Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
mám takový zapeklitý a akutní problém a byla bych moc vděčná za jakékoliv rady.
Situace je taková, že na matrice nám teď před svatbou řekli, že potřebujeme sepsat několik čestných prohlášení. To údajně mohou udělat jen když bude mít přítel někde trvalé bydliště. No a jádro pudla je v tom, že přítel momentálně čeká na prodloužení dlouhodobého víza a nemá vízovou kartu, na kt. je bdliště psané. Tuto kartu nejspíš ani do svatby nedostaneme, řízení sami naschvál zpomalili, abychom rovnou po svatbě zažádali o přechodný pobyt.
A co teď? Kde seženu jakýkoliv oficiální dokument, že má přítel trvalé bydliště?
Zítra jede pro tzv. překlenovací štítek, tam ale bydliště vypsané nejspíš nebude.
Nevíte někdo, zda může prostě nakráčet na MÚ, nahlásit že má trvalé bydliště v místě xy, ukáže nájemní smlouvu a bude požadovat doklad o bydlišti?
Už jsem z toho všeho fakt jelen, protože těch dokumentů už jsme sehnali snad milion a začínám panikařit, že tohle kvůli úředníckému šimlovi nedostaneme a já budu moct rušit svatbu a hosté budou rušit letenky.
Moc díky za jakékoliv rady, už jsem v koncích.
@Majka13 Ahoj, úplně přesně neporadím, ale myslím si, že MÚ jeho pobyt nespravuje / neeviduje, to dělá je ten obor MV. Hlavně on tady, jestli to chápu, nemá trvalý pobyt, ale prostě „bydliště“. Takže bych požádala o vyjasnění a jinak o potvrzení požádala MV.
No, toho jsem se bála. Uvidíme jak pochodí zítra na pobytových agendách. Třeba to nějak udělají sami, ale mám takový špatný pocit, že v tom bude háček. Ostatně jako skoro vždycky.
O vyjasnění jsem žádala, matrikářka sama asi moc nevěděla. Ten překlenovací štítek jsem navrhla jako možnost sama. Je to taková sázka do loterie. Což už mě takhle krátce před svatbou nebaví,
Nezlob se na mě, ale papíry jste si měli vyřídit jako první a pak zařizovat svatbu.
@bamba píše:
Nezlob se na mě, ale papíry jste si měli vyřídit jako první a pak zařizovat svatbu.
To by bylo samozřejmě krásné. Jenže my ty papíry řešíme už od listopadu. Navíc většina dokumentů nesmí být starší 3 nebo 6 měsíců, některé dokonce 7 dní, takže datum se stanovit muselo a od toho jsme závisle sháněli dokumenty. Navíc to trvalé bydliště je požadavek, který nám řekli až teď a na pobytových agendách nám sami řekli před několika měsíci, že máme s novou kartičkou počkat až na svatbu. Pobyt máme legální, všechny paíry k vízu v pořádku.
Pokud jsi sama nic podobného nevyřizovala, tak si podobné komentáře nech od cesty, protože je to peklo a člověk nikdy neví na jaké pitomosti se to kde zasekne. Naplánovat se to prakticky nedá a předem to díky platnosti taky dost dobře nejde.
@bamba Kdyby to bylo tak jednoduché
taky žiju s cizincem a tu byrokracii si asi ani nedovedeš představit. Navíc úředníci často sami nevědí a hlavně vědět nechtějí.
@Majka13 MV vede evidenci cizinců, z toho by mělo byt bydliště jasne, třeba vam z toho můžou udělat výpis.
Jestli budete teprve žádat o přechodný pobyt, tak přítel trvalý pobyt v ČR ani mít nemůže. Až po získání přechodného pobytu dostane po určité době trvalý. Co po vás teda úřednice chce? Nějak jsem to nepochopila
Jestli po vás chce potvrzení místa pobytu v jeho krajině (pokud je registrovaný na cizinecké policii, což podle toho co píšeš je), tak se zkuste poradit tam, měli by být schopni vydat nějaké potvrzení.
@cverunka Ona chce trvalé bydliště jako místo pobytu. To má člověk i při dlouhodobém pobytu a není potřeba trvalý pobyt. Normálně je to napsané na kartičce, kterou se prokazují jako vízem.
Na pobytové agengy zítra jdeme, tak snad poradí.
@bamba píše:
no, tak nekde musis zacit… pokud si zacnes vyrizovat papiry a pak zacnes planovat svatbu, tak ti mezitim pulka papiru vyprsi, pripadne ti je ani nedaji, kdyz nevis, na kdy je budes potrebovat.
a hlavne jsou veci, ktery vypadaji uplne jednoduse - „tam si pak zajdete pred svatbou pro razitko, s tim k nam, my vam dame papir atd.“ no a pak tam teda pred svatbou zajdes, jina uradnice ti vysvetli, ze razitko ti neda, jelikoz se neco zmenilo nebo to ona chape jinak, potrebujes dalsi dve razitka, na jedno z nich potrebujes papir ze zeme nastavajiciho, ti takovy papir vubec nemaji, no a kolotoc se roztaci a roztaci…
ja se vdavala pred vic jak 10 lety a jeste dneska mi naskakujou osypky, kdyz si na to vzpomenu.
@Majka13
drzim palce - ja nemela papiry jeste dva dny pred svatbou, uz jsem fakt mysleli, ze to proste udelame „jako“ pro zname a pribuzen a pak papiry dodelame sami na urade. ale nastesti to na posledni chvili vsechno klaplo ![]()
@Majka13 píše:
@cverunka Ona chce trvalé bydliště jako místo pobytu. To má člověk i při dlouhodobém pobytu a není potřeba trvalý pobyt. Normálně je to napsané na kartičce, kterou se prokazují jako vízem.Na pobytové agengy zítra jdeme, tak snad poradí.
No tak snad má nějakou nájemní smlouvu podepsanou dvěma stranami a kde je uvedeno místo pobytu, ne?
@Black Cat Má, ale matrikářka chce nějaké oficiální lejstro a nájemní smlouva automaticky neznamená trvalé bydliště, ne?
@Majka13 píše:
@Black Cat Má, ale matrikářka chce nějaké oficiální lejstro a nájemní smlouva automaticky neznamená trvalé bydliště, ne?
Ne. A žádal si vůbec o trvalý pobyt? Na MV? Cizinec může dostat trvalý pobyt až po pěti letech nepřetržitého pobytu na území ČR. A žádá si o to na Ministerstvu vnitra. Takže jedině na MV mu vydají doklad, že tu má trvalý pobyt, pokud ho má. K té žádosti musí přiložit mj. doklad o zajištění ubytování /teda tu nájemní smlouvu/ a další. Najeď si na stránky MV, ale nejlepší je to osobně, každý úředník chce totiž vždycky „něco“.
@Black Cat píše:
Ne. A žádal si vůbec o trvalý pobyt? Na MV? Cizinec může dostat trvalý pobyt až po pěti letech nepřetržitého pobytu na území ČR. A žádá si o to na Ministerstvu vnitra. Takže jedině na MV mu vydají doklad, že tu má trvalý pobyt, pokud ho má. K té žádosti musí přiložit mj. doklad o zajištění ubytování /teda tu nájemní smlouvu/ a další. Najeď si na stránky MV, ale nejlepší je to osobně, každý úředník chce totiž vždycky „něco“.
Ale já nechci ani nepotřebuji trvalý pobyt, já potřebuj dokument o trvalém bydlišti resp. místě, které má hlášené jako místo pobytu. My místo hlášeno máme, jen jsem nevěděla odkud dostat potvrzení, že tomu tak je.
Jinak věc je snad vyřešena, přítel už je zpět z cizinecké a prý dostal překlenovací štítek do pasu, kde je uvedena i adresa. Ale uvěřím tomu, až to uvidím na vlastní oči, tak snad.