Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
prosím o radu, jak se vlastně počítá výše mateřského příspěvku. Někde jsem četla, že je to z příjmů za poslední odpracované kalendářní čtvrtletí. Je to tak?
Jde mi o to, že mám TP 4.6., tudíž - jestli se nepletu - bych měla nastoupit na MD někdy v druhé půlce dubna. Takže to by se mi počítalo z platu za leden-březen. Jenže teď na konci roku jsem dostala poměrně slušné odměny, tak špekuluju, jestli kdybych se dohodla s dr. a nechala by mě doma na rizikovém třeba od začátku března, počítalo by se mi to z výplaty za říjen-prosinec?
Jsem z toho nějak jelen… ![]()
Ahoj Lendulin.....ja to tak udelala, pocitaji se 3 mesice:-)))
A taky minulej rok v rijnu byly odmeny, a pak v prosinci 13 plat. Takze od Ledna jsem nastoupila ma neschopenku, a pak v cervnu mi zacala materska........v podstate na neschopence jsem pobirala 69% platu za posledni 3 mesice a pak na matesky to bylo stejny… takze kasli na praci … penizky se pak moc hodej, vim o cem mluvim
Hezke tehu
Katka
Díky Katko, to je dobrá zpráva, jestli to tak opravdu funguje ![]()
Akorát nevím, kdybych chodila do práce ještě leden a únor, tak by se to počítalo stejně z října-prosince??? Berou se poslední 3 odpracované měsíce nebo ukončené kalendářní čtvtletí? ![]()
Odpracovane mesice........aspon u mne to tak brali.....
Jo a doporucili mi to rovnou v praci at to tak udelam, a budu mit vic penizku
Katka
Docela dobře je to vysvětlené na http://www.tehulka.cz/view.php?…, i když jsem někde četla, že se skutečně počítají jen poslední 3 měsíce, tak nevím. U nás to bude aktuální až tak v červnu ![]()
No mně řekli na sociálce, když jsem to zjišťovala, že za poslední rok (ne kalendářní), ale prostě rok zpárky.
Gabka
Holky, mateřská se počítá ze stejného vyměřovacího základu jako jiné nemocenské dávky a to za posledních 12 měsíců.Takže klid,odměny se vám tam projeví ![]()
Jéje, tak to je teda hokej
zkusím se zeptat kolegyně z ekonomického, třeba bude vědět…
Jelikož dělám mzdovou účetní a nyní jsem na mateřské, ale pro firmy dělám mzdy pořád, takl to vím, m,celkem přesně. Peněžitá pomoc v mateřství se vypočítává z vyměřovacího denního základu. Ten se zjistí tak, že u tebe Lendulin máš TP 4.6.. To znamená, že se vezme veškerý hrubý příjem za období 6/2005 až do doby, než nastoupíš na mateřskou, tzn. 3/2006. Tato suma se vydělí počtem odpracovaných dnů a ten základ je pak 69% z toho základu. Takže odměny za prosinec s eti tam určitě promítnou.
Ivulka
Ahojda maminky, mam prosbu.. kveten, cerven a cervenec budu nezamestnana… a v srpnu nastupuju na materskou.. jak tedy u me budou pocitat materskou? tedy unor, brezen a duben?
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.