Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prekvapive uplne v pohode, hur jsem na tom byla ja. Dcera se narodila predcasne, tak jsem v nemocnici pobyla delsi dobu. Navstevy byly kratke, odchazel v pohode, brecela jsem ja. Miminko nevidel, az doma. Doma v pohode, je pozorny, dava dudlik, houpe, hladi. Prvni tyden jsme segru meli vratit, strcit na chodbu atd. Byla jsem s nimi 14 dni doma a pak skoro cele prazdniny u nasich, kde mel velkou pozornost a pak si na ni zvykl. Uvidime, jak dal
Úplně přirozeně, jakoby to naprosto chápala. Bylo jí 2 a 3/4 roku.
Naši kluci úplně v pohodě. Hrozně se na brášku těšili a už v porodnici ho pořád hladili. Byly jim 3 roky a 2 měsíce.
Vpohodě
Staršímu bylo 2,5 když se brácha narodil. Do porodnice za mnou nemohl - bylo chřipkové období a návštěvy byly zakázané. Čtyři dny byl s babičkou a dědou a zdá se, že nijak citově nestrádal. Z bráchy byl zpočáku nadšen - pečoval o něho, dával dudlíky, pomáhal koupat, přebalovat, vozit, později i krmil…samozřejmě od chvíle, kdy se z hodného miminka stal konkurent, tak se řežou jako koně, ale dodnes bez sebe neudělají krok ![]()
U nás v pohodě. Dvojčatům bylo 2,5 r. když se nejmladší narodil. Zvládli jak dobu, když jsem byla v porodnici a pak příchod nového miminka, tak i 3 týdny, kdy jsem musela být v těhotenství v nemocnici. První dny mě tedy ráno hledali, ale muž jim vysvětloval, že jsem s miminkem a že se pojedou za mnou podívat.
Hůř jsem to snášela já. Bylo mi smutno.
Malého hned přijali, žárlení před kterým nás každý varoval nebylo. Dnes jsou nejmladšímu 2, někdy se všichni tlučou a rvou. Řev a stěžování je u nás na denním pořádku, ale parta jsou dobrá.
Syn měl necelé 3roky, když se dcera narodila. Přijal ji bez problému, těšil se, až příjdeme domů. Všechno bylo OK. Když jsem byla v porodnice, hlídal chvíli manžel a pak babička.
Tak to spíše vypadá, že na tom budu hůře já a bude mi smutno…Dcerku samozřejmě na tohle připravuji, ale ona je hodně citlivá a těžce nese změny, trvá jí než si na to zvykne. Tak snad to bude v pohodě.
Děkuji.
@Berenika22 někde jsem tu četla docela zajímavou radu pro hladší přijetí nového sourozence. Připravit pro staršího dárek, že mu ho jako přinesl nový bráška nebo sestřička. Zkrátka, že se na něj v břiše těšil a že tohle mu přinesl. Přišlo mi to zajímavý a měla jsem to v záloze kdybych viděla, že starší nějak nechtějí nové miminko přijmout.
Ale nevím jestli je tohle váš problém…
@Špageta to ani zatím ne. Ví o těhotenství dlouho, mluví na bratříčka a snad se i těší…spíše mi šlo o dobu, co budu pryč v nemocnici, protože tak dlouho bez mě nikdy nebyla. A potom jak zareaguje na skutečné miminko ![]()
@Berenika22 syn byl a je zavislak. Tatinka ma rad, ale spani a bolistky jedine s maminkou. Rodit jsem zacala o 6 tydnu driv. Bala jsem se, ze si polezim na udrzovani a to bych nedala psychicky. Nahodou odjel k babicce, tak se vratil a ja uz tam nebyla. Byla jsem v nemocnici 14 dni. Hodne jsme si volali s videem a na navsteve byl asi 3×. Bala jsem se, ze to neni dobry napad. Ja vubec nevedela, jak dlouho v nemocnici budeme. Nakonec jsem to mevydrzela a kluci prijeli. Bylo objimani a odchazel s usmevem, ja rvala. Chtela jsem domu. Po navratu byl uzasny, same objimani a mam te rad. Darek od sestricky dostal, ale chova se bajecne. Tak se neboj, my matky to neseme mnohem hur nez deti
@Berenika22 Aha, chápu… radu moc nemám, ale snad je dobré znamení, že na brášku mluví a třeba se těší.
Já jsem se také bála, děti byly beze mě nejdéle max. 2-3 hodiny, když jsem jela k doktorovi. A nakonec to zvládly moc dobře.
Synovi byly dva roky, když přišla na svět jeho sestřička, byl ještě maličkej, ale miloval ji - je kliďas, takže ani jako malá ji nijak neubližoval a zbožňoval ji. Vedli jsme ho k tomu, že bude velký brácha, vždy jsme o sestřičce mluvili hezky, ačkoliv to je drak
.
Když se narodily holky, tak syn byl opět nadšený, milionový, pomáhal se vším a byla to velká pomoc
, dcera to snášela trošku hůř, protože holky byly konkurence a bylo to s nimi náročné, pomáhalo věnovat se dětem individuálně, kdykoliv byl čas.
S nejmladším to bylo nejúžasnější, všichni se na něj těšili - holky se rvaly o kočárek
Nakonec to vydrželo nejstarší holce, pro ni jsou ti bráchové opravdu všechno.
Jinak u nás jsou velmi vřelé a příjemné vztahy, a já jsem za to ráda. Jde o to, že člověk ty děti k tomu musí vést, aby na sebe byli hodní a žádné z dětí nepodceňovat, nepřeceňovat ani nevyzdvihovat nad ostatní. Každý je sice jiný, ale všeho s mírou.
@Berenika22 Starší dcera chtěla dvojčata první dva týdny permanentně vracet
Naopak syna nechtěla dát z ruky ani z kočárku
Je to různé ![]()
@Špageta taky to tak mám. Nejdéle snad půl den. No, bojím se o ni jak to zvládne a jak to celé zvládnu já.
@Berenika22 neboj, zvládnete to. Děti někdy ohromně překvapí. No a my dospělí trochu smutnění unesem. Držím palce.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.