Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
já na něm vlbec nebyla. doktor mi udělal ten prvotrimestrální screening na vrozené vady, který dopadl výborně a na tripl mě už nehnal. a i kdyby ti tripl dopadl špatně, tak se nenech stresovat, validnější výsledky jsou u toho screeningu z 1. trimestru. Klidně se s doktorem domluv a tripl odmítni.
Když dopadl screening dobře, je blbost chodit na triply - alespoň to mi řekl můj dr. a já mu věřím. Právě mi o tom vyprávěl, jak spousta doktorů od triple testů ještě neupustila a že to nechápe, když tolik stresujou těhotné a screening je mnohem přesnější. Takže za mě - já bych nešla, no a pokud přeci jen půjdeš, ber to s nadhledem. Hlavně že je screening OK.
Podle mě každý další test který může odhalit VVV je k něčemu a velmi dobrý. Falešná pozitivita není problém. Problémem je hlavně falešná negativita, která hrozí u jakéhokoliv testu.
Fakt nechápu, proč z nich všichni máte strach??? Snad každá možnost navíc která může odhalit případnou VVV je perfektní. Myslím, že 14 dní stresu do případné plodovky nebo genetického UTZ je nic proti tomu když neodhalí případnou VVV se kterou se vám potom může mimčo narodit… .
Sama jsem si pozitivní triple test zažila, takže vím o čem mluvím. Ale to čemu všichni říkáte falešná pozitivita tak většinou není. Triple test ani žádný jiný vám neřekne: vaše dítě bude např. Down. Řekne Vám pouze, že šance že se vám narodí Down je např. 1:50 (jedno dítě z padesáti narozených). A pak když se Down nepotvrdí z plodovky, všichni vykřikují, že test byl falešně pozitivní. Ani plodovka ani 1. trim screening vám neřekne že dítě nemá VVV, udává vám pouze na kolik procent ji může mít. Plodovka je nepřesnější, ale i tam je ot pouze hra procent.
Jackie, já z nich trach nemám, ale triple testy jsou prostě zastaralá metoda a opravdu nemusím zkusit úplně všechno. Klidně se spokojím s metodou, která je novější a přesnější. A 14 dní stresu nemuselo být škodlivých pro tebe, ale ne každý je třeba tak silný. Naopak si myslím, že to může těhotné i dost ublížit.
Jackie, takže když podstoupím test, který odhalí vrozené vady z 95%, tak mi nějak pomůže podstoupit test, který je odhalí jen ze 70%? Jediné, co se může stát, že tripple testy budou pozitivní, což povede k doporučení amniocentézy. Tam je až 1% riziko potratu, popřípadě dalších komplikací jako únik plodové vody. A ani amnio není 100%.
Po provedeném prvotrimestrálním skríningu nejsou tripple testy upřesňující, ale znepřesňující.
Je to dojíždějící systém, na kterém někteří doktoři stále lpí, nevím jestli kvůli pojišťovnám, nebo proto, že se dál nevzdělávají a tak, co neznají, tak odsoudí, ale příští generace už nějaké tripply řešit nebude
Čičinka to vyjádřila ještě mnohem lépe než já.
A můj dr zmínil právě ty pojišťovny - něco na tom bude.
Anduli, tak si nejdřív odpověz, jestli bys pak šla vůbec na potrat a pak řeš teprve testy. Přiznám se, že jsem jak blbá ovce na ty triply šla, i když bych pak na potrat nešla. Prostě mi nabrali krev, nijak jsem o tom nepřemýšlela a bylo mi to šumák. No, mohla jsem ušetřit nějaký peníz kapitalistickému zdravotnictví
Mmch dítě může mít milion vývojových vad, na které se testy vůbec nedělají, to kdyby se každá měla bát všeho, tak snad ani neotěhotnět ![]()
Ještě se ujistím: Triply testují Downa, Edwardse a rozštěpy neurální trubice, je to tak? Takže neodhalí nic, s čím by se dalo dítěti pomoci ještě během těhu? Např. když ti zjistí včas cukrovku, dá se dítěti pomoci, ale výsledkem triplů je, že ti jen doporučí potrat. Jestli se pletu, tak mne prosím opravte.
Tak prvotrimestrální screening neumí odhalit třeba rozštěpy a na to je zaměřený pouze triple test. Takže v tomto případě bych o znepřesnění opravdu nemluvila. A na UTZ ve 12 týdnu naprosto nemusí být vidět.
Gino napsala jsi to úplně přesně. Neodhalí nic čemu by se dalo pomoct… .
Rozštěp odhalí screening ve 20. tt, ne? Nevím, jestli všechny typy, ale mě na to alespoň dr. upozorňoval. Nehledě na to - kdo by se rozhodl jít na potrat kvůli rozštěpu?
Bože můj, Jackie prohlašuje to samý pokaždý když se někdo na triply zeptá. Nicméně Jackie nemá pravdu. Nemá pravdu v tom, že „ne každá pozitivita je pozitivní“ - tripl ti vyjde pozitivní nebo negativní, a to myslím tak, že JE TO NA TOM VÝSLEDKU PŘÍMO NAPSÁNO. Pozitivita značí zvýšené riziko postižení a doktoři pak téměř bez výjimky člověka ženou na amnio. A jít na plodovku není jen tak nějaká legrácka, u plodovky je 1% šance spontánního potratu a to i plodu jinak zdravého, tudíž podstupovat ji je naprostý nesmysl, pokud riziko postižení vychází o mnoho nižší, jako že se tak velice často děje.
Poslední věc - mně vyšel I trim screening v pořádku, tripl pozitivní. Vystresovalo mě to maximálně a ne, není to „jen“ na dva týdny, je to do doby než se člověk dostane na amnio a pak další čekání na výsledky, tj. celkem měsíc totálních stresů. A nejsem sama, v okolí mám spoustu kamarádek, které si kvůli triplům prožily spoustu strachu a naprosto zbytečně.
Za mě - já na triply už nikdy nepůjdu. Podle mě naprosto stačí, když vyjdou doře testy v I trimestru a gynekolog neodflákne velký ultrazvuk ve 20 týdnu.
Tak rozštěp se odhalí, to je jasný, ale mě jde o to, zda jde odhalit dřív, jak na velkém utz. A není rozštěp jako rozštěp, ty rozštěpy páteře jsou trochu jiný kafe než třeba rozštěp rtu ![]()
(jako já mám za sebe jasno, ale vím, že je tu spousta holek, pro které je potrat ze všech lékařsky uznaných důvodů normální věc, nesoudím, nebádám)
Já jsem měla testy v prvním trimestru negativní, ale prý hraniční. Měla jsem špatný výsledek z krve a hnali mě na genetickou konzultaci, tam do mě hustili, ať jdu na amnio a já odmítla. Na tripply jsem šla taky a ty byly taky negativní, ale zase atipické
Zase jsem amnio odmítla, tak jsem šla na minor markery v 16 tt. Já prostě nechtěla kvůli nějakým blbým testům ohrozit mimčo, na které jsem tak dlouho čekala. Nechápu, že jsem oba výsledky měla negativní, ano Jackie, je to tam tak psané, a přesto mě hnali na amnio. Nejspíš kvůli mému věku. Je to tak, že od určitého procenta pravděpodobnosti se považují výsledky za pozitivní. To jsem ještě v tu dobu psala s holčinou, které vyšly testy v prvním trimestru stejně jako mě, tedy ta pravděpodobnost, šla na amnio a měla pozitivní výsledek na downův syndrom u plodu. Já tedy spíš věřím tomu utz, když na něj jdu k opravdovému machrovi. Trippl testy jsou zatím povinné, proto na ně lékaři posílají. Do budoucna se prý mají nahradit těmi testy v prvním trimestru.
Holky jak Vám dopadly tripple testy?Já mám z nich strašný strach
.Jsem v 15tt a screening na vrozený vady a choroby nám dopadl v pořádku ale za tři týdny nás čeká tripple test,mám z něj strašný strach,jak tak čtu prý vychází falešně poztivní a musí se na odběr plodové vody a toho se taky bojím.Když dopadl screening dobře tak by měl být v pořádku i tripple test?