Tříletá neposlechne

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1593
9.1.24 14:30
@Anonymní píše:
Máme tříletou temperamentní dcerku. Je velice chytrá a zvídavá, ale od mala musí vše „sama“. Začala s tím nějak po prvním roce a když se někde něco děje bez ní, vždy byly a dodnes jsou scény. Na jednu stranu mám radost, že je šikovná a zdravá. To ano. Ale ona musí mít vše podle sebe a zkrátka je to malé dítě, takže to tak prostě být nemůže, kolikrát. Včera naposledy scéna, že nemůže se mnou vařit, já jsem spěchala a šlo jen o zahuštění omáčky a uvaření rýže - ví, že s horkými věcmi mi pomáhat nesmí. Stejně ale ječela. Jak není podle ní, je zle. Když něco chceme, neposlechne absolutně. Jede si podle svého. Naposledy mi odjela na odrážedle, což nikdy nedělá, prý už se naučila zastavit na konci chodníku, což je pravda, bylo to ale u hlavní silnice a já se málem po… strachy, než jsem jí doběhla. Takže odrážedlo šlo do ruky a ona plačící za druhou ruku. Argumentuje zdatně, kolikrát si říkám, jestli bych jí neměla nechat víc volnosti, ale přeci jen jsou jí 3. Doma nás neustále organizuje, i když bych řekla, že jsme celkem přísní. Nás to neskutečně unavuje. Hlavně se bojím, že bude mít i problémy v kolektivu, protože organizuje i děti. Já když jsem u toho, snažím se jí krotit a vysvětlovat, že musí těm dětem dát taky prostor, ale nechápe to. Všechno si dělá po svém, dává nám milion úkolů, pořád aby kolem ní někdo běhal a plnil její potřeby (příklady: chci napít, ale já si vyndám hrnek a naleju vodu, zvedni mě/ namaluj mi tady sluníčko a tady mráček - tos namalovala špatně!!! Tady tím to musí být!/ A letí otočit miminko, které se ještě samo netočí…to vše v jedné minutě. Nevím, kde mi hlava stojí :roll: ).

Máte někdo taky takové umíněné dítě? Jak s ním zacházíte? Aby taky někdy poslechlo ono vás a přestalo organizovat?

Prosím anonym, nechci, aby se vědělo, co doma musíme taky řešit :?

Umožnila bych doma/jinde, ale v bezpečí co největší samostatnost - chce pití - hrníček má na dosah ve spodní skřínce/na lince/kdekoli, ke dřezu si může vzít stupínek a vodu si napustit. Chce namalovat mráček a sluníčko a výsledek je špatně - příště si řekni jak ho chceš rovnou, nebudu ho malovat natřikrát, případně si ho oprav (pokud opravdu na to zrovna nemáš chuť a děláš něco jiného), Organizuje vás - vyjděte vstříc, když vám to nevadí, když vám to vadí, ohraďte se (nechci si teď stoupnout tam a tam, protože dělám něco jiného/chci stát vedle táty/…), Otáčí mimino - uložit mimino mimo dosah, pokud nefunguje vysvětlení a slovní zásah a fyzicky zabránit nestihneš. Organizuje děti - nechat být, děti se ohradí, když jim to vadí a docela nevybíravě a občas to je cenná lekce, pak jen vysvětlit proč to tak bylo (dětem se nelíbilo, žes jim říkala co mají dělat, chtěli to udělat podle sebe, nejen tvé řešení/postup/hra je správně, je v pořádku, že tě odmítnou ikdyž to naštve, zkus se jich příště prvně zeptat/domluvit se, že teď to uděláte tak a pak zase podle tebe)
Zároveň nechat zažít důsledek - nezastavilas před silnicí, tak teď jdeš za ruku, nezastavíš ani příště, půjdeš za ruku dokud nedojdeme do parku, jezdit můžeš až tam, mám o tebe strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
9.1.24 16:42
@Jednablbka píše:
Koukni na Teorii Typu.. napr. kniha Milovat Nestaci.
Rady typu „dat ji na zadek“ jsou hrozny, toho si nevsimej… verim ze v ty knize najdes lepsi odpovedi. Mne to hodne pomohlo…jsou proste ruzne typy deti.

Nejsou někde po netu uryvky z těch knížek? Videa mě moc neoslovily a kupovat celou knihu bez „ochutnání“ nechci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1414
9.1.24 17:16
@kocourGarfield píše:
@Šmoulice já bych dítě na odrazedle prostě u silnice nepustila, protože neposlouchalo a není na něj spolehnutí. Prostě by u silnice slezlo a klidně s řezem šlo pěšky.
A to klidně opakovaně.„Nezastavit na odrážedle, tak jí tu prd.el zmaluju ještě na místě.“ Úplně nezní, že jsi mu dala jednu výchovnou na zadek, ale beru, že tuto cestu někdo volí.

A mas nebo mela jsi vzpurne 3lete dite? 3lete dite, ktere se tesi, az mamu zase u silnice vynervuje, si tuhle zabavu nenecha dobrovolne vzit. Pred silnici sice muzes zabavit odrazedlo, ale dite zacne rvat, valet se po zemi a odmitat jit dal. Na tohle funguji jedine dve veci - odnest zmitajici se dite a odrazedlo a potrestat zakazem neceho opravdu zadaneho nebo dat par na zadek. Domluvy bez trestu jsou uplne k nicemu. Ono i ten trest neznamena, ze to priste neudela, ale postupne se chovani upravi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
9.1.24 17:22

@Gerbera001 no měla jsem jich dost a aktuálně mám 1 doma.
A ano, klidně ho zmitajícího odnesu v ruce a odrázedlo v druhé. Na místech kde vím, že ho nikde neodnese ho klidně nechám ( odrážedlo ). Nastavovat pravidla a hranice se dá i jinak než fyzickým trestem.

Příspěvek upraven 09.01.24 v 17:37

• Citovat
  • Upravit
5098
9.1.24 17:28
@Anonymní píše:
Máme tříletou temperamentní dcerku. Je velice chytrá a zvídavá, ale od mala musí vše „sama“. Začala s tím nějak po prvním roce a když se někde něco děje bez ní, vždy byly a dodnes jsou scény. Na jednu stranu mám radost, že je šikovná a zdravá. To ano. Ale ona musí mít vše podle sebe a zkrátka je to malé dítě, takže to tak prostě být nemůže, kolikrát. Včera naposledy scéna, že nemůže se mnou vařit, já jsem spěchala a šlo jen o zahuštění omáčky a uvaření rýže - ví, že s horkými věcmi mi pomáhat nesmí. Stejně ale ječela. Jak není podle ní, je zle. Když něco chceme, neposlechne absolutně. Jede si podle svého. Naposledy mi odjela na odrážedle, což nikdy nedělá, prý už se naučila zastavit na konci chodníku, což je pravda, bylo to ale u hlavní silnice a já se málem po… strachy, než jsem jí doběhla. Takže odrážedlo šlo do ruky a ona plačící za druhou ruku. Argumentuje zdatně, kolikrát si říkám, jestli bych jí neměla nechat víc volnosti, ale přeci jen jsou jí 3. Doma nás neustále organizuje, i když bych řekla, že jsme celkem přísní. Nás to neskutečně unavuje. Hlavně se bojím, že bude mít i problémy v kolektivu, protože organizuje i děti. Já když jsem u toho, snažím se jí krotit a vysvětlovat, že musí těm dětem dát taky prostor, ale nechápe to. Všechno si dělá po svém, dává nám milion úkolů, pořád aby kolem ní někdo běhal a plnil její potřeby (příklady: chci napít, ale já si vyndám hrnek a naleju vodu, zvedni mě/ namaluj mi tady sluníčko a tady mráček - tos namalovala špatně!!! Tady tím to musí být!/ A letí otočit miminko, které se ještě samo netočí…to vše v jedné minutě. Nevím, kde mi hlava stojí :roll: ).

Máte někdo taky takové umíněné dítě? Jak s ním zacházíte? Aby taky někdy poslechlo ono vás a přestalo organizovat?

Prosím anonym, nechci, aby se vědělo, co doma musíme taky řešit :?

Mas naprosto normalni dite. Vic bych se znepokojovala, kdyz by nechtela delat vse sama. Normalni vyvojove obdobi. Zrovna tak s poslouchanim. Mne syn ujizdel taky a nikdy jsem ho nenechala. Tam, kde jela auta, musel tesne vedle me a kdykoliv vystrelil dal, vedel, ze ho pridrzim za kapucu a ma smulu. Chodili jsme ale na cyklostezku, kde vedel, ze ho necham zit, tak to brzy pochopil a bylo.

Teda s michanim. horkych veci to trochu hrotis. Uz rocni mi pomahal michat u hrnce (mela jsem. ohradku na plotnu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
9.1.24 17:40

A jinak po precteni diskuze doporucuju asi rady hledat v overenych zdrojich. Kdyz si nevis rady, zkus detskeho psychologa, nebo si dotaz zadej do vyhledavace a divej se na zdroj clanku (psycholog, pedagog…) Jako uplne vsude plati, aby si clovek nasel.vic zdroju a porovnal.

Podivej se na nejaky popis trileteho ditete, chodte mezi co nejvic podobne starych deti.

Vazne chces dite bit, jak tu nekdo radi, kdyz to jde jinak? A jeste riskujes, ze dite se te bude bat, nebudete mit hezky vztah, nebo bude mit do budoucna psychicke problemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.24 16:49

Omlouvám se, že jsem nebyla v diskuzi, musela jsem se odpojit. Tak tedy hromadně: na zadek dostala nesčetněkrát. Výsledek=0. Začala jsem pracovat se sebou a už ji nebiju, proto jsem to s odrážedlem vyřešila sebráním a vysvětlením, že mám strach a že jsme se domluvily, že zastaví nejen na konci každého chodníku, ale i na zavolání. Krásně to dodržovala, až do chvíle, kdy se rozhodla, že pojede napřed :nevim: a tak je to se vším. Má perfektní porozumění, ale nechápe, proč po ní chceme věci nějak a vše musí být podle ní. Přitom ví, co po ní chceme, vysvětlujeme proč. Já už jsem z toho někdy tak vyhoukaná, že bych nejradši zařvala PROTOŽE JSEM TO ŘEKLA! Neustále otázky proč a proč a proč? Když řeknu, ať se oblékne, neudělá to. Ať si dojde na WC, nejde. Neustále dohady, vysvětlování. Naopak nám říká - až půjdeš do chodby a 3× se otočíš, tak to udělám. Většinou následuje můj křik, protože už mě to opravdu nebaví. To je u všeho. Ano, když mě organizuje, já to netoleruju. Když křičí, že jsem něco namalovala zle, řeknu jí, ať si to udělá tedy sama. Ona mě stále honí sem a tam. Vytahá vodovky, nechá si vše připravit, nechá si namalovat obrázek, udělá do něj 2 čáry a hned má na mě další úkol a požadavek. Od všeho odbíhá, vše je vytahané. Chce si nalít vodu, když je plný dřez nádobí, sedět na lince, když mám linku zrovna zaskládanou, podává mi drogerii, když dávám nákup do lednice, když vyndavám sušičku, pomáhá tak, že mi hází věci a nestíhám je ani roztřepat, natož poskládat. Neustále mluví, zpívá, křičí, běhá a cokoliv chci, tak neposlechne, prostě ne. Jsem už tak unavená, vnímám to tak, že narušuje celou domácnost. Posledním příkladem je- rozhodla se, že nám bude dělat kávu v kávovaru. To zahrnuje rozsypanou kávu na lince, vylitou vodu do prostoru kabelu, takže nutnost hned utřít, a scénu, že jí nejde zapnout tlačítko (vyžaduje sílu). A pokaždé, když se někdo hne do kuchyně, okamžitě je za námi a vyžaduje, že udělá tu kávu ona, jinak je scéna. A takových věcí je milion denně. V kolektivu je pokud vím oblíbená, ale bojím se, že je to otázka času. Na jednu stranu chci, aby byla průbojná, ale tohle už je skoro šikana. Ona to nemyslí zle, nechce nás naštvat nebo dělat naschvály, je prostě tak umíněná. Od mala byla taková. Plakala, pokud se nenosila, nespala, pokud nebyla na prsu, separační úzkost byla šílená. Nějak bych jí potřebovala umírnit, naučit, aby nás nepotřebovala neustále u všeho a aby nepotřebovala u všeho být. Zkrátka aby poslechla, když se jí řekne.

• Citovat
  • Upravit
400
11.1.24 06:15
@Anonymní píše:
Omlouvám se, že jsem nebyla v diskuzi, musela jsem se odpojit. Tak tedy hromadně: na zadek dostala nesčetněkrát. Výsledek=0. Začala jsem pracovat se sebou a už ji nebiju, proto jsem to s odrážedlem vyřešila sebráním a vysvětlením, že mám strach a že jsme se domluvily, že zastaví nejen na konci každého chodníku, ale i na zavolání. Krásně to dodržovala, až do chvíle, kdy se rozhodla, že pojede napřed :nevim: a tak je to se vším. Má perfektní porozumění, ale nechápe, proč po ní chceme věci nějak a vše musí být podle ní. Přitom ví, co po ní chceme, vysvětlujeme proč. Já už jsem z toho někdy tak vyhoukaná, že bych nejradši zařvala PROTOŽE JSEM TO ŘEKLA! Neustále otázky proč a proč a proč? Když řeknu, ať se oblékne, neudělá to. Ať si dojde na WC, nejde. Neustále dohady, vysvětlování. Naopak nám říká - až půjdeš do chodby a 3× se otočíš, tak to udělám. Většinou následuje můj křik, protože už mě to opravdu nebaví. To je u všeho. Ano, když mě organizuje, já to netoleruju. Když křičí, že jsem něco namalovala zle, řeknu jí, ať si to udělá tedy sama. Ona mě stále honí sem a tam. Vytahá vodovky, nechá si vše připravit, nechá si namalovat obrázek, udělá do něj 2 čáry a hned má na mě další úkol a požadavek. Od všeho odbíhá, vše je vytahané. Chce si nalít vodu, když je plný dřez nádobí, sedět na lince, když mám linku zrovna zaskládanou, podává mi drogerii, když dávám nákup do lednice, když vyndavám sušičku, pomáhá tak, že mi hází věci a nestíhám je ani roztřepat, natož poskládat. Neustále mluví, zpívá, křičí, běhá a cokoliv chci, tak neposlechne, prostě ne. Jsem už tak unavená, vnímám to tak, že narušuje celou domácnost. Posledním příkladem je- rozhodla se, že nám bude dělat kávu v kávovaru. To zahrnuje rozsypanou kávu na lince, vylitou vodu do prostoru kabelu, takže nutnost hned utřít, a scénu, že jí nejde zapnout tlačítko (vyžaduje sílu). A pokaždé, když se někdo hne do kuchyně, okamžitě je za námi a vyžaduje, že udělá tu kávu ona, jinak je scéna. A takových věcí je milion denně. V kolektivu je pokud vím oblíbená, ale bojím se, že je to otázka času. Na jednu stranu chci, aby byla průbojná, ale tohle už je skoro šikana. Ona to nemyslí zle, nechce nás naštvat nebo dělat naschvály, je prostě tak umíněná. Od mala byla taková. Plakala, pokud se nenosila, nespala, pokud nebyla na prsu, separační úzkost byla šílená. Nějak bych jí potřebovala umírnit, naučit, aby nás nepotřebovala neustále u všeho a aby nepotřebovala u všeho být. Zkrátka aby poslechla, když se jí řekne.

No a kdyz ji reknes „Kavu si udelam sama, jsi hodna, ze mi chces pomoct, ale jeste jsi na to mala, muzes misto toho udelat ‚dosad jinou cinnost‘?“ Nebo „Ted mi drogerii nepodavej, delam neco jineho, reknu ti za chvili?“ Proste nastavit mantinely ktere jsou prijemne tobe. „Vyndam ti vodovky, ale domluvime se, ze budes malovat dokud se tahle hodinova rucicka neposune sem…nebudu vyndavat vodovky na 5min“? „Pokud mi jeste nekdy tohle udelas, ze na odrazedle nezastavis tam kde ti reknu, tak priste odrazedlo nebereme.?“ Proste nastavit hranice…? Proc to nedelas?
to „Jinak je scena“ znamena co? Jestli krici tak at si krici, ty proste zustan v klidu, rekni ji ze to bude tak jak jsi rekla ty a pokud kvuli tomu chce kricet tak at se odebere do pokojicku kde to nemusis poslouchat.
Ja svoje deti nikdy nebiju, rada s nimi domlouvam kompromisy u vsech situacich, ale ne u situacich kdy to neni prjjemne mne…dite mi nebude diktovat co mam delat ja a skakat mi po hlave… to je jen na tobe, aby sis nastavila svoje hranice a ona zjistit ze si kvuli tomu muze udelat scenu ale ze ji to k nicemu neni. Jinak jsi na ceste k tomu vychovat pekne rozmazleny dite…az ti udela scenu v 15ti ze chce novy Iphone, taky ji pro to hned pobezis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
11.1.24 11:41
@Pamina píše:
Vím, že tady asi dostanu ;), ale musím to napsat:
Snažila jsem se se svými dětmi vycházet v klidu a vysvětlovat jim, co mohou, proč tohle ne, apod.
Když mi ale starší syn ujel na odrážedle k silnici (věděl, že nesmí, evidentně chtěl vyzkoušet, co se stane), prostě jsem ho na tom samém místě ohnula přes koleno a pár výchovných na zadek dostal. A světe div se, tím, že se jednalo o ojedinělou záležitost, účinek byl stoprocentní - okamžitě pochopil, že tak, jak on jednal přes zákaz, já jsem jednala, jak se normálně nechovám.
Musím dodat, že je to skoro 30 let zpět, dneska by mě někdo třeba osočil, že vztáhnout ruku na dítě je nepřípustné. Přesto si dodnes myslím, že je lepší přes oteplováky kluka rukou přetáhnout, než ho sbírat z asfaltu po sražení autem.
Nemám pocit, že by to na něm zanechalo jakékoli trauma či způsobilo, že by sám násilí používal jako prostředek k řešení problémů. Vztahy jsme měli, máme a snad i nadále budeme mít skvělé, synové vždy věděli a vědí, že je miluju. :srdce:

Ale to byla tvoje chyba, ze ti malé dite ujelo na odrážele do silnice. Kdyby mi batole vjelo pod auto tak jsem naštvaná na osobu která ho v tu chvíli má na starost, ne na to dite. Takže o tom kdo mel být ohnuty pres koleno by se dalo polemizovat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3817
11.1.24 12:06
@lilith1 píše:
Tak me nepripada ani tak temperamentni jako spise rozmazlena.

Skáčeš, jak tě malá úkoluje. Těch úkolů ti bude dávat čím dál víc, když je tak ochotně plníš. Zase rozmazlené dítě, které nemá žádné hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24523
11.1.24 12:07

Normální tříleté dítě. Nech ji ať ti pomáhá a slev ze svých nároků. Ukaž jí jak se to dělá správně a uč ji to. Já mám kluky ( 3 A5 let ). Normálně mi dělají kafe z kávovaru. Umí to krásně, kdyžtak dopomůžu. Vaří se mnou víceméně pořád. Mají učící věže. Jako jo, ze začátku byl nepořádek. Ale oni se to naučili. Prádlo z pračky do sušičky dávají sami. Ven si to teda třídím sama. Prádlo pak uklízíme spolu. Já jim to rovném a kluci si to dávají do skříně sami. Mají na poličkách obrázky kam co patří. Já to po nich jen porovnám. No tak to není úhledně složené, ale to mi nevadí. Sami si vybírají oblečení. Špinavé dají do pračky. Tříletý se akorát teď začal sám oblékat. Netlačila jsem na něj. Narodil se nám třetí kousek a prostě tu nesamostatnost dělal i jako žárlení. Třeba chce, aby jsme s ním hodili na záchod. Teď to chce i starší - žárlí oba. To přejde. Jinak co se mi nelíbí, tak nastavuji pevné hranice. Násilí netřeba. Ale hlavně takto vychovávám od začátku. Teď ve třech letech už to skoro není třeba mi přijde. Vběhnutí do silnice si musíš ohlídat. To mi je schopný udělat i pětiletý, protože si to prostě neuvědomí. Houknu, zdůrazním, že toto už je totálně za hranou, vysvětlím co by se mohlo stát. Ale hlavně musím ty děti hlídat já. Ono jsou pořád ještě malý.

Jo komandovat občas zkouší, ale to mají smůlu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pamina
11.1.24 13:29

@Alušáček
Samozřejmě že to byla moje chyba, to nepopírám.
Nicméně v situaci, kdy jsem tlačila kočár s mladším dítětem a starší syn jel na odrážedle, jsem nebyla úplně schopná ho rychle zastavit.
Takto jsme chodili na procházky už delší dobu, syn věděl, že se má zastavit na kraji chodníku, do té doby to respektoval.
Tady při té vycházce se po mně ohlédl, já mu řekla: „Počkej na nás!“, načež on se rozjel a ještě pokukoval, co to se mnou udělá. A proto reakce byla taková, jak jsem psala. Uvážila jsem to a usoudila, že znovu vysvětlovat nemá smysl, protože moc dobře chápal, že se to nemá.

• Citovat
  • Upravit
1593
11.1.24 13:51
@Anonymní píše:
Omlouvám se, že jsem nebyla v diskuzi, musela jsem se odpojit. Tak tedy hromadně: na zadek dostala nesčetněkrát. Výsledek=0. Začala jsem pracovat se sebou a už ji nebiju, proto jsem to s odrážedlem vyřešila sebráním a vysvětlením, že mám strach a že jsme se domluvily, že zastaví nejen na konci každého chodníku, ale i na zavolání. Krásně to dodržovala, až do chvíle, kdy se rozhodla, že pojede napřed :nevim: a tak je to se vším. Má perfektní porozumění, ale nechápe, proč po ní chceme věci nějak a vše musí být podle ní. Přitom ví, co po ní chceme, vysvětlujeme proč. Já už jsem z toho někdy tak vyhoukaná, že bych nejradši zařvala PROTOŽE JSEM TO ŘEKLA! Neustále otázky proč a proč a proč? Když řeknu, ať se oblékne, neudělá to. Ať si dojde na WC, nejde. Neustále dohady, vysvětlování. Naopak nám říká - až půjdeš do chodby a 3× se otočíš, tak to udělám. Většinou následuje můj křik, protože už mě to opravdu nebaví. To je u všeho. Ano, když mě organizuje, já to netoleruju. Když křičí, že jsem něco namalovala zle, řeknu jí, ať si to udělá tedy sama. Ona mě stále honí sem a tam. Vytahá vodovky, nechá si vše připravit, nechá si namalovat obrázek, udělá do něj 2 čáry a hned má na mě další úkol a požadavek. Od všeho odbíhá, vše je vytahané. Chce si nalít vodu, když je plný dřez nádobí, sedět na lince, když mám linku zrovna zaskládanou, podává mi drogerii, když dávám nákup do lednice, když vyndavám sušičku, pomáhá tak, že mi hází věci a nestíhám je ani roztřepat, natož poskládat. Neustále mluví, zpívá, křičí, běhá a cokoliv chci, tak neposlechne, prostě ne. Jsem už tak unavená, vnímám to tak, že narušuje celou domácnost. Posledním příkladem je- rozhodla se, že nám bude dělat kávu v kávovaru. To zahrnuje rozsypanou kávu na lince, vylitou vodu do prostoru kabelu, takže nutnost hned utřít, a scénu, že jí nejde zapnout tlačítko (vyžaduje sílu). A pokaždé, když se někdo hne do kuchyně, okamžitě je za námi a vyžaduje, že udělá tu kávu ona, jinak je scéna. A takových věcí je milion denně. V kolektivu je pokud vím oblíbená, ale bojím se, že je to otázka času. Na jednu stranu chci, aby byla průbojná, ale tohle už je skoro šikana. Ona to nemyslí zle, nechce nás naštvat nebo dělat naschvály, je prostě tak umíněná. Od mala byla taková. Plakala, pokud se nenosila, nespala, pokud nebyla na prsu, separační úzkost byla šílená. Nějak bych jí potřebovala umírnit, naučit, aby nás nepotřebovala neustále u všeho a aby nepotřebovala u všeho být. Zkrátka aby poslechla, když se jí řekne.

Věřím, že jsi z toho unavená, ale učila bych ji fungovat mezi lidmi a ne dělat si co se jí zachce.
Ať si věci chystá sama, vybalí vodovky, nabere vodu, vezme podložku/zástěrku/štětce. Obrázek ať maluje ona tobě. A pokud to po pěti minutách vzdá, tak ať si po sobě uklidí. Dokud nemá uklizeno, neodejde od činnosti a pod.
Stejně s kafem - chce dělat kafe? Ok, pokud rozsype kávu, tak ať to uklidí, pokud rozlije vodu, ať ji utře. Pokud ječí, že chce ona, upozornit, ať mluví normálním hlasem, že se domluvíte.
Nechce na záchod? Ať nejde. Vydírá, že až potom co něco uděláš ty? Ohraď se, ať nevydírá, že po ní chceš tu návštěvu záchoda, protože pak pojedete třeba hodinu autobusem a nebude kde, nebo nevím proč ji posíláš na záchod.
Když místo pomoci škodí - požádat ať to dělá tak, jak potřebuješ, pokud ti chce pomoct. Pokud ne, tak upozornit, že nepomáhá a ať to buď udělá celé podle sebe, anebo ať si jde po svém.
A je podle mně v pořádku i zařvat „protože jsem to řekla!“ nebo spíš, že už toho máš dnes plné zuby a to dohadování tě pořád nebaví a ať zařídí, že má uděláno to, co po ní v té chvíli požaduješ a poradí si s tím jak nejlíp umí.
Chápu, že to zní krutě, ale děti ty „hrany“ ještě obroušené nemají a je lepší, když některou zpětnou vazbu dostanou doma s láskou, kde jim je záhy „odpuštěno“ a dána šance zkusit to příště lépe, než jinde, kde jim na nich tolik nezáleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24523
11.1.24 14:37
@starfish_at_night píše:
Věřím, že jsi z toho unavená, ale učila bych ji fungovat mezi lidmi a ne dělat si co se jí zachce.
Ať si věci chystá sama, vybalí vodovky, nabere vodu, vezme podložku/zástěrku/štětce. Obrázek ať maluje ona tobě. A pokud to po pěti minutách vzdá, tak ať si po sobě uklidí. Dokud nemá uklizeno, neodejde od činnosti a pod.
Stejně s kafem - chce dělat kafe? Ok, pokud rozsype kávu, tak ať to uklidí, pokud rozlije vodu, ať ji utře. Pokud ječí, že chce ona, upozornit, ať mluví normálním hlasem, že se domluvíte.
Nechce na záchod? Ať nejde. Vydírá, že až potom co něco uděláš ty? Ohraď se, ať nevydírá, že po ní chceš tu návštěvu záchoda, protože pak pojedete třeba hodinu autobusem a nebude kde, nebo nevím proč ji posíláš na záchod.
Když místo pomoci škodí - požádat ať to dělá tak, jak potřebuješ, pokud ti chce pomoct. Pokud ne, tak upozornit, že nepomáhá a ať to buď udělá celé podle sebe, anebo ať si jde po svém.
A je podle mně v pořádku i zařvat „protože jsem to řekla!“ nebo spíš, že už toho máš dnes plné zuby a to dohadování tě pořád nebaví a ať zařídí, že má uděláno to, co po ní v té chvíli požaduješ a poradí si s tím jak nejlíp umí.
Chápu, že to zní krutě, ale děti ty „hrany“ ještě obroušené nemají a je lepší, když některou zpětnou vazbu dostanou doma s láskou, kde jim je záhy „odpuštěno“ a dána šance zkusit to příště lépe, než jinde, kde jim na nich tolik nezáleží.

To je pěkně napsané :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
16.1.24 19:41
@Šmoulice píše:
Přestala bych vysvětlovat a vrazila jí pár na zadek. ;) Byla bych důsledná a velmi rázná.
Nezastavit na odrážedle, tak jí tu prd.el zmaluju ještě na místě.
Namalovala jsem ti to špatně? Fajn, běž si malovat sama!
S tím miminem opět :roll: Na zadek! Nebo budeš vysvětlovat a čekat až ublíží?
A taky ji budete muset vést k samostatnosti. Prostě počkáš a hysterák na mě neplatí.
A ať ti klidně pomůže i u vaření. Ať si sáhne na teplé/horké. Zkušenost je nepřenosná. Spálí se, bude vědět a příště už bude klid … Já to tak praktikuju a světe div se, zatím stále dítě žije :lol: Někdy taky nefungovalo říct ne, ublížíš si a bude to bolet. Ok vyzkoušej a uvidíš sama. :)
@Šmoulice píše:
Nemusíš se ZBYTEČNĚ chytat každého slovíčka. Ale to bys pak neměla co řešit, viď?

Hele normální rodiče nepotřebují bláboly, ehhhhmmm pardón, odborné citace k výchově svých dětí. A ano, přesně jsi to vystihla. Vychovávám dítě selským rozumem. A je zajímavé, že žádné trauma si z toho nenese. ;)

A mimochodem, cos poradila zakladatelce uvědomělého ty? :mrgreen: :jazyk:

A přesně kvůli lidem jako jsi ty potřebujeme zákon proti fyzickým trestům u dětí. Primitivové budou sice děti řezat dál ale aspoň se tím nebudou moct veřejně chlubit a navádět k tomu ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí