Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky ![]()
máme problém s uspáváním naší 3 měsíční holčičky.
Začínáme vždy o půl osmé a končíme většinou o půl jedenácté. S manželem se u malé střídáme a je to pro nás už docela vyčerpavající, nemáme žádný společný večerní život a vydechnutí aspoň na chvíli.
Dodržujeme každodenní rituály, jako koupel, natírání a masáž miminka, potom večerní jídlo a pak zpívání, hlazení a houpání.
Vždy na chvíli usne, tak na 15 minut, ale potom se opět probudí a pak začíná dvouhodinové „přemlouvání“, aby usnula ![]()
To většinou houpeme v zavinovačce, zpívamé, pouštíme bílý šum.
Jsme na UM.
Prosím o rady a tipy, které by nám pomohly její usínání podpořit a zrychlit. Nevíme už moc co změnit.
Díky všem ![]()
Příspěvek upraven 09.10.19 v 22:29
@xbeky počkat, některým dětem to trvá dýl, je ještě maličká. Ale taky můžete mít malou sovu, která prostě brzy spát nebude chtít. A smířit se s tím, že s malým miminkem jde většinou ten společný život do kopru. Ale neboj, není to napořád ![]()
A jak to bylo dřív - to od narození tak praktikujete nebo se jí čas usnutí změnil?? Dcera mi taky usínala třeba az v deset ale nebrecela tak jsem ji dřív spat nedávala až postupně se jí to posunovalo k 20 hod, taky ji může trápit bříško že ji to nejde usnout, ale nepíšeš jestli vám brečí nebo se jí jen ještě nechce spát
U takovýho prcka se ti to co chvíle bude měnit. Vždyť jen leží ne? Tak když nechce spát, položte si ji do obýváku na deku a dělejte si co chcete.
To bych se teda vybodla na nějaké uspávací maratony, stejně si usne kdy potřebuje. Aspoň u mých dětí to tak bylo (a vlastně je dodnes), že čím víc jim ovlivňuju spánek - dobu, délku atd., tím je s nimi horší domluva. Pochopím až ti bude lítat a řvát po bytě, že chcete mít večer pro sebe, ale u takovýho mimina je v podstatě jedno jestli spí nebo kouká ne? A fakt si ji neučte na tříhodinový houpání a zpívání, zblázníte se z toho. ![]()
Já ještě dodám, náš syn(2roky),ma problém s uspáváním už od narození. A nejvíc mi pomohlo se prostě smířit s tím, že se on nám opravdu nepřizpůsobí a nijak to neovlivním.
@prejeta_zaba píše:
U takovýho prcka se ti to co chvíle bude měnit. Vždyť jen leží ne? Tak když nechce spát, položte si ji do obýváku na deku a dělejte si co chcete.To bych se teda vybodla na nějaké uspávací maratony, stejně si usne kdy potřebuje. Aspoň u mých dětí to tak bylo (a vlastně je dodnes), že čím víc jim ovlivňuju spánek - dobu, délku atd., tím je s nimi horší domluva. Pochopím až ti bude lítat a řvát po bytě, že chcete mít večer pro sebe, ale u takovýho mimina je v podstatě jedno jestli spí nebo kouká ne? A fakt si ji neučte na tříhodinový houpání a zpívání, zblázníte se z toho.
To by bylo fajn kdyby jen koukala, to by jsme tak aplikovali, ale ona začne v postýlce brečet a pokud nehoupáme a neuspáváme, tak by to přešlo v hysterický pláč a i při tom houpání pobrekava.
Taky nechci být v tomhle otrok, je to unavný, ale nevíme, jak to dělat jinak, aby nebrečela a zároveň usla ![]()
Ve 3m bylo normální, ze sla spat jakože na noc az kolem 22h, s nami…upravilo se to nekdy v pul roce. Holt osobni zivot jde stranou. Mne to teda nevadilo. Stejne jsem s ni furt byla v posteli, tak jsme si s pritelem pustili film tam, nebo jsme si s ni hrali atd..
@Aduš8 píše:
@xbeky počkat, některým dětem to trvá dýl, je ještě maličká. Ale taky můžete mít malou sovu, která prostě brzy spát nebude chtít. A smířit se s tím, že s malým miminkem jde většinou ten společný život do kopru. Ale neboj, není to napořád
Doufám v to, že se to časem upraví. Unavená nejspíš je, ale nejde jí vůbec zabrat. Mám kolem sebe maminky stejně starých miminek a ty děti položí do postýlky a do 15 minut jim hezky spí. Já jen tiše závidím
a říkám si, co děláme špatně ![]()
Možná je to ta sova, tak to budeme muset asi pár let počkat
sdělím to manželovi ![]()
Upřímně bych se vyprdla na nějaké houpání a zpívání, musíte být z toho unavení. Mimčo si na to rychle zvykne a co budete dělat za půl roku. A jak spinká přes den?
Všechny děti mi v tomto věku usonaly až po desáté. Nemá cenu uspavat dítě, který evidentně spát nechce. Dddeeeejte si ji k sobe do obýváku, hračky kolem a delete si svoje. I u chování mimina se dá konverzovat s mužem.
@xbeky píše:
To by bylo fajn kdyby jen koukala, to by jsme tak aplikovali, ale ona začne v postýlce brečet a pokud nehoupáme a neuspáváme, tak by to přešlo v hysterický pláč a i při tom houpání pobrekava.
Taky nechci být v tomhle otrok, je to unavný, ale nevíme, jak to dělat jinak, aby nebrečela a zároveň usla
Presne takova byla nase mala
poridte si hojdavak nebo hacku…casem vam to usetri zada. My jsme malou meli do roka na rukach, kdyby jsme nemeli, nevyspal by se nikdo. Proste nektera miminka jsou takova
@kamcaKr píše:
Ve 3m bylo normální, ze sla spat jakože na noc az kolem 22h, s nami…upravilo se to nekdy v pul roce. Holt osobni zivot jde stranou. Mne to teda nevadilo. Stejne jsem s ni furt byla v posteli, tak jsme si s pritelem pustili film tam, nebo jsme si s ni hrali atd..
Taky by nám to tak nevadilo, ale v postýlce brečí to jsem neuvedla, takže jí utěšovat musíme.
@xbeky píše:
Taky by nám to tak nevadilo, ale v postýlce brečí to jsem neuvedla, takže jí utěšovat musíme.
Tak jasne nenechas ji brecet, cloveku to trha srdce… potrebuje vasi naruc
@Simonkaa01 píše:
Upřímně bych se vyprdla na nějaké houpání a zpívání, musíte být z toho unavení. Mimčo si na to rychle zvykne a co budete dělat za půl roku. A jak spinká přes den?
Jj, jsme
přes den spí dobře, to se už nějaký režim utvořil. Bohužel nevíme, jak jinak to udělat, aby potom v průběhu nebrečela. Houpátko a jiné věci typu Hojdavak nemáme.
@xbeky moje malá byla na uspávaní příšerná, nosili jsme ji od 20-24 hodin v náručí, usnula, my ji opatrně uložili do postýlky a byla do 10 minut vzhůru. Když měla 4 měsíce, tak jsem už toho měla dost a prostě jsem ji uložila do postýlky, ano plakala, ale ne tak aby se zalykala ani žádná hysterie. Občas jsme za ní šli, pohladit, pustit kolotoč a do týdne se naučila usínat sama. Teď ma 14 měsíců a v 19:30 uložím do postýlky a jde spinkat. Návštěvy se vždy diví, že ji neuspáváme. Dáme pusinky, zapneme šumění moře a ona už když jí do postýlky dáme, tak se hned otočí na bok a ví, že jde spinkat. Nejsem pro “ nechat vyřvat” ale myslím, že by se miminko mělo naučit usínat samotné