Věkový rozdíl-puberta a miminko na cestě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2696
16.1.08 23:54

Věkový rozdíl-puberta a miminko na cestě

Ahoooj
Tak mi to nedalo,ale musela jsem tuhle diskuzi založit.Budu moc ráda za vaše zkušenosti a rady :) .
Doma mám 15letýho syna a v srpnu se nám má narodit druhý miminko.A mě se teď hlavou honí myšlenky jak to zvládneme.Budu mít doma 2 úplně odlišný světy a budu mezi nima pendlovat,ale o mě tu ani tak nejde.Jde o Jirku,puberta je sama o sobě dost těžká záležitost :lol: :lol: a jemu teď přibude do života miminko.Vloni v srpnu jsme o holčičku v 21tt.přišli a jeho to tenkrát taky dost sebralo,takže si sourozence přeje,ale miminka zná jen tak od ségry a švagrový,který si půjčí,ale může je zase hned vrátit :D .
Budu moc ráda když mi sem napíšete svoje zkušenosti,rady,ale ne třeba jen o velkým věkovým rozdílu,ale celkově tu můžeme probrat pubertu i když to jsou spíš miminkovské stránky :wink: Co vy na to?? :wink:

Díky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
356
17.1.08 01:20

ahoj tak já velký věkový rozdíl znám z osobní zkušenosti, jsem nejstarší z osmi sourozenců :roll: první čtyři jsme po roce a druhá čtyřka je po dvou, takže mezi mnou a nejmladším bratrem je 10 let, předtím to tak nebylo znát, ale teď jsme každej z jinýho světa a nemáme si co říct, možná se to zlepší, zase o pár let později, ale to Ti opravdu neumím říct :) , moje kamarádka je zase o 14 let starší než její bratr a v podstatě jsou to dva jedináčkové, je jasný, že když jsou malýmu 3 roky, tak asi moc společných věcí nenajdou, ale vzhledem k tomu, že moje kamarádka je koňařka jako poleno, tak vlastně doma s malým ani není, přes den je buď ve škole, nebo u koní, no a moje další kamarádka je zase naopak o 16 let mladší než její bratr, a ta je zase zvyklá, že se všechno a všichni točí kolem ní a že má vše po čem jen srdce touží, když jí to nepoatří máma s tátou tak jí to opatří brácha, takže si můžeš vybrat, ale třeba tady jenom sýčkuju a u Vás to zatím bude úplně jiný
v každým případě ti přeji aby všechno dopadlo dobře dobře mimi bylo zdravý a porod proběhl v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
17.1.08 03:20

Ahoj, tak u nás to bylo: nejstarší syn měl v únoru 15, druhý v dubnu 14 a třetímu bylo v červnu 12, když se nám v červenci narodila Elinka (bylo to v roce 2002). Řekli jsme jim to jako „překvápko“, když přinesli pololetní vysvědčení-dostali v obálce ultrazvukový snímek a bylo jim to jasné. Nejstarší řekl zpětně, že se z toho nemohl dva měsíce vzpamatovat a mladší dva se těšili. Nejstarší prožíval špatně i pocit, že bude muset říct, že má tři sourozence, pak se nemohl smířit, když podle dr na echu, to snad měl být kluk, že zase brácha. Dr. se mě při dotazu co to asi je, zeptal, že „co máte doma“ po odpovědi „tři kluky“, se zeptal " a s jedním partnerem?„, když jsem přikývla, že jo, tak stroze odpověděl "tak co byste chtěla, co si asi myslíte, že to může být“- s prominutím blbec jeden. Veliké překvápko, když u porodu vyřkli větu „máte holčičku“. No tak synové byli celou dobu maximálně pozorní, jak se malá narodila putovala z ruk do ruk, byli nesmírně šťastní, že je to holka. Jinak pubertu jsme si v té době prožívali 3×, uffff a prášky na ni nejsou, ale až je někdo najde, tak to bude jistá „nobelovka“. Samozřejmě, že kluci museli mít pocit, že jsem tu i pro ně a ne, že se vše točí kolem mimi, i když to jsou na venek chlapi, tak v hloubi citlivé dušičky. Musela jsem si vždy najít čas, kdy jsme si povykládali o škole, problémech atd., klidně při koupání, kojení apod. Dnes, když má nejstarší 21, druhý 20 a nejml. skoro 18, tak už to snad máme za sebou, Elinka má tři milující bráchy (paní učitelka ve školce v tom měla chaos, jednou ji přivedl jeden, pak ji vyzvedával druhý nebo třetí a kdo se v tom měl vyznat, tak ji Elinka říkala, že „Milan, Pavlík, Marek jsou to tŘi bratŘi“, tak ji naskočilo i „Ř“ :-). Kluci jsou skvělí, nikdy jsem je do hlídání a pod. nenutila (bývalá sousedka měla taky starší syny a má názor, proč by ji nepohlídali-myslím dceru, taky má rozdíl 14 a 12let). Prostřední syn měl spolužáka s mladším bráškou, tak sám přišel, že jdou vozit. Neboj se zvládneš to, je to jiné, než když jsou děti po sobě, ale kráááásné, je to nesrovnatelné a myslím, že oba sourozenci se budou mít moc rádi. Nikdy nesmí mít syn pocit, že příchodem miminka, je přesunut na druhou kolej a že se vše točí, jen kolem mimi. Užili jsme si taky své, škola, kamarádi apod., ale už je to snad pryč, teda ještě nejmladší a jsme na nějakou dobu „za vodou“. Zpětně se musím smát, jak sami „studovali“, jak mimi v bříšku roste, co teď už má vyvinuté, jak je velké, pohyby byly pro ně zážitkem :-) a když se malá narodila a pokud jsme se nedívali, tak jak si s ní povídali, mazlili se. Tak hodně zdaru Anulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
17.1.08 07:33

Ahoj,
já jsem o 13 let starší než můj brácha. Já jsem celé dětství toužila po sourozenci a když se to našim konečně povedlo, mamka donosila a porodila bráchu, byla jsem nadšená. Ráda jsem ho vozila, chovala, dělala vše kolem něho. Taky bylo prima, že konečně se upírala rodičovská pozornost na někoho jiného. Vůbec jsem nežárlila.
Ale časem mě štvalo, že mám bráchu na krku víceméně furt a bere se to jako povinnost, takže na to bych si dala pozor. Prostě mít na paměti, že je mimino dítě vás dvou a brácha je na pomazlení či blbnutí, ale jen když bude chtít on. Taky jak začal chodit, tak mi furt lezl do věcí, prostě jak to batolata dělají - takže ideál je, aby oba měli vlastní pokoje.

Jsem ráda, že jsme s bráchou dva, ale v podstatě jsme dva jedináčci. Dnes je mu 16, mě 29 a už se s ním dá rozumně promluvit, nicméně počítám, že rozumět si začnem až tak za 10 let…víš jak:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6260
17.1.08 08:24

Ahoj, nám vloni přibyla k 15ti letému synovi a 13ti leté dceři holčička.
Děti se na sourozence těšily, mají ji moc rádi. Míša, kdykoli může, Lucku pohlídá, pohraje si s ní, Jirka je na internátě, ale když přijede domů, tak jde nejdřív pozdravit malou ségru. Celkem se k ní chovají moc hezky a Lucka je miluje :wink:
V něčem je Lucka asi opravdu vychovávaná jako jedináček, přeci jen je ten věkový rozdíl mezi nimi velký. Zase na druhou stranu, jak je nás doma pořád hodně (děti, jejich kamarádi, naši přátelé, děti našich přátel), tak bych řekla, že je Lucka celkem sociálně vyspělá, když porovnám její sourozence v tomhle věku.
Pubertu teď prožíváme ve dvojím vydání :roll: řídím se heslem přežít ale někdy nevím, jestli to dokážu :roll: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
17.1.08 08:34

Ahoj, já sama mám o 12 let mladšího bráchu, když jsem byla mladší, dost mě štvalo, že se všechno točí kolem něho. Ještě mám ségru, ta ja o 3 roky mladší než já (o 10 starší než brácha). Takže já radím hlavně nezanedbávat toho strašího, i když se bude tvářit jak je strašně dospělej a jak mu to nechybí :)
Jo a taky bude dost důležitý, jestli teď budete mít kluka nebo holčičku… Hodně to ovlivní jejich vzájemný vztah. Doporučuju prostudovat knížku Sourozenecké konstelace, autor Kevin Leman. Je fakt dobrá, spousta informací čtivě napsaná…
Jo, teď už spolu všichni tři vycházíme naprosto v pohodě, brácha má dokonce ke mě blíž než k ségře (aktuální věk: 28, 26, 16) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
17.1.08 11:38

Markýsku - to byl dobrej nápad založit takovou diskuzi. Mám 14-tiletýho puboše a pracujeme usilovně na sourozenci.V září jsme teda o mimčo přišli ve 12tt.Jsem taky zvědavá, jak to funguje. A kdyby některá ze zkušených mamin měla „lék na pubertu“, tak dejte vědět. Já mám pocit, že to chvilkama funguje až antikoncepčně, když vidíte, že vám z růžovýho miminka vyrostl mimozemšťan… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1686
17.1.08 12:00

Ahoj. Máme 15-ti letou dceru a 5-ti měsíčního kluka. Před dvěma lety jsme taky přišli o mimi v 17tt, možná proto nedávala nadšení v těhotenství moc najevo, a pořád se o mně bála. Teď ho moc ráda chová, mazlí a vozí, no vozí jde ven s kočárem. Jsou to dva jedináčci, ale na tom není nic špatného. Je pravda, že nesmí nahrazovat naši péči, prostě jen když je to fakt nutné, nebo když chce. A ona naštěstí chce. Zatím je miminko, ale až bude větší, tak budu muset dát pozor, aby za ní nechodil jako ocásek. Prostě aby ji to neobtěžovalo a aby pořád chtěla jako teď.
Jo a puberta - hustý 8O Je úplně v pohodě a normální a najednou jako by ji přeskočilo a nedá se s ní dál mluvit. Jsme hrozný, trapný, z pravěku a hlavně to moc řešíme :? A ty nafouklý ksichty??? Uklidňuje mně jen to, že to snad brzy přejde a že jsme nebyly jiný :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
17.1.08 12:06

ahoj. my mame dva kluky 18 a 15 a ted cerstvyho mrnouse. Kluci jsou z nej uplne odvareni, moc se na nej tesili a nemuzou se dockat, az malej udrzi hlavicku, aby si s nim mohli hrat :) tak ja doufam, ze jim to vydrzi. Bratrankovi bylo 15, kdyz mu rodice poridili sestricku - a nedaji na sebe dopustit navzajem. Takze si myslim, ze z toho strach mit nemusis :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
17.1.08 13:46

Ahoj Markýsku. Máme tři syny, 17 (v březnu 18), 16 (v červnu 17) a 2,5 letého benjamínka. Když jsme jim před vánoci roku 2004 řekli, že budou mít v létě sourozence, reakce toho mladšího byla…„jste se nudili?“ Samozřejmě to myslel z legrace, protože jsme o miminku, i když jsme se o něj pokoušeli už asi půl roku, nemluvili. Prostě to byla jen rekce na dost husté překvápko. Starší to moc nekomentoval, asi proto že už mu táhlo na 15 a ta puberta ho už měla. Nebo on ji?? :wink: Můžu říct a to upřímně, že Ondru milují. Hlavně ten nejstarší. A on mi také skoro celou dobu mého těhotenství tvrdil, že to bude kluk. Čemuž jsem já odmítala věřit, prostě budeme mít holčičku, přece když máme dva kluky, tak teď už musíme mít holčičku. Jo jo, zlatý oči. Rozhodně jsem nechtěla, aby si starší kluci mysleli, že je zanedbáváme, ale malý měl od narození zdravotní problémy ( ale to je do jiné diskuse) a bude je mít navždy, takže musím upřímně říct, že se asi určitě mockrát stalo, že si mysleli že je kašleme. Ale snad už si za ty dva a půl roku zvykli a myslím, že to hlavně pochopili. Jo a s hlídáním jsem je nikdy moc neobtěžovala, protože si myslím že je to naše dítě a my se rozhodli si ho ještě pořídit. Takže jaképak copak. A myslím, že puberta je sice někdy zmáhá, i když toho nejstaršího už pomalu opouští, ale nikdy jsme s nimi neměli velké problémy. Jsou to v podstatě hodní kluci, znám horší případy. Holt každého ta puberta postihne jinak, však si to možná některé ještě pamatujeme, měli jsme ji taky. :lol: Gabka
Jo, jen doufám že jsem je moc nepřechválila, protože už se mi párkrát stalo, že jsem je vynášela do nebe a oni za pár dní udělali nějaký průser. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2696
17.1.08 14:03

Ahoooj holky :D
Jsem moc ráda,že se tohle téma takhle ujalo.Udělali jste mi strašnou radost :D .Děkuju za vaše zkušenosti co se týče výchovy a přístupu.Je to jen na nás jak mu sourozence ukážeme.I když je už velkej tak ta jeho dušička může na tyhle věci reagovat ještě hodně dětsky :wink: .

Cmeldo to je moc krásný vztah a kluci budou mít do budoucna určitě výhodu :wink: .Tak ať jim to takhle dlouho vydrží :) .

Mirri ty uplně popisuješ to co máme doma viď :lol: :lol: :lol: ??Jo,ale máš pravdu,že jsme nebyly jiný a někdy v něm hodně vidím sebe :roll: :lol: :lol: .Jsou dny kdy spolu dokážem řešit,školu,kamarády i holky,ale najednou otočí a když se ho na něco zeptám tak se dočkám odpovědí „hmm..nevim“ :roll: :roll: .Ale co se týče těhotenství tak to co prožívala Verča má teď Jirka taky.Má o mě strach,snaží se mi pomáhat,ale bojí se to dát najevo radost z miminka,aby pak nebyl zase zklamaný :( .

Mischni tak to přeju ať se zadaří a mi si pak můžeme předávat zkušenosti :wink: .Máš pravdu zrovna teď jsem nad tím přemýšlela,že to není tak dávno co jsme řešily jaký kočárek si pořídíme :lol: :lol: .A ono to už bude skoro 16 let 8O :lol: a teď musíme řešit střední školu,takže další oříšek :wink: .Lék na pubertu tak to bych mu dávkovala jako dodatek stravy :lol: :lol: .

Novire díky za tip na knížku :wink: .Chtěla bych,aby prcka nebral jako povinost,nýbrž jako radost :) .

Bibiano Dvojitou aby by byl s dětma pubertu,tak to máš můj obdiv :lol: :lol: .S tím,že mimčo možná bude spíš jako jedináček jsem se smířila,ale chtěla bych sním chodit do mateřskýho centra,aby tam poznal děti svýho věku a teď se moji švagrový narodil chlapeček,takže bude mít taky spojence :D .

Majčus moc bych chtěla,aby měli mezi sebou ten vztah,že by se na sebe mohli spolehnout a prcek by v Jirkovi měl ochránce :wink: .Jsou to jen moje sny,ale ráda bych se k tomu dopracovala.

Anulka tohle co máš ty je jak z červený tomu knihovny :D :wink: :wink: .Elinka má na bráchy štěstí a určitě za to bude v budoucnu moc ráda :wink: .Teda,ale pubertu na 3krát :roll: :roll: .No,nezbývá mi nic než jen obdivovat :lol: :lol: .

Kristian tak pokojičky budou mít oddělený 100% :) .Jinak si myslim,že s bráchou si budete určitě víc rozumět jen až ho opustí ta puberta :wink: :D .

Jak jsem tak pročítala tak všude by bylo potřeba „lék“ na pubertu :lol: :lol: .Tak jsem ráda,že je to všude stejný :wink: :wink: .

M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1535
20.1.08 19:54

ahoj markýsku,jsem ráda,že jsi tuto diskusi založila.Synovi bude v srpnu 15 a v květnu čekáme druhé mimi.Myslím si,že se na mimčo těší,ale jako puberták to moc nedává najevo.Přál si bráchu,podle posl.ult.to vypadá na sestřičku,takze z toho moc nadšený nebyl.Co se týká mimina ho zajímá jen podle nálady.Mysli si,že už na něj nebudu mít tolik času a bude mít více volnosti.To se,ale plete,puberta s ním dost tříská.Když má chut tak se i baví,jinak většina jeho odpovědí je NEVÍM.Ve škole je hrozně ukecaný a doma páčíme každé slovo.Všem držím palečky, puberta je hrozná,ale asi jsme nebyli jiní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2696
20.1.08 22:43

Ivuli to jsem ráda,že se to ujme,tak snad tady můžem probírat pubertální výlevy našich ratolestí,který se mezi miminkovský věci moc nehodí :D .
Moc ti gratulu k miminku :srdce: .Jste o trošku napřed my jsme až v srpnu :wink: .Nedává to taky moc znát,ale spíš jen kvůli tomu,že jsme o holčičku v 21 tt.přišli a včera jsme museli do nemocnice a já mám teď do 12 tt.nařízenej klid tak si myslim,že se bojí,aby se to neopakovalo.Tenkrát i když to na sobě nedal znát tak ho to sebralo,ale řešil si to v sobě.Tak jsem to respektovala.Jinak se neboj na holčičky v šatičkách se pak možná líp balí holky :lol: :wink: .
Odpovědi NEVÍM..HM..jsou uplně běžný.Vždycky musim jít z místnosti a nadávat za rohem :roll: :roll: .
On se teď taky ve škole zhoršil,tak,že manžu zejtra čeká cesta do školy :roll: .Tak jsem zvědavá co z toho vyleze.Jirka říká,že on nic,že si ta učitelka na něj zasedla a chce mu dát 2 z chování,což mě málem ranila mrtvice,protože je teď v 9 :? .
A jak se ti jinak daří v těhu snaží se ti nějak pomáhat :wink: ??
Ráda bych tuhle diskuzi udržela,tak snad mi pomůžeš :) :wink: .
A už řešíte střední školu nebo je ještě brzo??

Tak se měj ahoooj a zítra drž palce ať to dopadne dobře :)
 Markét

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1535
22.1.08 14:13

Markýsku tak moc držím palečky at vše dobře dopadne.Toto těhu.prožívám úplně jinak než to první (tehdy jsem měla 19).Do 4 měs.jsem chodila do práce,neměla jsem žádné zdr.problémy.V prosinci jsem šla na nemoc.s bolestí zad.Co jsem doma tak mě pálí žáha,trpím zácpou a kolísavým tlakem.Asi se i víc pozoruju,všechno mě hned rozbrečí.David to prožívá tak,že dělá,že se ho to netýká.Snažím se ho do ničeho netlačit , bude to velká změna,mít po 15 letech sourozence.Nikdy nebyl rozmazlený,ale má v sobě rysy jedináčka.Školu ještě neřešíme je v 8 tř.a nemá žádnou představu co chce dělat.No představu má nic nedělat a mít hodně peněz.S učení problémy nejsou,ale je ve škole hrozně ukecaný.Doma se nechce učit vůbec,pořád mu musím říkat,že se známky už počítají na bud.školu.Za vyznamenání má slíbené kolo,tak jsem zvědavá jak to dopadne.Hřeší na to,že mu kolo koupíme i když bude mít horší známky.Doma musel pomáhat už před těhu.Utírá nádobí a uklízí svůj pokoj.Někdy má plno řečí,ale udělat to musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2696
27.1.08 23:28

Ahoooj
Jak se ti daří???
Já jsem ve středu zkolabovala a byla jsem až do dneška v nemocnici,ale už jsem doma.Mám nízkej tlak tak už mám přísnej klid na lůžku :( .Jinak mi uplně mluvíš z duše co se týče rozdílu mezi prvním a druhým(třetím) těhotenstvím.Otěhotněla jsem neplánovaně v 18.Všechno probíhalo uplně bez komplikací žádný ranní nevolnosti,žádný problémy s tlakem.Byla jsem ukázkovej případ,ale teď se to na mě všechno valí a má víc času se pozorovat tak mám i větší strach :oops: .S pláčem taky souhlasim :lol: :lol: .Syn se mi diví když jsem začla brečet u reklamy na plínky,ale když to miminko bylo tááák moc kouzelný :wink: :wink: .David má moc pěknou představu o vydělávání peněz :lol: :lol: .V Jirkovi ani nevidim rysy jedináčka už od malička se potkává v kolektivu dětí ve stejným věku,ale stejně mám strach.Změna to bude veliká pro všechny.Co se školy týče tak já jsem teď dost nervozní nakonec vůbec nevím jak to bude stou učitelkou tak teď musim jen čekat a doufat :roll: .U něho se teď ve škole projevila špatná parta.Tu 2 z chování mu navrhla kvůli kouření na škol. akci :roll: .A hlavně teď prasklo,že si s klukama z hokeje zkoušeli dávat trávu :x .Ale od tý doby co jsem zase doma tak seká latinu.Manža mi přiznal,že si to dával za vinu,že jsem takhle zkolabovala kvůli tomu stresu kolem něj.Hlavně,že už se srovnal a tu devítku nějak doklepem.Ale jinak nějaký výrazný odezvy taky nemá.Pomáhat teď musí,protože já musim ležet a tudíž celá domácnost je na manžovi na něm,ale ani moc nebrblá nebo ne předemnou :D .
A už jste vymýšlely jméno pro holčičku????

Tak já jdu dobrou noc :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin