Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, ráda bych se zeptala, zda někdo nemá podobnou zkušenost. Jsem poprvé těhotná (aktuálně v 15. týdnu), je mi 27 let. Mám za sebou 1. screening, na ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že nosní kůstka je drobnější a mám si počkat ještě na výsledky z krve. Když dorazily výsledky, bylo tam uvedeno, že je screening je negativní, riziko na Downův syndrom 1:25100, ale drobná nosní kůstka a hraniční hcg. Doporučili mi triple test, což mi moje gynekoložka nedoporučila, protože už jsem byla jednou hospitalizovaná kvůli předčasnému odtoku plodové vody, naštěstí to ale dobře dopadlo. Dále mi gynekoložka řekla, že s těmito výsledky nemám na nic čekat a hned se objednat na Trisomy test, takže jsem se objednala, jdu příští týden. Je tu prosím někdo, kdo měl podobné výsledky a bylo to v pořádku? Jsem z toho vyřízená, myslela jsem si, že když je screening negativní, tak je to v pořádku. Potřebovala bych uklidnit, že to dobře dopadne
Předem moc děkuji za všechny reakce.
Nechápu, jak triple souvisí s plodové vodou…je to odběr krve. Nedoporučili ti spíš odběr plodovky? To by dávalo větší smysl. Každopádně teď můžeš stejne jen čekat. Riziko 1:25 tis je nádherný, úplně vyplasena bych nebyla.
@levandule5 já měla riziko 1:8000 a hraniční šijové projasnění a nic dalšího jsem nepodstupovala, řekli mi, ze screening je jasně negativní a není potřeba to víc řešit. Ty mas riziko ještě daleko menší. Ale pro klid duše bych si tu krev zaplatila.
@Midaku píše:
Nechápu, jak triple souvisí s plodové vodou…je to odběr krve. Nedoporučili ti spíš odběr plodovky? To by dávalo větší smysl. Každopádně teď můžeš stejne jen čekat. Riziko 1:25 tis je nádherný, úplně vyplasena bych nebyla.
Přesně na tohle jsem se ptala mé doktorky a řekla mi, že na základě pozitivního triple testu pak posílají na odběry plodové vody. Prý to tak dělají, abych neplatila za odběr plodové vody. Nicméně ten triple test není moc přesný. Nakonec jsme se teda na doporučení gynekoložky rozhodli pro Trisomy test, stojí 11 000, ale ráda to zaplatím, abych měla jistotu. Jen ty nervy jsou teda šílený ![]()
@levandule5 píše:
Přesně na tohle jsem se ptala mé doktorky a řekla mi, že na základě pozitivního triple testu pak posílají na odběry plodové vody. Prý to tak dělají, abych neplatila za odběr plodové vody. Nicméně ten triple test není moc přesný. Nakonec jsme se teda na doporučení gynekoložky rozhodli pro Trisomy test, stojí 11 000, ale ráda to zaplatím, abych měla jistotu. Jen ty nervy jsou teda šílený
Proc zrovna Trisomy? Tech testu je vice druhu.
@Anonymní píše:
Proc zrovna Trisomy? Tech testu je vice druhu.
Popravdě se v tom moc nevyznám, mluvili o tom v Prenatalu (jako o možné variantě) a doporučila mi to gynekoložka.
Mne to celý přijde trošku jako „hele, vyskytl se mini problém, jdeme rejzovat prachy“. Screening je jasné negativní, riziko nádherný, jen mala nosní kost a hraniční hormon. Hraniční znamená, že je v normě, poněkud těsně, ale pořád v normě. Malá nosní kustka může znamenat třeba jen to, že bude mimino mít malej nos.. a že ti velmi nedoporucili zdarma test a velmi doporučili jeden jediný placeny test… a jelikož o tom nemáš nic zjištěné a rovnou sis to zaplatila, tak nejspíš dostali, co chtěli. Ale ať je to jakkoliv, přeji samozřejmě zdravé miminko, to je nejdůležitější.
@Midaku píše:
Mne to celý přijde trošku jako „hele, vyskytl se mini problém, jdeme rejzovat prachy“. Screening je jasné negativní, riziko nádherný, jen mala nosní kost a hraniční hormon. Hraniční znamená, že je v normě, poněkud těsně, ale pořád v normě. Malá nosní kustka může znamenat třeba jen to, že bude mimino mít malej nos.. a že ti velmi nedoporucili zdarma test a velmi doporučili jeden jediný placeny test… a jelikož o tom nemáš nic zjištěné a rovnou sis to zaplatila, tak nejspíš dostali, co chtěli. Ale ať je to jakkoliv, přeji samozřejmě zdravé miminko, to je nejdůležitější.
No je pravda, že tady ta vyšetření jsou asi dost velký business. Oni dobře vědí, že to lidi zaplatí, protože se prostě bojí
No já se jen modlím, aby to bylo v pořádku, moje gynekoložka mě vystrašila dost („s těmito výsledky na nic nečekejte a hned běžte“). Moc děkuji, snad to dobře dopadne ![]()
@levandule5 právě no, s těmito výsledky bych v klidu čekala a nikam nebezela… ale to je teď jedno, už pro váš klid budete mít další výsledky a věřím, že dobré.
@Midaku píše:
@levandule5 právě no, s těmito výsledky bych v klidu čekala a nikam nebezela… ale to je teď jedno, už pro váš klid budete mít další výsledky a věřím, že dobré.
Moc děkuji za uklidnění
Už jen pro klid duše určitě půjdu, ten stres bych nevydržela. Snad to tedy bude v pořádku.
Já jsem měla riziko 1:90 a rozhodně mne do ničeho netlačili, abych se rozhodla hned teď. Chtěli čekat na triple test integrovaný s výsledky prvního screeningu, měla jsem konzultaci s genetikem, kde mi přesně vysvětlil, co to riziko znamená a které hodnoty k tomuto výsledku vedly. Pro test z krve jsem se rozhodla já sama, když ho zmínil, abych měla info co nejdřív a aby mne nikdo nechtěl posílat na plodovku. Test vyšel nejlíp, jak mohl, takže velká úleva.
Moc nechápu, na základě čeho dr. vyhodnotila, že ten test je nutný co nejdříve, když screening je jasně negativní.
@Midaku hele taky to tak na mě působí. Ale já jsem taky byla screeningu v Prenatalu, výsledky jak jsem psala negativní (1:8000), ale vyšší sijove projasneni (2,5 mm, což je hranice). Na placeny test z krve jsem se sama ptala a řekli mi, ze to není nutné, že screening jako celek je negativní. Mě to tady přijde spis iniciativa gynekolozky.
@stín katedrál píše:
Já jsem měla riziko 1:90 a rozhodně mne do ničeho netlačili, abych se rozhodla hned teď. Chtěli čekat na triple test integrovaný s výsledky prvního screeningu, měla jsem konzultaci s genetikem, kde mi přesně vysvětlil, co to riziko znamená a které hodnoty k tomuto výsledku vedly. Pro test z krve jsem se rozhodla já sama, když ho zmínil, abych měla info co nejdřív a aby mne nikdo nechtěl posílat na plodovku. Test vyšel nejlíp, jak mohl, takže velká úleva.
Moc nechápu, na základě čeho dr. vyhodnotila, že ten test je nutný co nejdříve, když screening je jasně negativní.
Moje gynekoložka se včera ještě dívala na ultrazvuku, tam bylo všechno v pořádku. Snažila se teda najít tu nosní kůstku, ale miminko bylo špatně otočené, tak to chvíli zkoušela a pak řekla, že ten nos prostě nevidí. A vzhledem k tomu hcg, tam ta vada může být. Já právě čekala, že mě spíš uklidní, protože jsem si myslela, že hlavní je to číslo 1:25100. Řekla mi to, co jsem už psala, že pokud na tom nejsem vyloženě finančně zle, tak mám jít co nejdřív na ten Trisomy test, tak jsem souhlasila a napsala mi žádanku.
@Ivusska777 píše:
@Midaku hele taky to tak na mě působí. Ale já jsem taky byla screeningu v Prenatalu, výsledky jak jsem psala negativní (1:8000), ale vyšší sijove projasneni (2,5 mm, což je hranice). Na placeny test z krve jsem se sama ptala a řekli mi, ze to není nutné, že screening jako celek je negativní. Mě to tady přijde spis iniciativa gynekolozky.
Já jsem objednaná na pondělí s tím, že nejdřív mám konzultaci s genetičkou a pak odběry krve a ultrazvuk. Určitě chci jít, abych měla jistotu, dost mě to vyděsilo
Z prenatalu mi po tom screeningu volala lékařka a řekla mi, že výsledky jsou v pořádku, jen že ještě doporučuje triple test. V té zprávě pak bylo i to „hcg hraniční“, doktorka se o tom po telefonu vůbec nezmínila a nevysvětlila mi, co to znamená. Jsem z toho jelen, nejvíc mě vyděsila teď ta gynekoložka ![]()