Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, sice tohle téma tady již je, přesto zakládám nové. Mám tři termíny porodu, dle poslední MS 4.8.2012 (avšak jsme po IVF), dle velkého UTZ a screeningu z 12. týdne 8.8.2012 a dle mé gynekoložky 15.8.2012. Před 2 týdny jsme byli ve 30. tt na posledním velkém UTZ a dle pana doktora Vlašína jsme byli 29+3 tt, což stále odpovídá tomu termínu 8.8.2012, avšak moje gynekoložka stále trvá na termínu 15.8.2012, dokonce to i barevně vyznačila v průkazce. Tak by mě zajímalo, na co se tedy na ty velké UTZ jezdí a komu mám vlastně věřit? ![]()
ahoj,měla jsem termíny dva,podle gynakoložky 3.8. a podle UTZ ve 12tt 5.8.,ve 30tt to taky podle Dr.Vlašína vypadalo pořád na stejný termín 5.8.,ale moje gynekoložka se striktně řídila svým termínem 3.8
takže jsem měla podobný pocity jako ty,na co furt tolik termínů
ve finále je to ůplně jedno,protože mimi si samo zvolí kdy se mu chce na svět,moje malá nakonec vykoukla až 8.8 ![]()
Ahoj, ![]()
já měla také tři termíny. První dle MS 15.12.2012, dle UZ 17.11.2012 a dne screeningu 11.11.2012. Nakonec mi bylo řečeno, že bychom se měli řídit tím screeningem, že by měl být nejpřesnější. Na UZ se jezdí podle mne spíš na kontrolu mimča, jestli je O.K. a není problém. A v tvém případě jsou termíny jen o pár dní, tak to asi nebude nějaký velký problém
Jinak malej se narodil 26.10.2012 - se na nějaký termíny vybodnul
![]()
ahoj
Mikela, a jak na tohle datum tvoje gynekoložka došla??? osobně bych se řídila si podle UZ. Já mám dva termíny, podle UZ 23.9.2012 a podle měsíčků o 14dní dříve, a protože podle UZ se to vždy pohybuje 20.-23.9.2012 tak počítám s tímto datem porodu. ![]()
Ahoj já mám taky tři termíny(to má většina maminek) - dle MS 30.9., dle UTZ 22.9. a dle pohybů 16.9.(vím, že se moc neuvažuje, ale u prvního vyšel skorko na den, takže o 3týdny dřív než dle MS). Nejpřesnějšá většinou bývají dle UTZ, ale ty je máš všechny blízko sebe, tak raději počítej hned od toho nejdřívějšího. Podle čeho tvá lékařka určila 15.8.?
Nevím, co je u tebe myšleno „velký UTZ“, u nás se tzv. velký UTZ dělá kolem 20.tt hlavně na srdíčko miminka a případně určení pohlaví, termíny z tohoto UTZ nejsou zaspané nikde ![]()
Jsi-li po IVF, termín je naprosto jasný, CAR by měl stanovit tzv. fiktivní MS (14 dní před OPU) a dle té to počítat. Termín dle utz kolem 12.tt je taky hodně přesný, neměl by se od termínu dle MS (i té fiktivní) lišit o víc jak týden, pak stála jako „hlavní“ termín platí ten dle MS.
Po 12.tt už se termín nestanovuje, ta čísla spíše ukazují, jak je miminko veliké, zcela logicky i při stejně dlouhém těhotenství se některé dítě narodí s 2,5 a jiné se 4,5 kila. V tom 12.tt byla obě +- stejně veliká, ale potom holt jedno roste rychleji a jedno pomaleji, na termín porodu to ale nemá vliv.
Podle ultrazvuků pozdějších než 12tt se termín neupravuje, protože pak už každé miminko může růst jinak.
To „odpovídá 29tt“ - odpovídá 29tt u naprosto průměrného tabulkového miminka - a takové není žádné. můžeš podle toho odhadnout, jestli je tvoje miminko větší nebo menší než průměr, ale termín už to nezmění.
Jinak spočítej si 266 dní ode dne, kdy proběhlo oplodnění vajíček a to by teoreticky měl být „nejsprávnější“ termín. Miminko se stejně narodí, kdy ono bude chtít=) Navíc s dvojčátky to může být i dříve…
Nevěř ničemu, podle MS, UTZ ve všech kontrolách byl termín teď u malé 21.5. a je 11.5.
Nejstarší měl také 3 termíny - dle pohybů 26.12., dle MS 9.1. a dle UTZ ve 32tt 16.1. a je 30.12. Jen ten prostřední se skoro trefil
Prcek přijde kdy chce.
Ber to takhle.. za porod v termínu se považuje porod mezi 38-42tt, což má celý měsíc, takže se vůbec nemusíš dohadovat o těch pár dní. Ono stejně miminko vyleze až samo uzná, že je připravené.
Rozhodně se nebude řídit tím, co řekl doktor. Mně u Sophie řekli 12.2. a 15.2. a vylezla sama od sebe až 2.3. ![]()
ahoj,ja mela termin dle utz ve 12 tydnu 12.4 2012 a mala se narodila 12.4 2012 ![]()
I když je pravda že když se chce ven tak se jde, u prvního jsem měla termín 16.7.2008 a ona se narodila 16.5.2008
Řídila bych se dle UZ ve 12.tt. Já ho dle MS měla 30.7., dle UZ 23.8. a nakonec se malá narodila 30.8.
.
A na co se jezdí na velké UZ? Určitě ne proto, aby pořád přepočítávali termín:-). Kontrolují jak mimčo prospívá.
Délka těhotenství je +- 14 dní, takže řešit, jestli je termín o pár dní dřív nebo později… A navíc jak píšou holky, termín se stanovuje do 12tt ve 30tt už je to celkem bezpředmětné, protože každé dítě roste jinak… Pokud jsi po IVF, řídila bych se asi orientačně termínem transferu nebo termínem oplodnění embryíí, nevím přesně, jak se to počítá. Určitě ne podle MS…
no holky na ten termín 15.8. přišla gynekoložka dle UTZ který si sama dělala ve své ordinaci, kdežto ten velký UTZ tím myslím screening ve 12. týdnu v brně ![]()
jako já z toho nechci dělat vědu, máte samozřejmě pravdu, že týden sem, týden tam nehraje roli, ale prostě jsem myslela, že se vše řídí podle toho screeningu ve 12. týdnu a nijak se to potom extra už nemění, moje gynekoložka nedá na Vlašína dopustit, ale termín si prostě preferuje ten svůj, tak mě to jen zarazilo.
jsem na přísném rizikovém těhotenství a je pro mě prostě moc důležitý, jestli jsem ve 32. tt nebo teprve na počátku 31 tt, každý týden je pro moje dvojčata velké plus ![]()
Příspěvek upraven 08.06.12 v 14:48