Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nas teda neni rozdil, jestli budim v 6 nebo v 7 (kdyz jde vyjimecne pozdeji) a je to katastrofa oboje. Takze i kdyby sla na 9 a musela vstanou v 8 a ne pozdeji a mela se nasnidat atd, bude to narocne i tak, pro uklidneni.
@Svistice taky rada spim, ale radeji zacnu pracovat driv a jsem driv doma.
Mimochodem, dneska jsme doma a uz hodinu snidame ![]()
@Svistice píše:
@Rezii Ja bych treba do 17:30 pracovat nechtela. Muj mentalni zenit je okolo 15:30.
A jak bylo zmineno, museli by se tomu prizpusobit lautr vse - pracovni doby rodicu, jizdni rady, krouzky, otviracky obchodu a instituci.
Já tě chápu, ale já se jen snažím říci, že někdo si pracovní dobu vybírat nemůže - zkus být novinář či PR manažer jako my - prostě před desátou nikde nic nežije, nikde nikdo není, nebere telefony, nic. A taky se snažím říct, že velká města už tomu s otvírací dobou nákupních center do 21:00 přizpůsobená jsou, kroužky mívají vyzvedávací služby ze školy, protože by na ně jinak nikdo nechodil, atd. Takže aspoň v té Praze by třeba 50% škol mohlo začínat v 9, aby si rodiče mohli vybrat.
@Rezii píše:
Já tě chápu, ale já se jen snažím říci, že někdo si pracovní dobu vybírat nemůže - zkus být novinář či PR manažer jako my - prostě před desátou nikde nic nežije, nikde nikdo není, nebere telefony, nic. A taky se snažím říct, že velká města už tomu s otvírací dobou nákupních center do 21:00 přizpůsobená jsou, kroužky mívají vyzvedávací služby ze školy, protože by na ně jinak nikdo nechodil, atd. Takže aspoň v té Praze by třeba 50% škol mohlo začínat v 9, aby si rodiče mohli vybrat.
Stejně jako obráceně ten dělník, řidič autobusu a nebo třeba zdravotní sestra. Ti zase nemůžou chodit na devátou. Taky si pracovní dobu nevyberou. Ano souhlasím s možností výběru, ale pochybuju že třeba na maloměstě by se naplnila třeba jen jedna třída.
@Rezii
Moje skolacky chodi mezi 21-21:30. Driv proste neusnou. Obe umi cist, takze si klidne ctou nebo se spolecne divame na tv. Kdybych je nacpala do postele brzo, jak ty pises, tak budou brecet, prevalovat se. Takhle reknu, ze je konec poradu a odchazi se do sve postele, kdyz jsou u nas v loznici nebo poloz knihu a zhasni si. A je to bez stresu pro vsechny, je to bez reci.
My vstavame 6:15. Snidaji a chystaji se rychle. Ja a druhacka odchazim na 7h. a starsi vede predskolaka. Vychazeji 20 minut po nas. Kdyz je tatka doma (neni pryc v praci), tak vodi on do skolky vzdy.
Me napadly dvě veci, možná u Vás obě nepoužitelné, ale co s malou zůstat do doby, než opravdu usne? Proste ji jako malé dítě uspat? A druhá věc. Co ji nechat dospat přes den po návratu ze školy?
@Moona1984 píše:
Me napadly dvě veci, možná u Vás obě nepoužitelné, ale co s malou zůstat do doby, než opravdu usne? Proste ji jako malé dítě uspat? A druhá věc. Co ji nechat dospat přes den po návratu ze školy?
Díky, ale ona se přes den „zvetí“, nespí od roku věku přes den, dobrovolně si jde lehnout jen se čtyřicítkami ![]()
Snad zkusit u ní dýl být, ale ona povídá a povídá a povídá, nevím jestli by to nebylo kontraproduktivní:D
@Rezii Máš doma pomalou sovu. Se začátkem vyučování nepohneš, takže řeš, co vyřešit můžeš. Je nesmysl nechat dceru snídat 30 minut. Klidně bych jí dávala k snídani ty zmiňované koktejly nebo křupky v mléce. To do sebe po ránu dostane nejsnáz. Je lepší sladká snídaně než žádná. Další věc s kterou bych se snažila pohnout je přestávka. To jako vážně prvňák jede 2 vyučovací hodiny v kuse?
Mám zkušenost ze školy kam děti dojíždějí a nemají ráno moc času na snídani. Většina z nich vytáhne po 1. hodině jídlo a snídá nebo se dojídá. Nikomu to nepřijde divné, naopak učitelé děti ještě pobízejí, aby se najedly.
A nemaluj si, že se dcera časem zrychlí. Asi ne. Každý máme určité tempo a s tím se toho moc nenadělá. Kamarádka má stejného syna. Už je mu 14, ale každé ráno opruz. A to jezdí do školy na tu devátou. Tady by je asi šmejklo.