Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky, zvláště více dětí
,
a chtěla bych se zeptat, jak se vaše děti „snášejí“? Mám tím na mysli zda-li se sourozenci mlátí
nebo jakým způsobem u nich „sourozenecká láska“ probíhá
.
Totiž moji dva kluci se posledních pár dní docela nesnášejí, neustále si berou hračky, zvláště starší mladšímu a ten už si to nenechává líbit a brání se, ovšem kousáním
, případně majzne bráchu něčím po hlavě. Staršího to natolik rozlítí, že ho začne mlátit, případně kopat a nebo také kousat. Oba už mají pěkné kousance po tělíčkách a já z toho nejsem zrovna nadšená.
Vím, že se kluci prostě perou, ale takhle malí?
Mám o 2 roky mladšího bráchu a taky jsme si neudělali nic dobrého
, no ale stejně by mě zajímalo, jak je to u jiných sourozenců.
Ještě dodám, že starší synek má chodit do školky, jenže teď už asi 4 týdny je doma kvůli nemoci, takže asi si prostě lezou na nervy
. Od zítřka by měl začít chodit zase do školky, tak jsem zvědavá, jestli se to zlepší.
Smokie
Ahoj Kačko,
to nás teda čekají chvíle.
U nás je to zatím přesně obráceně, jediné neshody vznikají když Filip bourá Matesovi umělecká díla z lega
. Včera byl Matyáš s taťkou před barákem (stavěli ze sněhu bunkr a sněhuláka) a Filip (nemocný) na ně koukal skrz balkonové dveře. No řval celé odpoledne, tahal se za ouška, lehal si na zem, až jsem volala známé Dr. jestli nemůže mít zánět středouší i bez teplot. No, nemá
. Řval jenom proto, že viděl bráchu venku a chtěl být s ním…
V době kdy je Máťa ve školce je Filip nervoznější a víc vyžaduje pozornost - čtení, blbnutí, hraní si (prostě to, co jinak provádí s bráchou).
Takže doufám že jim to vydrží až do dospělosti ![]()
Ahoj a hezký večer. Katka
No,jako by to bylo u nás doma tak před rokem. Můžu tě uklidnit,teď jsou super. Bezvadně si hrajou,občas se o něco rvou,to je jasný, ale jinak se asi fakt mají moc rádi. Je to docela fajn pocit. Teprve teď oceňuju,že mám dva kluky, už jsou parťáci. Teda plánuju třetí a holčičce bych se rozhodně nebránila
,ale je to prima,tak ještě chvilku vydrž.
Holky děkuju
,
no doufám, že to je přechodný, Tobík moc nemluví, tak asi se i blbě domlouvají, Tobík taky bourá Kubovi lego, ale jak říkám, oba si nemají co vyčítat
. Doufám, že je to brzy přejde. Už aby to bylo!!! ![]()
Katka
Ahoj Kaci,
tak to je pekne tema, ja mam doma dva piskotky kluka a holcicku a je to obdobne. Starsi bere mladsi cokoliv, co ma v rucicce a mladsi je vzteklounek, takze to same jako u vas, rev, vztek, placani po hlavicce atd.takze je u nas stale veselo. Na druhou stranu jeden bez druheho neudelaji ani krok. Jsou chvile (a ze jich neni malo), kdy se mazli a starsi braska neda na svou mladsi sestricku dopustit. Kuprikladu dnes ji vedl celou dobu na prochazce za rucicku a to je naadhera. Je pravda, ze Robik uz chodi obcas do skolky, a to si teprve uzivam doma kliiiidu:)))Budme rady, ze mame ty nase certiky zdrave a to skadleni?!?proste patri k sourozenecke lasce:)
Fakt bezva téma, já mám tři holky. 14 let, 4 1/2 roku a 9 měsíců. Z té nejmneší se mohou poprdět, pořád by jí mačklay a mucinkaly se s ní. Velké se mají také rády, ale už tam probíhá i nějaké soupeření. Obzvkáště, když největší dělá něco co ta prostřední nemůže a ta se toho vehementně dožaduje. Nebo jsou boje když velká nemá na prostřední náladu, ale ta si s ní chce zrovna hrát. PO delší době jde do školky, tak se těším, že dopoledne udělám vše potřebné a odpoledne na ně budu mít víc času až budou všechny doma. Ale v zá:,–(ě na sebe nedají dopustit. Hlavně když jsou třeba nemocné a tak. Snad jim to vydrží po celý život.
Hamina
Ahoj, i takhle malej klucina se uz muze prat. No ja mam tedy dve holky (7l a
) a ty se maji mooc rady. Zatim se neperou ale mala starsi vse bori atd. tak uz ji parkrat lehce majzla…Sany.
Holky jak jste řešily: Mám holky 4roky od sebe a starší zbožňuje mlatší. Mlatší už nechce být celý čas v postýlce, ale jakmile jí dám na zem, do korby na sedačku a ona kouká tak hned kní běží starší a pusinkuje jí atd.. nemůžu je nechat samotné a jít něco dělat. Vůbec nic nestíhám a jsem dost protivná. Mám strach, aby starší mlatší něco neudělala z lásky
. V postýlce pokud je vzhůru tak řve a chce se koukat v prostoru. Šátek, baby vak ani nosítko nefunguje strašný řev.
Starší je nemocná (po operaci)a nevím kdy půjde do školky. Mám doma bordel, neuvařeno atd… Teď jsem si nachvilku sedla a pustila (ikdyž nejsem zastánce TV)starší pohádku a mladší po mléku usíná v postýlce.
@Blanka S píše:
Holky jak jste řešily: Mám holky 4roky od sebe a starší zbožňuje mlatší. Mlatší už nechce být celý čas v postýlce, ale jakmile jí dám na zem, do korby na sedačku a ona kouká tak hned kní běží starší a pusinkuje jí atd.. nemůžu je nechat samotné a jít něco dělat. Vůbec nic nestíhám a jsem dost protivná. Mám strach, aby starší mlatší něco neudělala z lásky. V postýlce pokud je vzhůru tak řve a chce se koukat v prostoru. Šátek, baby vak ani nosítko nefunguje strašný řev.
Starší je nemocná (po operaci)a nevím kdy půjde do školky. Mám doma bordel, neuvařeno atd… Teď jsem si nachvilku sedla a pustila (ikdyž nejsem zastánce TV)starší pohádku a mladší po mléku usíná v postýlce.
Buď ráda že starší mladší neškodí
Já mám holky o pět let od sebe, starší se taky starala, na to jaké je to zvíře jsem byla v klidu. Myslím že ve čtyřech letech už pochopí když jí vysvětlíš že nesmí malou mačlat, nosit…že může dát třeba pusinku, nebo pohladit, po očku kontrolovat ![]()
Tak si mladší nos s sebou, kam zrovna jdeš, ne?
Potřebuješ vařit? Šup na deku na podlahu (nebo do lehátka) do kuchyně…
Potřebuješ věšet prádlo? Starší může věšet s Tebou, malá se dívat z deky na podlaze…
Deka na odložení dítěte, kdekoli zrovna jsem, bývala věc, kterou jsem nosila snad i na záchod. ![]()
Krom toho, starší už je přece dost velká, aby ses s ní normálně domluvila - „teď na ségru nesahej - až přijdu, pomazlíme ji spolu“, apod.
To já se sní domluvim na všem (teď mi obzvášť co mám mimčo připadá hrozně velká) jen mám přece jen obavu. Zatím to řeším tak nějak v houpačce jenže to nechci na moc dlouho kvůli zádům je vní strašně zkroucená jako každé dítě co nesedí. Jinak jsem starší už říkala, když jsem čekala, že jí nebude moct nic dávat jako jídlo pidi hračky atd… tomu rozumí. Asi mám příliš, až přehnanou starost ![]()
Malá mi kolem prcka taky pořád skákala, hladila, pusinkovala, když byl úplně mrňavý. Pak se ho trochu nabažila a už byla v normě. Já jsem to ale až tak neřešila. Je už velká (taky 4 roky rozdíl), tak jsem spoléhala na to, že dá v rámci možností pozor. Nikdy mu ani nechtěně neublížila (teda jednou, když na něj ve vaně chrstla horkou vodu) a malej ji zbožňuje snad víc než mě
Takže jsem je nechávala běžně spolu na zemi a jen jsem jedním okem hlídala, jestli se neblíží nějaká katastrofa a dělala si svoje.. Dneska už je malému skoro 10 měsíců a hrajou si spolu na schovku a honí se po bytě ![]()
Ahoj. tak mí kluci jsou od sebe rok a půl (staršímu jsou 3roky) se taky mlátěj…nebo spíš mají zálibu se navzájem strkat takže po celým těle oba modřiny jak blázen - protože jim je úplně fuk kde se strkaj
takže já intenzivně hlídám rohy a tepelný zdroje
ale mám dojem, že se maj jinak rádi (když na ně nikdo nekouká
)
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.