Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, máme veliký problém se přizpůsobit rytmu školního roku. Starší dcera je po mě sova - ráno vstávávala vždy po osmé, někdy i v devět, večer před devátou, někdy i desátou nemůže zabrat. Doufala jsem, že se to samo upraví buzením do školy - vstávat musí v 6:50, i když je škola blízko, všechno jí strašlivě trvá - snídá 30 min!!!. Jenže se neupravilo nic. Ráno při buzení strašlivě, ale strašlivě pláče. Nechce prostě vstát, spí mi v sedě, usíná v koupelně, pak kouká, usíná u snídaně, já nově pracuju, musím v 7:30 vypadnout, děti vodí muž, tečou mu nervy, řve…no prostě „krásná rána“. Děti dáváme spát v půl osmé, ale Judita prostě nemůže zabrat - a to i když je po atletice, akvaparku, vylítaná, zdravá, lehká večeře, dvacet minut jí čtu…nic. Courá dvě hodiny na záchod, napít…nebo leží se zavřenýma očima, že spát nechce…manžel se naštval a začal jí do pokojíku zavírat dveře, protože je fakt, že když je nemá zavřené, nejspíš ji ruší ruch z domu, máme dost „papírovou“ novostavbu a ona má mimořádný sluch, kolikrát nám dcera z rohu svého pokoje odpovídala na něco, co jsme řešili patro pod ní na gauči v obýváku…zas ale fakt kvůli ní nebudu večer co večer dvě hodiny šeptat a ani film si nepustit, takže tedy zavřené dveře do pokojíku…je fakt, že s nimi usíná o NĚCO dříve (v devět místo v půl desáté), ale víceméně tím, že se unaví fňukáním a pobrekáváním, protože trucuje - zavřené dveře mít nechce, údajně se bojí. Noční světýlko má. Nevím, jak z toho ven. Ona by potřebovala, aby škola začínala v devět, prostě nemá Rakousko Uherské geny a celá rodina jsme taky noční ptáci a ráno se všichni trápíme a stresujeme jen kvůli té její pitomé škole, protože já začínám v práci až 8:30, manžel až 9 a malý může do školky přijít kdy chce. Řešili jste někdo někdy něco podobného? Co dítěti pomůže večer rychleji usnout a ráno v dobrém rozmaru vstávat? Je to totálně na palici. Jsme doma na pokraji totálního rozkolu, rozvodu a krachu, protože prostě v 6:50 ještě všichni spíme…
Neporadim, vylozena sova by me zabila. My jsme skrivani. Ale jestli te to uklidni, tak rev je po ranu i v rodinach, kde dite samo od sebe vstane v 5:45, aby mohlo koukat na Tlapkovou patrolu. Protoze jim stejne clovek musi vsechno 20× pripominat, kontrolovat, stihnou se zhadat a stejne je problem vykopat se na 7:15 z bytu.
@Rezii No, pokud jste to trošku neupravovali už o prázdninách, tak si myslím, že spoléhat na školu bylo dost nešikovné.
Jinak, neděláte to moc na sílu?? My sice museli být v 19:30 v posteli, ale mohli jsme si číst, prohlížet knížky a naši nás nekontrolovali, jestli už spíme. Co jí zkusit pustit audioknížku. Vynechat chvilku TV a počkat až usne?? Pokud se bojí, tak se zeptej čeho a zkuste se domluvit, co by jí pomohlo. To, že jí zavřete vzteky dveře moc neřeší.
@Svistice píše:
Neporadim, vylozena sova by me zabila. My jsme skrivani. Ale jestli te to uklidni, tak rev je po ranu i v rodinach, kde dite samo od sebe vstane v 5:45, aby mohlo koukat na Tlapkovou patrolu. Protoze jim stejne clovek musi vsechno 20× pripominat, kontrolovat, stihnou se zhadat a stejne je problem vykopat se na 7:15 z bytu.
7:15? Uááááááááá! Pokud vím, muž startuje auto (protože pěšky to NIKDY na dvě strany - do školky a pak školy - nestihnou) někdy v 7:52 ![]()
@Rezii píše:
7:15? Uááááááááá! Pokud vím, muž startuje auto (protože pěšky to NIKDY na dvě strany - do školky a pak školy - nestihnou) někdy v 7:52
U nas to obcas bez auta taky nejde, manzelovi odjizdi autobus v 7:35. Me home office jsou pak obcas za trest, jsem rada, kdyz konecne vypadnou a je tu klid. ![]()
Budila bych ji rano co nejpozději to jde, v době, kdy budeš mít hotovo, můžeš ji stát za zadkem a klidne bych ji pomohla s oblekanim a mytim. Na pulhodinovou snídani bych se vykaslala úplně, dala bych ji třeba jen napít kakaa a do školy velkou svačinu. Výchovné to sice moc není, ale začínat každý pracovní den ve stresu, jaký popisuješ, mi přijde peklo.
@P4ja píše:
@Rezii No, pokud jste to trošku neupravovali už o prázdninách, tak si myslím, že spoléhat na školu bylo dost nešikovné.Jinak, neděláte to moc na sílu?? My sice museli být v 19:30 v posteli, ale mohli jsme si číst, prohlížet knížky a naši nás nekontrolovali, jestli už spíme. Co jí zkusit pustit audioknížku. Vynechat chvilku TV a počkat až usne?? Pokud se bojí, tak se zeptej čeho a zkuste se domluvit, co by jí pomohlo. To, že jí zavřete vzteky dveře moc neřeší.
Díky, ale o prázdninách jsme začli s dřívějším ukládáním, bez efektu. Ráno jsme teda nebudili, to je fakt, protože nikdo z naší rodiny by nikdy v životě nevstal dobrovolně, když nemusel
Ona si taky ještě povídá, hraje, třeba teď slyším její pohádku pro plyšáky…problém prostě je, že jí se spát nechce ani za nic, ani, když byla ráno v 6:50 násilím vytažena. Neruší ji jenom televize, ale i běžný hovor, vylezá z pokoje a reaguje na věci, které poslouchat ani nemá, tak proto ty zavřené dveře, domluva je, když nebude courat, budou dveře pootevřené, ale to se jí nedaří, tak se vždy zavírají. Je mi jí líto, nehce se jí spát a já nevím, jak to udělat, aby se jí chtělo. Protože svých 10 hodin spánku opravdu potřebuje, ale když usne v deset a vstane před sedmou, tak je nemá.
@Inge Mám ty děti dvě. Tříletý taky ráno potřebuje pomoct:( Ale jasně, no, máš pravdu. Jediné, co mě ještě nenapadlo a co by opravdu významněji časově pomohlo, je to nesnídání. Toho se však bojím, že první dvě hodiny ve škole nebude fungovat, kolem 9 jí chytá velký hlad, když třeba o víkendu vstáváme normálně… jenže nasvačit se smějí až v 10…:(:( ano, je to strašné. A jsme všichni kaput. Samozřejmě je mi líto hlavně jí, ale nás trochu taky:D Manžel byl zvyklý vstávat v 7:25 a to posunutí o hloupou půl hodinu ho tak vzalo, že teda manželský život od počátku září skoro neexistuje:(
My taky trpime, ale u nas se vstava do skolky uz v 6, tudiz na skolu bude vycvicena
asi jste meli zacit trenovat driv a budete muset posunout ranni vstavani jeste na driv
Příspěvek upraven 06.10.19 v 20:24
@Rezii píše:
@Inge Mám ty děti dvě. Tříletý taky ráno potřebuje pomoct:( Ale jasně, no, máš pravdu. Jediné, co mě ještě nenapadlo a co by opravdu významněji časově pomohlo, je to nesnídání. Toho se však bojím, že první dvě hodiny ve škole nebude fungovat, kolem 9 jí chytá velký hlad, když třeba o víkendu vstáváme normálně… jenže nasvačit se smějí až v 10…:(:( ano, je to strašné. A jsme všichni kaput. Samozřejmě je mi líto hlavně jí, ale nás trochu taky:D Manžel byl zvyklý vstávat v 7:25 a to posunutí o hloupou půl hodinu ho tak vzalo, že teda manželský život od počátku září skoro neexistuje:(
Můžeš poprosit učitelku, aby ji rekla, ze se ma o první přestávce nasvacit, to snad každá normální učitelka udělá, i když normálně děti svaci až o velké přestávce. Na dvě děti jste dva dospěli, jeden muže mít na starosti syna, druhy dceru, holt se manzel bude muset přizpůsobit.
Já mam děti tři, odcházím z domu v 6:47. Manzel je taky sova, aby to nějak fungovalo, musím před svým odchodem predpripravit snídaně, udělat prvnacce svačinu do školy, vzbudit a vyhnat z posteli všechny děti a vzbudit manžela. Neříkám, ze je to idealni, ale jakž takž to funguje.
@Inge píše:
Můžeš poprosit učitelku, aby ji rekla, ze se ma o první přestávce nasvacit, to snad každá normální učitelka udělá, i když normálně děti svaci až o velké přestávce. Na dvě děti jste dva dospěli, jeden muže mít na starosti syna, druhy dceru, holt se manzel bude muset přizpůsobit.Já mam děti tři, odcházím z domu v 6:47. Manzel je taky sova, aby to nějak fungovalo, musím před svým odchodem predpripravit snídaně, udělat prvnacce svačinu do školy, vzbudit a vyhnat z posteli všechny děti a vzbudit manžela. Neříkám, ze je to idealni, ale jakž takž to funguje.
Jasně, snídaně dělám, svačiny večer, všechno. Oni jak jsou v první třídě, kolikrát přestávku mezi prvními dvěma hodinami ani nemají a v tomhle paní učitelka nepovolí, je stará škola, už jsem s ní o tom mluvila. Ale díky. Spíš rady pro dřívější usnutí bych potřebovala, ale asi to nejde. Dneska jsem jí vzala do sauny, která mě vždy hrozně unaví. Spát šla před hodinou. a co myslíte. Před minutou přišla dolů, že jí tatínek zapomněl namazat jedno místo ekzému (nezapomněl). Vymýšlí důvody pro courání. Oči jako baterky, zcela neospalá. A není to tím, že dnes vstávala až po osmé, vypadá stejně ve všední den:(
@Rezii Nj, tak pokud to máte takhle nastavené, že se u vás prostě nevstává, tak je těžké jí nějak namotivovat. Zkuste nějaké pozitivní rituály večer a ráno pro vás všechny.
Jinak to může být i tím, že toho má ve škole hodně a ty podněty prostě nedokáže zpracovat, a proto nemůže usnout. A časem si to sedne. Možná by pomohla nějaká zklidňující joga a nebo uklidňující pohádky, které jsou psané tak, aby se děti uklidnily. Je to taková i trochu meditace. Případně bych zkusila bílý šum.
Jinak vás plně chápu. Já si lebedila, když jsem do práce jezdila po deváté a dřív než po sedmé hodině vstávat odmítám. No, a to je trochu proti tomu, co mě čeká, protože u nás škola začíná už v 7:15. Takže na tom nejste zase tak špatně ![]()
@Rezii dle me se driv usinat nenauci, kdyz neni unavena, tak neni. Ale zvykne si, ze se spi mene. A na to zvykani, ze najednou se vstava o 2 hodiny driv potrebuje vice casu, ted je to teprve mesic… ![]()
Já tě asi nepotěším, bojujeme takhle už čtvrtým rokem. Jediný co trochu zabírá je sauna, to je zrelaxovaná a usne do 10 minut. Jenže choď do sauny každý den.
. A to dodržujeme všechny tipy spánkové hygieny jako klidná činnost před spaním, žádný tablet 2 hodiny před odchodem do postele, stále stejný rituál. No někdy usíná i hodinu a půl. My teda dveře máme otevřené, nechci, aby usínala s pláčem, jsem ráda, že se nám podařilo odbourat aspoň probouzení v noci. No a ráno ji budím naposled až když je všechno připravené a snídá asi 5 minut, takže v případě nutnosti se je schopná vypravit za 15minut. Někdy jen kousne, protože úplně na lačno jít nemůže. Jí až ve škole. Sovičkování máme v rodině hojně zastoupené, já jsem taky přeučená sova.
@P4ja píše:
@Rezii Nj, tak pokud to máte takhle nastavené, že se u vás prostě nevstává, tak je těžké jí nějak namotivovat. Zkuste nějaké pozitivní rituály večer a ráno pro vás všechny.Jinak to může být i tím, že toho má ve škole hodně a ty podněty prostě nedokáže zpracovat, a proto nemůže usnout. A časem si to sedne. Možná by pomohla nějaká zklidňující joga a nebo uklidňující pohádky, které jsou psané tak, aby se děti uklidnily. Je to taková i trochu meditace. Případně bych zkusila bílý šum.
Jinak vás plně chápu. Já si lebedila, když jsem do práce jezdila po deváté a dřív než po sedmé hodině vstávat odmítám. No, a to je trochu proti tomu, co mě čeká, protože u nás škola začíná už v 7:15. Takže na tom nejste zase tak špatně
Jejda, to už je týrání dětí, ne? veškeré studie ukazují, že 9 by byl optimální začátek…to je mi vás líto. Jógu bych tedy ještě mohla zkusit:)