Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Nezakládala jsi uz ty témata předtím? Po solumedrolu se stav může upravovat i nekolik měsíců.
Tohle je má první diskuse
Mohu se tě zeptat, jestli o tom něco víš tedy?
Je možné že jsem po Medrolu taková malátná? Mám slabé nohy a celkově taková bez nálady, mám teď 1 ráno a půl po obědě postupně se bude dávka snižovat. Za jak dlouho odezní nežádoucí účinky? Jsem celkově taková nesvá a rozklepaná. Možná že to jsou i nervy co vyjde z lumbalky. Moc nejím. Všichni mě straší. Já pořád věřím, že to bude dobré. Myslíš že je to prostě daný, když mám zánět očního nervu, tak musím mít RS? Potřebuji možná jen podpořit ![]()
To že se všude píše, že je to většinou první sypmptom RS není tak úplně pravda. Řídit se tim, tak dodnes nevím, že ji mám. Po kortikoidech je vcelku běžné, že se člověk cítí špatně. Může to mít negativní vliv i na psychiku, plus samozřejmě nervy z diagnózy.
@Alinois píše: Více
Děkuji za podporu. Jak se ti rs projevila? A jak je ti? Jestli se můžu zeptat? A jak se pak postupuje v léčbě kdyby se projevila i mě? A co dál?
Necítila jsem kůži, která se rozšířila až do pul pasu. Nemohla chodit. Měla vyboje elektřiny od hlavy do nohou a rukou. Potíže s vylučováním. Svírání těla neviditelnou obručí. Jako by mě nekdo objimal, nemohla jsem se narovnat. Akutní ataka se přeléči kortikoidy a potom následuje převelení do centra roztroušené sklerozy kde se rozhodne o léčbě. Podává se biologická léčba.
Po tom solumedrolu jsem se hodně zlepsila. Mam nasledky, citlivost nohou není úplně ono. Chodim s hůlkou. Mám nasazenou bio léčbu od února. On to má každý úplně jinak. Každý má úplně jiný průběh, u mě to je trochu složitější. Ale dá se říct že můžu nejak fungovat a citim se o hodně lépe.
To je moc dobře, že je lépe
Nejhorší je asi se vyrovnat s tím, kdyz ti řeknou diagnózu a pak už si na to člověk asi tak nějak zvykne že? Prostě to tak je a nic s tím hold neuděláme. ![]()
Mě se paradoxně ulevilo když mi to řekli. Bála jsem se něčeho horšího. Ono nemá smysl se nervovat. Stres tomu škodí, tak to beru jak to je. Zatěžovat si tim hlavu ničemu nepomůže.
Ty se taky nenervuj, zánět zrakového nervu nemusí být vždy RS. ![]()
Děkuji moc za hezka slova a za podporu. Budeme doufat že nám bude dobře
ono se to řekne se nenervovat, ještě když ty výsledky trvají tak dlouho
Já jsem nervák strašný už od malička ![]()
Já jsem taky hrozný nervák, vsechno si moc beru. Vím, že se to ovlivnit nedá, já si taky zažila svý když jsem byla v nemocnici. Prekecat hlavu je někdy hodně složitý ![]()
Přesně prekecat hlavu je strašný. Tebe si nechali dokonce i v nemocnici?
Můžu se zeptat kolik je ti? Mě 31 a cítím se občas jak stará bába 😁
Jojo, přes 30 a uz jsem taky jako babička
já šla do nemocnice na urgent, zacala jsem doma padat až jsem se nemohla postavit a bez holí neudělala ani krok. Nechali si mě tam 9 dní. Udelali lumbalku rezonanci páteře, mozku a vysledek byl RS. Dali mi kortikoidy a potom mě preveleli do centra pro RS.
Tykraso, to sis pěkně užila
To není ani možný. No hlavně že je lépe. Já mám zatím jen to oko, jinak mě nic netrápí. Jo klepou se mi ruce, ale to mám od malička a už jsem si na to nějak zvykla. Vím co mužu a co ne. Stres to samozřejmě zhoršuje. Někdy neunesou ani hrneček když na mě někdo kouká😁 v tomhle mi pomáhá manžel, že ve stresove situaci mi kafe odnese, nebo mi naleje na rodinem obědě polévku a tak. Jsme sehraný 😁
Ahojky, trpíte někdo na záněty očního nervu? Vrací se to pořád dokola? A za jak dlouho to vždy ustoupí? Nepociťuju po kortikoidech moc velké zlepšení 🫣 😔 A vrátí se oko opět o 100 % k lepšímu, nebo už ne? Jinak čekám na výsledky z lumbalky co a jak. Mám strach z RS 🫣 ale snad bude vše ok
děkuji za zkušenosti