Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak teď zrovna ukázkově máš potřebu řešit ji tady, porovnávat a kritizovat - o co jsi lepší? Tak někteří to tak mají, pokud ty ne, pak bys takovou diskuzi nezaložila.
Nemám to stejně, tyhle věci neřeším. A ty bys taky neměla, buď ráda, že jsi šťastná a spokojená. ![]()
Ne ze strany sourozence, ale synovce a jeho manželky. Tam je to závist. Pořád mají potřebu se navážet do mého manžela, asi proto, že nedokážou zkousnout jeho úspěch a svoje vlastní prohry. Přitom se s nimi vůbec nevídáme, jen se každou chvíli z rodiny donese kde a jak nás zase pomlouvali a řešili. Někdy mám chuť zvednout telefon a vyřídit si to s nima. Pak si řeknu, že pro ně je stejně největší trest ta závist, co je tak žere
.
Trochu nadhled. Moje vztahy se švagrovou nestojí za nic, ale pouštím to z hlavy, nemá cenu to řešit.
Jak u nás. Tohle dělá moje ségra, má hroznou potřebu být ve středu pozornosti, mít všechno drahé a luxusní, aby ji ostatní záviděli a nedej bože jak si někdo pořídí něco lepšího než má ona, to je pak celá zelená závistí a hned vymýšlí, jak si sehnat něco ještě lepšího.
mě to nechává chladnou, já ji nezávidím, protože sem spokojená s tím co mám, narozdil od ní se aspoň nemusím zadlužovat, abych měla to nejlepší a když musí být ve středu pozornosti mi dokonce vyhovuje, protože já naopak se nerada chlubím a nemam ráda, když se probiram na rodinných sešlostech já
nejvíc bylo když se rodina dozvěděla že čekáme miminko, nejen že ségra prskala že se to dozvídá poslední (což bylo schválně protože je desna drbna), ale honem musela přebrat pozornost na sebe tím, že běžela a koupila si nový byt
nevim co ty lidi k tomu vede, asi povaha a upřímně je mi to jedno, někdo má holt potřebu všechno sdílet se světem a neustále někoho oslňovat.
@Amelie30 To je pravda.
Je těžké rozšifrovat něčí chování. Asi lepší neřešit a být šťastná, jak ty píšeš.
Díky. ![]()
@Anonymní píše:
@Amelie30 To je pravda.Je těžké rozšifrovat něčí chování. Asi lepší neřešit a být šťastná, jak ty píšeš.
Díky.
Nemáš zač, stejně s tím nic neuděláš, naopak můžeš být ráda, že to máš doma fajn. ![]()
Některý ženský jsou prostě krávy. Žít se s tím nedá, zabít to nemůžeš a když to máš v rodině, jediný co se dá dělat je ignorovat.
Celá ta situace ti může být jedno, ne? Nebo ti krade místo na výsluní, o které bojuješ ty? ![]()
@Anonymní píše:
@Čičorečka Asi jsem trochu háklivá na dusno. O jakém výsluní mluvíš?
Mluvíš o tom, že nesnese, když jsi středem pozornosti a hned si něco vymyslí. Sebere ti pozornost. Sebere ti vyjímečnost toho, že máš něco, co ona ne. Vlastně jste stejné. Jen ona asi bojuje urputněji.
@Kriss Tina píše:
Jak u nás. Tohle dělá moje ségra, má hroznou potřebu být ve středu pozornosti, mít všechno drahé a luxusní, aby ji ostatní záviděli a nedej bože jak si někdo pořídí něco lepšího než má ona, to je pak celá zelená závistí a hned vymýšlí, jak si sehnat něco ještě lepšího.mě to nechává chladnou, já ji nezávidím, protože sem spokojená s tím co mám, narozdil od ní se aspoň nemusím zadlužovat, abych měla to nejlepší a když musí být ve středu pozornosti mi dokonce vyhovuje, protože já naopak se nerada chlubím a nemam ráda, když se probiram na rodinných sešlostech já
nejvíc bylo když se rodina dozvěděla že čekáme miminko, nejen že ségra prskala že se to dozvídá poslední (což bylo schválně protože je desna drbna), ale honem musela přebrat pozornost na sebe tím, že běžela a koupila si nový byt
nevim co ty lidi k tomu vede, asi povaha a upřímně je mi to jedno, někdo má holt potřebu všechno sdílet se světem a neustále někoho oslňovat.
Většina těchto lidí je velmi nešťasná a snaží se to tímto zakamuflovat a ukázat všem „jak jsou happy“.
@Čičorečka Jako snacha si v žádném případě nedělám nárok na výsluní na úrok tchánovic dcery a jinde se se švagrovou nepotkám. Ona když utkví pozornost na nás, je to spíš náhoda, o kterou si nežádáme. Jezdíme tam, abychom viděli manželovi rodiče, dokud jsou naživu. Možná jsem právě radši, když se o nás moc nezajímají, protože pak švagrová tolik nevyvádí a na návštěvě je klidněji. Problém je v tom, že my neumíme dopředu odhadnout, co z našeho života by nám mohla závidět.
Zajímal by mě důvod chování švagrové. Cítím z ní jen závist. Všechno co si pořídíme, musí mít taky a nedejbože, že jsme pro rodinu chvilku středem pozornosti, hned si něco vymyslí a všichni to musí řešit. Přitom se nemá špatně, v jistých ohledech žije komfortněji než my. Švagra, který se kvůli ní může přetrhnout, pořád kárá a pomlouvá u tchánovců, kteří to potom vykládají nám a dělají z ní chudinku. A to se jedná úplně o banální manželské záležitosti, můj muž doma dělá to samé, jen to neventiluji. Nemám potřebu a k ničemu by to ani nevedlo. Cítíte některá z pozice sestry závist vůči svému bratrovi a jeho ženě, proč? Já nedovedu pochopit, proč nám nepřeje a pořád porovnává naše životy.