Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já právě ale myslela, že takováhle větší věc - jako je rozštěp páteře jdou vidět i na screeningu? Právě mě na to dr. upozorňoval - že páteř je v pořádku. A ve 20 tt na velkém UTZ to musí jít vidět úplně, ne? Spíš se asi nezjistí ty drobnější.
Rozštěpy páteře v testech napovídá hladina AFP, která se zjištuje i na plodovce a z ní je nejpřesněji určen. Samo lze některé typy odhalit i UTZ, ale i jiné rozštěpy než páteře jsou velmi závažné. Existují rozštěpy vnitřních orgánů atd neslučitelných s životem, případně děti žijí velmi krátko. Mě samotné se to týkalo a přečetla jsem o tom opravdu hodně a dobře vím jaký je to proces i jak dlouho trvá. Na plodovku mě nikdo nenutil. Bylo na mém vlastním zvážení jestli riziko VVV je větší nebo menší než riziko potratu po plodovce.
Chápu, kdo se bojí informací, ať na triply nechodí. ![]()
Nic není povinné. To je zásadní problém našeho zdravotnictví, má tendence stavět se do role rodiče, který říká, že musíš, musíš. Nemám problém s podepsáním negativního reversu jako pojistka dr, chápu jeho úhel pohledu. Pokud je to všechno důstojné, bez nějakých vypjatých emocí a tlačení do invazivního vyšetření.
Lékař má povinnost tripply nabídnout, ale pacient určitě není povinen jeho nabídku přijmout.
Přesně tak, mě je taky nabídli, stejně jako mi nabídli plodovku. Rozhodnutí bylo jen a jen na mě a lékaři ho respektovali. Takhle to podle mě má být. Představit pacientovi srozumitelně rizika a nechat ho se rozhodnout… .
Jackie, mě děsí tato společnost, připadám si jak ve staré Spartě. Ale rozhodně se nebojím informací. spíš způsobů jakým jsou získávány a za jakou cenu.
Tak jsem to taky myslela, že jsou povinné ze strany doktora. Já taky odmítla plodovku a neměla jsem s tím problémy, taky jsem jim ten papír klidně podepsala.
Ahoj holky mě vyšel triple test taky špatně 1:8 Ds dozvěděla jsem se to včera. I. trimestrální screening mi vyšel hraniční, krev byla pozitivní, ale utz v pořádku. Já taky nejsem z těch kdo by dal dítě pryč, ale už o jedno nemocné dítě jsem se 5 let starala a představa, že bych měla znovu nemocné dítě je strašná, ne ta péče, bylo to naše štěstíčko,ale ta představa že zemře…s tím se nikdy nesrovnám. Takže proto teď na plodovku půjdu už bychom to znovu nezvládli. A hlavně máme ještě syna a ten by to už neunesl, ještě pořád se nesrovnal s tím, že přišel o sestřičku a teď by se zase měl bát o dalšího sourozence to prostě nejde.
petrulinko, to je mi strašně líto
v tomhle tě absolutně chápu a na tvém místě bych jednala úplně stejně. tak držím pěsti, ať je všechno v pořádku!!!
nozu díky bude to hrůza čekat tak dlouho, ale je nás takových víc, tak to musíme zvládnout.
Kdo se bojí informací, ať na triply nechodí? Já se informací nebojím, proto jsem taky na testy šla. Nicméně po té zkušenosti(a po tom, co jsem slyšela od kamarádek) můžu říct, že je to test s tak vysokou falešností, že naprosto nemá smysl ho absolvovat, zejména pokud jsem v té době měla za sebou již daleko spolehlivější screening v I trimestru. Zbytečný stres miminku taky určitě nepomohl a zbytečně provedené amnio, o tom radši už vůbec nemluvím.
Choď si na jaké testy chceš Jackie, třeba i na takové, které mají úspěšnost jenom 1%, ale nenuť ostatním jejich veledůležitost. Tripple test je metoda, která je už dávno překonaná.
Jackie píše:
Tak prvotrimestrální screening neumí odhalit třeba rozštěpy a na to je zaměřený pouze triple test. Takže v tomto případě bych o znepřesnění opravdu nemluvila. A na UTZ ve 12 týdnu naprosto nemusí být vidět.
jsem přesvědčená že právě rozštěpy umí odhalit celkem spolehlivě
jsou dokonce i maminky které ze stresu a z měsíce čekání na nějaké domněnky ať už více či méně procentní prostě potratily
a myslím že když někam přijdu a odmítnu „klasické vzorové postupy vyšetření“ tak na mě budou koukat přes prsty. Na ty triply mě Dr. doporučila i když sem byla na placeném screeningu a je pravda že říkala že tam se toho uvidí víc na tom NT+, ale taky netuším co budu dělat jestli mi triply vyjdou špatně. Nenechám píchat a trápit mimčo..
Ahoj, nevíte někdo co znamená výsledek: „SUSP.“??
podle hodnot je přesně jak má být. Předem díky za zkušenosti ![]()
= suspektní = podezřelý. Příklad: susp. laryngitida - podezření na laryngytidu. Samo o sobě to nic neznamená, záleží na kontextu.
Holky prvotrimestralni screening umi odhalit jen VVV /DS a ty ostatni dva/. Rozstepy az UZ ve 20 tydnu…Pokud je VT negativni, nema cenu riskovat ani pri pozitivnim tripple testu odber plodovky…vicemene je pravdepodobne, ze to je falesne pozitivni vysledek. Takze tripply /pokud mate po NT a vysel dobre/ odmitat a nebo brat s rezervou a nepodlehat depresi z pripadneho blbeho vysledku…