:54
@Anonymní píše:
@Lollitka nedělá to pořád. Doma tohle nikdy neudělala jen dvakrát ve školce když se po ní něco chtělo když zrovna nechtěla.
Kdyby to dělala běžné doma jen tak nebo často tak bych přemýšlela nad návštěvou někde u odborníka. Ale když si chce prosadit svoje nevidím důvod aby mě ta učitelka hned hnala..

Ještě tu ucitelku sprdni, že si dovolila projevit zájem a obavu o tvoje dítě. :roll:
Ono škubání vlasů opravdu není běžný projev dětského vzdoru.
A pokud doma skaces, jak dítě piska, tak proč by se tak projevovala, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.21 16:56

@Ou jinak hlavní problém co si myslím já je ten, že co chvíli tam má jinou učitelku. Furt jsou nemocné, furt tam mají nějaké zástupy. Každý týden je tam někdo nový. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2355
4.12.21 17:14

Trichotillománie je psychiatrická impulzivní porucha, neuroza. Obdoba kousání nehtů.
Může být u dětí i dospělých.
Zkusila bych to probrat s dětskou psycholožkou. Není to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí