Tříleté dítě mizerně spí, jak to napravit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5
22.2.26 14:58

Tříleté dítě mizerně spí

Hledám maminku s podobnou zkušeností. Dítě téměř tříleté, v noci šílenství a řev, uklidní se jen kojením(resp. už se ani nekojí, spíš jen tak cumlá) někdy ani to ne, takže se musí hopsat na balonu. Řeším jak z toho ven. Zatím chvíli fungovalo jen čtení, ale po pár týdnech opět pomohlo na úplné uspání jen hopsání. V noci zabere jen to prso(někdy bohužel víckrát za noc). Domlouvání, postupné zkracování času na balonu, i u prsu, spaní s tatínkem, okřiknutí. Zkoušela jsem nejdřív odbourat kojení, ale už to pak fyzicky nešlo uhopsat. Pak zas obráceně… Už jsem za uplynulý rok projela všechny rady (nevzdala jsem to po pár dnech, a asi mám i hodně vytrvalé dítko). I spánková poradkyně zklamala.

Od miminka kojen na vyžádání(bohužel asi moc dlouho), vyšší citlivost dítka, rodinné prostředí klidné, milující, spaní dohromady.

A už mi zkrátka došly nápady, co dál, takže… Píšu na emimino :D :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1818
22.2.26 15:10

U nás pomohlo syna na 2 letech do vlastního pokojíčku. Budili jsme ho my

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
22.2.26 15:29

@ALIPELI děkuji!, a přesun proběhl postupně, připravovali jste ho na to (nejdřív třeba na odpolední spánek, společné zařizování pokojíku), nebo rovnou šup na noc?
A jak jste reagovali, když se v noci vzbudil a řval, jestli se to teda stalo?
Sorry za ty podotázky, jsem doptávací typ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.26 15:35
@MELiSA_m píše: Více

Nas sel z toho duvodu v roce, i kdyz jsem to fakt nechtela, ale proste se to nedalo. Radsi jsem za nim chodila 3× - 4× za noc ze byt vzhuru co 20 minut a obcas dve hodiny uspavat hystericke unavene dite ktere taky potrebovalo spat. Dosla jsem, uspala a sla zas vedle, pokud jsem neusnula taky. V pokoji mel rozkladaci gauc a ted ma rozkladaci postel, abych tam mohla v pripade potreby nebo pohodli zustat spat.

• Citovat
  • Upravit
496
22.2.26 18:13

Nastavit jasné hranice, takže žádné spaní ve stejné posteli. Do jeho pokoje, když se bude vztekat a chtít kojit, nechat ho tam spát s partnerem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5878
22.2.26 18:49

No u 3 letého je teda za mě špatně už jen to kojení. Prostě 3 leté dítě už není mimino ani batole, aby matce ocucávalo prso. To sorry.

Jinak svůj pokojíček, svoje postel. Uspat ležením s ním v posteli. Jak usne, odcházím. To pomohlo fakt hodně.

Chápala jsem to třeba do 2 let, ale pokud dítě nemá žádné problémy, tak prostě v noci se spí a hotovo. Měli jsme období, že jsme si ve 3 ráno hrály, ale tohle jsem fakt tolerovala jen určitou dobu.
Pokud dcera dělala scénu, tak jsem za ni šla, nechala zhasnuto. Zavřela dveře a vztekej se jak chceš. Jen jsem vedle ni ležela a nechala ji. Zkusila to tak 4× a pak to pochopila. Začala spát celou noc, maximálně se vzbudila 1× na čurání, tak jsem pak zase ležela s ní než usnula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10819
22.2.26 18:52

Syn bude na konci května 3, odmala hypersenzitivni, dráždivý. Zatim nepomohlo nic. Čekám, az z toho vyroste..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2865
22.2.26 19:00

Velmi citlivé, kontaktní dítě od porodnice. Šíleně spaní od porodnice. Jak délkou tak provedením a buzením. Nakonec to vypadá na ADHd a AS.
Pomohl věk a dodržovat rituály, teplota v místnosti, tma/světlo, hodina, strava, šum ( jeden jediný v dlouhé verzi ), plný kontakt. Do 3 let byl vzhůru 10-15×. V 5 letech za úžasné noce jsme na 5×, při špatné i 12× ( jako dnes - důvod netušíme ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
22.2.26 20:29
@MELiSA_m píše: Více

Využili jsme toho, že máme cestovní postýlku. Takže poledni spanek v pokojíčku a večer v ložnici. Takto jsme to dělali asi týden
No a po přesunu noční brečení přestalo. Museli jsme tedy koupit chuvicka, která má opravdu velký dosah (máme v domě tlusté zdi).
Je nějaká konkrétní doba, kde se budí nebo je to různé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
22.2.26 23:29

@ALIPELI Díky, u nás je buzení v různou dobu, ale nápad na samostatné spaní se mi zamlouvá, tak to začnu dítku vychvalovat a aplikovat.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.3.26 15:47

@MELiSA_m uf, tak to je na nervy. Podívej, je to jen období, zkus nejprve zklidnit sama sebe, me treba pomaha, když se natřu levandulovým krémem nebo olejem. To dítě, které spí s tebou (spíte spolu?) tak to cítí a zklidní ho to taky. Hlavně mu to nevyčítej, snaž se klidně i usmát a zavést třeba takové tiché bručení, at klidne bručí s tebou a to ho zklidní. Kamarádce to doporučila jedna psycholožka a dobře zafungovalo. Docela by mě zajímalo, jestli zabere i u vás. Za pokus to stojí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
18.3.26 16:13

Závěr po měsíci

Díky všem za rady a přeji sílu těm, kteří bojují.

Nejprve šlo stranou kojení (opravdu už jsem to potřebovala ukončit a za bdělého stavu vykomunikováno i se synkem), po dvou nocích s tatínkem velká noční nespokojenost skončila a zvládl se uklidnit sám (syn), nebo šššš a kontaktem (společné spaní). Vedle toho jsme spolu odkutáleli hopsací balon z domu a rozloučili se s ním. Uspávám čtením, sice dloouuuhým, ale usne.
Ale když jsem se ke společnému spaní vrátila i já, tak se opět v noci prsa dožadoval, takže pár týdnů spal s tatínkem. Posledních pár dnů už spíme pohromadě, na mlíko už si ani nevzpomene, ale stejně se cca třikrát za noc budí s křikem a hodně po posteli cestuje, což je dosti omezující. Alespoň se ve většině případů po chvilce uklidní asi díky šššš. Jednou za pár dnů ale stejně zabere jen náruč a alespoň drobné houpání na rukách.
Tak uvidíme, jestli se to uklidní samo, nebo tomu raději půjdeme nějak naproti. Sbírám už i odhodlání k samostatnému spaní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
18.3.26 16:27

@Iveta12345 Velký souhlas. Když má člověk alespoň trochu nabité baterky a zvládne si těsně před přetečením emoce uvědomit, že se to blíží a spustí záchrannou akci, je to skvělé, a nevypění. Mně pomáhá jít spát s vědomým rozhodnutím, že to bude dobrý a pak hluboké dýchání, dlouhé výdechy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.3.26 16:35

@MELiSA_m hlavně je to jen etapa! No já když přestávala kojit, tak jsem dceři prostě vždy řekla, ty chceš mlíčko, já vím, ale to mlíčko už tam není a dala jsem ji třeba vodu, řekla ji, že jsem tu s ní…a tak, prostě teoreticky… až to zní divně, ale mě to zafungovalo. Myslím, že kolikrát nechtěla ani pít mlíko, jen pocítit bezpečí, že jsem u ní. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová